Lentoasemasta
rahtidroonikuljetusten tukiasema

Seinäjoesta rakentumassa rahtilogistiikan keskittymä

Vuodesta 2022 lähtien useita kaupallisia rahtidroonilentoa päivittäin. Pitkän linjan tavoitteena suorat rahtilennot Kiinasta Seinäjoelle. Seinäjoella jo toimiville verkkokaupppayrityksille uusilla ratkaisuilla tehokkaampi ja ekologisempi logistinen väylä asiakkaidensa tavoittamiseksi. Mm. tällaisella tavoitteilla rakennetaan Seinäjoen lentoasemaa rahti- ja matkustajalogistiikan keskuksena.

Matkustaja- ja rahtiliikenteen ennustetaan jopa kaksinkertaistuvan Kiinasta Eurooppaan vuoteen 2037 mennessä. Tämän vuoksi Euroopassa on kasvava tarve kehittää maaseutulentoasemia suurten kaupunkien ulkopuolella. Myös ilmastonmuutos pakottaa kehittämään ilmailuun ekologisempia tapoja matkustaa ja siirtyä paikasta toiseen. Tämä kehitys voi synnyttää uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia jopa Seinäjoen alueen yrityksille.

Into on mukana eurooppalaisessa yhteistyöhankkeessa, jossa suunnitellaan tiekarttaa maaseutulentokenttien ekologiseen tulevaisuuteen ja maaseutulentokenttien aktivoimiseen. Yhteistyökumppaneina Airport Hub -hankkeessa on Seinäjoen lentoaseman lisäksi maaseutulentokenttiä Virosta, Sloveniasta, Italiasta ja Kreikasta. Lisää partnereita on tulossa mukaan kaksivuotisen hankkeen aikana myös muista EU-maista.

Elisabet Kivimäki

AirportHUB

Kansainvälinen yhteistyöverkosto maaseutulentoasemien aktivoimiseksi

 • Nykytilan selvitys ja tulevaisuuden mahdollisuudet
 • Matkailun piilossa olevien helmien löytäminen
 • Yhteistyö Kiinan kanssa

– Koulutusvienti
– Bisnesmahdollisuudet Pk-yrityksille
– Digitaalinen matchmaking-alusta

Seinäjoen Lentoaseman kehitysvisiot

Eurooppalainen droonirahtiverkoston tukikohta

 • Verkkokaupan logistinen keskittymä
 • Rahtilogistiikkakeskus
 • Living lab-testiympäristö mm. droonitestilennoille, teknologiapilotoinneille, rengastestauksille jne.

FAIR-hanke

Valmistautuminen tulevaisuuden sähkölentoliikenteeseen

 • Yhteistyö merenkurkun alueen yhteistyöverkoston kanssa
 • Tietämyksen kartuttaminen sähkölentomahdollisuuksista
 • Alueellisten sähkölentojen käyttöönoton nopeuttaminen
 • Sähkölentoreittien valmistelu
 • Valtionrajat ylittävien innovaatioprosessien käynnistäminen

Dronamics

Maailman johtava keskipitkien välimatkojen miehittämättömien rahtikuljetusten kehittäjä Dronamics alkaa operoida myös Seinäjoen lentoasemalta. Ensimmäisenä Suomessa brittiläis-bulgarialainen yritys on solminut yhteistyösopimuksen Seinäjoen lentoaseman kanssa. Tavoitteena on aloittaa miehittämättömät droonikuljetukset vuonna 2022.

Lue lisää Dronamicsistä tästä linkistä.

Black Swan

Dronamicsin eurooppalainen droonirahtiverkosto on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Siihen kuuluu lopulta arviolta 35 kenttää 11 Euroopan maassa. Yhtiön missiona on edullinen perille yhdessä päivässä -palvelu. Kuljetuksissa hyödynnetään patentoitua kiinteäsiipistä Black Swan -kuljetusdroonia, joka pystyy kuljettamaan kerrallaan 350 kiloa rahtia ja operoimaan peräti 2500 kilometrin säteellä.

FAIR-hanke

FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) valmistelee Merenkurkun aluetta sähkölentämisen varhaiseen käyttöönottoon.
Hanke lisää tietoa sähkölentämisestä, selvittää mahdollisuuksia ja kartoittaa sekä tarpeita että tarvittavia teknisiä investointeja.

FAIR on ensimmäinen askel kohti kestävän sähkölentämisen varhaista käyttöönottoa Merenkurkun alueella.

Lue lisää hankkeesta tästä linkistä.

 

Ota yhteyttä

Asiakas, kumppani, työntekijä vai tontti haussa? Anna meidän auttaa.

Elisabet Kivimäki
puh. 040 760 3907
elisabet.kivimaki@intoseinajoki.fi