Ella-Roosa Vainio

Vaatteiden uusi elämä Hymyssä

Olen Ella-Roosa Vainio, 18-vuotias nuori Seinäjoelta ja minulla on 4H-yritys Kier­rätysompelimo Hymy. Hymy tekee mitta­tilaustöitä, myyntitöitä ja korjausompelua hyödyntäen mahdollisimman paljon kierrä­tysmateriaaleja. Tuunaan vanhoja tekstiile­jä, ja ne muuttuvat ihan erilaisiksi, uusiksi tuotteiksi. Tuotteet ovat ammattimaisella laadulla tehty, koska opiskelen ompelijaksi ammattikoulussa lukion ohella, sillä teen kolmoistutkintoa.

Olen ollut 4H-yrittäjä vuodesta 2019 lähtien ja olin Hymyä perustaessani noin 16-vuo­tias. En ole lähtöisin yrittäjäperheestä. Olen itse ollut kiinnostunut yrittämisestä ja nu­orena koululaisena 4H oli hyvä vaihtoe­hto. Olen aina tehnyt käsitöitä ja kierrätys tuli jossakin kohtaa mukaan. Niistä oik­eastaan lähti Hymyn idea. Idean keksittyäni ja hieman työstettyäni sitä, otin yhteyttä Seinäjoen 4H-yhdistykseen ja kerroin ide­ani. Yhdistys otti innolla ideani vastaan ja auttoi minut alkuun. Nyt matkaa on takana hieman yli puolitoista vuotta.

Yrittäjyys on kuin koulu, sillä koko ajan op­pii jotain uutta. Opin joka työstä jotakin uutta ja samalla taitoni karttuu. En varmaan pystyisi sanomaan yhtä merkittävää ja opet­tavaista hetkeä yrittäjänä, mutta yksi oival­lukseni on se, ettei kaikkea tarvitse osata tai tehdä yksin. Siispä kysyn neuvoja ja pyy­dän apua muilta. Sitä paitsi kaikkea voi olla hankala hoitaa yksin, varsinkin, koska koulu ottaa minulta ison osan ajasta. Haasteita on oppimisen rinnalla varmasti kaikilla. Oma haasteeni on aika. Kun tekee kolmoistutkin­toa, pyörittää 4H-yritystä ja muuta toimint­aa, on ajankäyttö suunniteltava huolella. On onni, että 4H-yritys on todella joustava mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä.

Vaikka välillä on haasteita, mielestäni paras­ta yrittäjänä on nähdä asiakas tyytyväisenä. Siitä tulee hyvä mieli. Samalla se puskee eteenpäin ja jaksamaan, jotta voisi tehdä muutkin asiakkaat tyytyväiseksi. Mielestäni on myös huippua, että olen oppinut paljon Hymyn kautta ja oppimiseni jatkuu. Myös siksi se on kuin koulua, oppii koko ajan, ja kun tekee ahkerasti töitä, saa hyviä tuloksia. On inspiroivaa saada hyviä tuloksia ja näh­dä oma kehittymiseni.

Tulevaisuudessa toivoisin, että voisin av­ata Hymyn ihan viralliseksi yritykseksi. Kuitenkin haluan opiskella korkeammalle. Se tarkoittaa sitä, että Hymy kulkee mukana sivutoimisena, ehkä kevytyrittäjyyden muo­dossa. Sitä ei vielä kukaan tiedä. On kuiten­kin varmaa, ettei Hymyn toiminta lakkaa vielä pitkään aikaan, sillä nautin tehdä Hy­myn töitä.

Ella-Roosa Vainio, Kierrätysompelimo Hymy

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa