Aikuisten oikeasti kaupantäti

Sanna Ylisaari on miehensä Juha-Pekka Puron kanssa Peräseinäjoen K-market Viljamin kauppiaspari. Yrittäminen on kutsumustyö.

”Sanoin jo pikkutyttönä, että minusta tulee isona kaupantäti. Yrittämisen malli on tullut perheen perintönä, ja nyt nämä molemmat tavoitteet yhdistyvät. Voi sanoa, että teen unelmatyötäni. Pidän siitä, että saa itse vastata tekemisistään. Tärkeänä pidän myös sitä, että voimme kauppiaina työllistää muita.

Peräseinäjoella väki vähenee, mutta toistaiseksi kahdelle ruokakaupalle riittää sopivasti asiakkaita. Kaksi kauppaa kylällä luo myös tervettä kilpailua. Kun ryhdyimme kauppiaiksi neljä vuotta sitten, tavoitteena oli tehdä kaupastamme nuorekas ja nopeassa elämäntahdissa pysyvä. Mielestäni olemme siinä onnistuneet. K-kauppiaina pystymme reagoimaan nopeasti asiakkaiden toiveisiin. Palautetta tuleekin usein, some-kanavien kautta ja kasvokkain myymälässä. Lisäpalveluna meillä on Postin palvelut, mikä lisää asiakasvirtaa. Koronan aikaan meiltä on voinut tilata kauppakassipalvelua ovelle ja kotiinkin asti paikallisen taksiyrittäjän kanssa yhteistyössä. Olemme avoinna joka päivä, myös juhlapyhinä.

Sanna Ylisaari

Olemme kehittäneet oman tyylimme kauppiaina

Kun aloitimme, meillä ei ollut kummallakaan kokemusta päivittäistavarakaupan pyörittämisestä ja ruokapuolesta. Olemme olleet töissä Moto-Seinäjoella ja J-P on ruuvannut autoja. Keskon kauppiaskoulutuksessa tuli moni asia ihan uutena eteen. Ajattelen, että se, että olemme päätyneet tähän eri alalta, on hyvä juttu. Emme ole omaksuneet jonkun toisen tapaa tehdä tätä, vaan kehittäneet oman tyylin kauppiaina.

Toimmekin mukanamme muutoksia, esimerkiksi meidän näköisen työskentelykulttuuriin. Siihen kuuluu se, että annamme työntekijöille paljon vastuuta. Se kannattaa, luotamme työntekijöihimme. Meillä on kuusi työntekijää, ja aika pysyvää väkeä. Eila on ollut kaupalla vuodesta 1981, olemme hänen aikanaan jo yhdestoista kauppiaspari. Siinä on kokemusta, joka vahvistaa meidänkin tekemistämme.

Parasta Peräseinäjoella yrittämisessä on ilmapiiri. Täällä suhtaudutaan yrittäjiin suopeasti. Se tarkoittaa, että ostokset tehdään Peräseinäjoella. Varsinkin yrittäjät tukevat toisiaan. Päivittäin näkee kylän muita yrittäjiä meillä asioimassa.

Itse asumme Seinäjoen puolella, eli kaupalle ei voi piipahtaa tuosta vain. Se taitaa olla hyväkin juttu, koska muuten olisimme töissä aina. Enää ei ole niin kuin ennen vanhaan että kauppiaspari asuu kaupan yläpuolella ja tulee myymään sen maitopurkin mihin aikaan tahansa. Luulen, että minä olisin juuri sellainen kauppias. Olen sillä tavalla työnarkomaani.

Vaikka jompikumpi meistä – useimmiten molemmat – on töissä melkein joka päivä, on oltava vapaa-aikaakin. J-P moottoripyöräilee ja lentää, minun aikani kuluu eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoistöissä kissojen parissa. Moottoripyöräily on myös yhteinen harrastuksemme. Työt väkisinkin valuvat myös kotiin, ei sille mitään voi. Aina on jotain tekemistä ja puhuttavaa. Ei se haittaa, innostava työ auttaa jaksamaan.”

 

Teksti: Kirsi Haapamatti, kuva: Krista Luoma

 

Pikagallup

Mikä on yrittäjän näkökulmasta parasta Seinäjoella?
Yrittäminen on helppoa, sillä asenteet maakunnassa ovat yrittäjille myötämielisiä. Kun aloitimme, saimme aloittavan yrittäjän starttirahat, millä oli iso merkitys.

Mitä kerrot ulkopaikkakuntalaisille Seinäjoesta?
Kerron, että täällä ollaan yrittäjistä ja yrittäjyydestä hyvällä tavalla ylpeitä. En tiedä, tuleeko tämä kotikasvatuksesta vai mistä. Pohojalaisuus ylipäätään on asia, josta voisi kertoa vaikka mitä.

Paras paikka Seinäjoella (omaa kotia ei voi nyt valita).
Valitsen meidän kaupan eli työpaikan. Vietän täällä eniten aikaa kodin lisäksi, ja tykkään.

 

https://www.facebook.com/kmarketviljamiperaseinajoki

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa