Se tehtiin, mitä meinattiin!

Yritykset investoivat yli miljardi euroa

Yritysten toteuttamat ja ilmoittamat investoinnit Seinäjoelle ovat yli miljardi euroa vuosina 2017-2021. Kunnianhimoisena pidetyn tavoitteen ylittyminen jopa etuajassa on vahva osoitus yritysten uskosta alueeseen ja sen elinvoimaan.  – Investoinnit ovat vahvin mittari aluekehityksen suunnasta. Seinäjoki jatkaa siis erittäin vahvalla kasvu-uralla ja on ilo markkinoida kaupunkia uusillekin hankkeille, toimitusjohtaja Leena Perämäki Into Seinäjoesta kertoo.

Teollisuus 470 Meur

Mm. Atria (siipikarjatehtaan laajennus, sikaleikkaamo + Atrialle rakennettu Suomen suurin aurinkovoimala), Nurmon bioenergia, Prima-Power, isot logistiikkakeskukset Roveksen uudelle alueelle.  

Kauppa 150 Meur

Mm. Ideapark, Eepeen marketrakentaminen, Lidl Päivölä, Puuilo, Hankkija Päivölä, Koneita.com, NHK maatalouskeskus  

Rakentaminen 380 Meur

Yli 20 asuin- ja liikerakennuskohdetta keskustassa: mm. OmaSp-talo, Kassakulma, Rauniontorni, Bio-Rex, Sofiantorni, Aino, Patruunakortteli, Jerikon kortteli, Itikanmäki, Saga Care, Kiskankulma ja -kartano, Leipuri.  

Liikunta ja kulttuuri 30 Meur

Mm. Kalevannavetta, OmaSp Stadion, Hoplop, Teho Sport Areena, padelhallit, harjoitteluhalleja koiraharrastajille, jalkapalloilijoille.  

“Atrian investoinnit päätoimipaikkaan Seinäjoelle ovat historiallisen suuret. Me uskomme sekä omaan tekemiseemme että Seinäjokeen ja vahvaan maakuntaan ympärillämme. Toivomme, että esimerkkimme ja Seinäjoen erittäin positiivinen vire innostavat myös muita alueen yrityksiä

Juha Gröhn

Toimitusjohtaja, Atria Oyj

“Olemme supertyytyväisiä Ideaparkin starttiin Seinäjoella. Rakentaminen sujui mallikkaasti, toimme kaupunkiin ja koko ympäröivälle alueelle monipuolisen viihdekeskuksen ja ylsimme ensimmäisenä toimintavuonna 4,2 miljoonaan kävijään. Seinäjoki on kauppapaikkana paljon kokoansa merkittävämpi. Vaikutusaluetta on hyvä tästä laajentaa entisestään.”

Petri Häli

Toimitusjohtaja, Ideapark Seinäjoki

Atria: siipikarjatehtaan laajennus

Atria on tehnyt päätöksen historiansa suurimmasta investoinnista: siipikarjatuotannon laajennuksesta. Seinäjoen tuotantolaitoksen yhteyteen rakennettavan tehtaan investoinnin arvo on noin 155 miljoonaa euroa ja se sisältää uusien teurastus-, leikkuu- ja pakkauslinjojen rakentamisen. Investoinnin myötä Atria Suomen siipikarjan tuotantokapasiteetti lisääntyy noin 40 %.

Uusi asema

Seinäjoen asema-alueesta rakentuu 2020-luvulla yksi Suomen näyttävimmistä ja vilkkaimmista joukkoliikenteen ja liikkuvien ihmisten solmualueista. Asemasta rakentuu myös satojen ihmisten työstentely-ympäristö ja koti.

Ja erityisesti käyntikortti saavuttaessa Seinäjoelle.

Vaihe 1: 25 000 neliötä, 80 Meur. Kaupungin sotekeskus, toimistotilaa, liiketiloja, parkkitalo.

Seinäjoki Data Park

Seinäjoelle rakentuu lähivuosina datakeskusalue, jonka kokonaisinvestointi nousee lähes 200 miljoonaan euroon. Vuonna 2021 on alkamassa ensimmäisen, noin 30 miljoonan euron datakeskuksen rakennustyö. Tulevaisuudessa saman kokoisia (n. 7000 k-m2) konesaliyksiköitä aiotaan rakentaa yhteensä kuusi.

Yhteensä 9 hehtaarin tonttialueesta on tehty kaupungin ja kiinteistöyhtiön välinen ensimmäisen vaiheen (2,5 ha) vuokrasopimus. Datakeskuksen konesalien asiakkaina tulee olemaan globaaleja tiedon tallentamisen jättiläisiä. 

Lentoasema

Kesästä 2022 lähtien vähintään 30 kaupallista rahtidroonilentoa päivittäin. Pitkän linjan tavoitteena suorat rahtilennot Kiinasta Seinäjoelle.

Seinäjoella jo toimiville verkkokaupppayrityksille uusilla ratkaisuilla tehokkaampi ja ekologisempi logistinen väylä asiakkaidensa tavoittamiseksi. Mm. tällaisella tavoitteilla rakennetaan Seinäjoen lentoasemaa rahti- ja matkustajalogistiikan keskuksena.

Keskusta: yli 20 rakennuskohdetta

Seinäjoen kauppakeskusta ei ole koskaan aiemmin mullistunut yhtä hurjalla vauhdilla kuin nyt. Muutaman vuoden sisällä keskustassa on toteutettu ja toteutetaan noin 20 rakennushanketta, joiden yhteenlaskettu neliömäärä nousee liki 100 000:een.

Olemme saaneet uuden Keskustorin, maanalaisen parkkitalon, useita aiempaa korkeammalle kurottavia kerrostaloja, pankin suomalaisen pääkonttorin (Oma Säästöpankki).

Tulossa on mm. kuusisalinen elokuvateatteri, kauppakeskus Torikeskuksen iso laajennus ja useita isoja kerrostalokorttelihankkeita. Ja kaikki tämä erittäin kompaktille alueelle. Keskustorilta on kauppakeskustan laidoille korkeintaan 350 metriä.

Ideapark Seinäjoki

Marraskuussa 2019 käyttöön otettu Ideapark Seinäjoki on kooltaan Suomen 7. suurin kauppakeskus. 70 000 neliön kauppa- ja viihdekeskuksessa on 100 yritystä. Ideapark on kautta aikain suurin kaupallinen investointi Seinäjoella. Viihdekeskus ylsi ensimmäisenä kokonaisena toimintavuonnaan 4,2 miljoonaan kävijään. Investoinnin arvo oli 100 Meur.

Törnävän entinen sairaala-alue

Törnävän sairaala-alueen historiaa huokuvaan ympäristöön rakentuu Seinäjoen uusin kaupunginosa: Piiri.

Karhun perheyritys saneeraa sairaalakäytössä olleet yli 10 rakennusta yritys- ja tapahtumatiloiksi ja rakentaa uusia taloja asuintaloiksi.

M-talo

Mittavin julkisrakentamisen kohde (ei kuulu miljardilistaukseen) on Seinäjoen keskussairaalan uusi psykiatrian talo. Kyrkösjärven rantaan tuleva sairaalarakennus on kooltaan yhteensä 26 300 neliömetriä.

Investointi yhteensä reilut 60 Meur. Tämä ei julkisinvestointina luonnollisestikaan ole mukana miljardissa eurossa.

Valmistuu 2021

Mukana kasvussa

Seinäjoella vahvoja toimialoja ovat mm. elintarviketeollisuus, teknologiateollisuus sekä kauppa ja palvelut.

Kiinnostuitko?

Voisimmeko jatkaa keskustelua Seinäjoen tarjoamista mahdollisuuksista myös sinun yrityksellesi?

Jukka Pajunen
puh. 044 418 1215
jukka.pajunen@intoseinajoki.fi