Kaupunki jakautuu, mutta tarjoaa kaiken

Johannes Karhu Rakennus K. Karhusta katsoo Seinäjoen tulevaisuuteen kauemmas kuin moni muu. Miten käy avaruuden pääkaupungille muuttuvassa maailmassa?

”Seinäjoki muuttuu. Esimerkiksi keskustan alue ei koskaan tule olemaan entisensä, kun Ideapark rakentui. Tämä ei kuitenkaan ole paha asia, vaikka hetkellisesti näyttäisi, että keskusta hiljenee. On tehtävä ratkaisuja, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen: viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden päähän. Tulevaisuuteen sopivat niin Ideapark kuin muutkin palvelut. Alueet voivat eriytyä niin, että Ideapark olisi kaupan keskus, keskusta ravintola- ja yökerhotoiminnan aluetta ja Piiri omanlaisensa keskittymä.

Näen eriytymisen kaikkia hyödyttävänä tekijänä, sillä on vaikea ajatella, että suuressa kaupallisessa ostoskeskuksessa olisi vaatelainaamo tai teatteri. Seinäjoki on juuri sopivan kokoinen kaupunki tähän kaikkeen, eikä vastakkainasettelu eri alueiden välillä auta kaupungin kehittämisessä. Seinäjoella alueiden ei tulisi kilpailla keskenään, vaan yhteistyössä kilpailla muita kaupunkeja vastaan. Ajattelemme usein asioita liian pienesti. Kaupungilta toivoisin pitkäjännitteistä päätöksentekoa.

Johannes Karhu

Pitkäjännitteiseen ajatteluun omakin työni perustuu, ei nopeisiin, lyhytnäköisiin voittoihin. Yrityksemme on kehittämässä Törnävän Piirin aluetta. Tästä olen todella innoissani. Koen olevani yrittäjänä parhaimmillani, kun saan visioida perheeni kanssa ja näytämme muille, mikä voisi olla mahdollista.

Malttia tässä tarvitaan, visiomme ei toteudu hetkessä. Emme voi myöskään pitää siitä tiukasti kiinni, sillä parhaimmillaan visiomme muuttuu, kun alueelle tulevat toimijat ja asukkaat muokkaavat siitä omanlaistaan. Vasta he tekevät tämän alueen.

Ihmiset tekevät Piirin

Tulevaisuudessa näen Piirin alueella 200 uutta kotia, ja asukkaille kaikki tärkeimmät palvelut päivittäistavarakaupasta ruokapaikkoihin ja pubiin. Yhteisöllisyys on aitoa, kun asukkaat käyttävät alueen toimijoiden palveluita ja toimijat puolestaan tuottavat niitä yhteisön tarpeisiin. Kerrostaloasuntojen lisäksi suunnittelemme alueelle myös rivitaloasuntoja ja townhouse-tyyppistä asumista. Piiri tulee olemaan kaikenikäisten ja kaikenlaisten ihmisten asuinalue.

Kun Piirin alue pian vapautuu sairaanhoitopiiriltä kokonaan, alkaa projektissa uusi vaihe. Alueen kaavoitus valmistuu alkuvuodesta 2021. Uskon, että alueen historia ja jo olemassa olevat sekä uudet rakennukset saadaan yhdistymään kiinnostavaksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Jo nyt ihmiset ovat tosi kiinnostuneita tästä, esimerkiksi lähes kaikki toimitilat on tällä hetkellä vuokrattu.

Ideoitani testataan kovasti, kun teemme töitä perheyrityksessä. Yleensä se menee niin, että tuon idean pöytään, ja muu perhe pohtii sitä ja joko tyrmää sen tai sitten ei. Työskentelytapani ja ominaisuuteni ovat sellaisia, etten tiedä mikä työnkuvani voisi olla, jos kävisin vieraalla töissä.

Yrittäjänä saan iloa siitä, että yrittämisestä jää pysyvä jälki. Erityisesti tämä piirisairaalan alueen kehittäminen on sydäntä lähellä. Lapsuudenkotini on tästä puolen kilometrin päässä ja olen viettänyt täällä paljon aikaa. Äiti oli töissä sairaanhoitopiirillä yli 30 vuotta ennen kuin tuli yritykseemme henkilöstöpäälliköksi. Meillä kaikilla on tähän paikkaan vahva tunneside.”

Teksti: Kirsi Haapamatti, kuva: Krista Luoma

 

Pikagallup

Mikä on yrittäjän näkökulmasta parasta Seinäjoella?
Täällä voi luottaa ihmisen sanaan. Yrittäjänä olen huomannut, että suullinen sopimus ei muualla ole niin vahva. Kovat oppirahat on maksettu sen vuoksi aikanaan.

Mitä kerrot ulkopaikkakuntalaisille Seinäjoesta?
Kerron monista tapahtumistamme. Oma suosikkini on Provinssi.

Paras paikka Seinäjoella (omaa kotia ei voi nyt valita)?
Piirin alue, erityisesti sen puutarha, jota on viime aikoina laitettu. Kunnostimme muun muassa vuosikymmeniä vanhat puistonpenkit niin vanhaa mukaillen kuin mahdollista. Käyn puutarhassa myös vapaa-ajallani.

https://www.rakennuskarhu.fi/
https://piirille.fi/

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa