Yrityskaupat käyntiin – kaikki mitä sinun tulee tietää!

Jos yrityksen myynti tai ostaminen on sinulle ajankohtaista tulevien kuukausien tai vuosien aikana, kannattaa siihen perehtyminen aloittaa hyvissä ajoin. Yrityskauppa on usein vaativa ja aikaa vievää prosessi, mutta hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty.

Yrityksen ostaminen on myös loistava tapa aloittaa yrittäjänä. Mikäli olet siis aina halunnut yrittäjäksi, mutta ehkä se timanttisin liikeidea puuttuu, saattaa yrityskauppa olla juuri sinua varten!

Mistä sitten aloittaa ja mitä asioita tulee ottaa huomioon? Tältä sivulta saat vinkkejä onnistuneen yrityskaupan suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä pääset inspiroitumaan mielenkiintoisista yritystarinoista.

Suunnitteilla yrityksen myyminen?

1. Suunnittele hyvissä ajoin
Yrityskauppa on usein useamman vuoden projekti. Yrittäjä mielellään pitää kaikki langat käsissään, mutta myyntitilanteessa se saattaa olla esteenä. Jaa siis vastuuta ja huolehdi, ettei yrityksen henkinen pääoma ole yksin sinun käsissäsi. Yritystoiminnasta luopuminen saattaa olla myös kovin tunnepitoinen asia.

2. Mieti mitä olet myymässä 
Onko tavoitteena tehdä liiketoimintakauppa vai osakekauppa? Liiketoimintakaupassa myydään itse yrityksen liiketoiminta ja siihen liittyvä käyttö- ja vaihto-omaisuus ja se on myyntituloa itse yhtiölle. Osakekaupassa myydään yrityksen osakkeet eli itse koko yhtiö. Osakkeiden luovutusvoitto verotetaan pääomatulona.

3. Pistä yritys myyntikuntoon 
Tai oikeastaaan, pidä yrityksesi jo yritystoiminnan aloittamisesta saakka myyntikunnossa ja arvioi yhdessä tilitoimistosi kanssa yrityksen arvo. Tee tarvittavat yritysjärjestelyt. Mieti, mitä ostaja on kiinnostunut ostamaan ja erota ei kiinnostavat varat (esimerkiksi lomamökki) yhtiöstä. Huolehdi myös, että tiedät eri vaihtoehtojen verotukselliset seuraamukset.

4. Huolehdi, että yrityksen asiakirjat on kunnossa 
Onhan sopimukset ja muu dokumentointi ajan tasalla tai yleensäkin kirjallisesti sovittu ja dokumentoitu?  Voimassa olevat sopimukset, tilinpäätökset, pohjapiirustukset, asiakasrekisteri, työsuhde- ja palkkatiedot, koneiden huoltodokumentointi, varastokirjanpito, yms.

5. Ota asiantuntija avuksi hyvissä ajoin
Asiantuntijalla on kokemusta ja tarvittava asiantuntemus yrityskauppa-asioista. Ammattilaisen avulla voit varmistaa myös vedenpitävät kauppakirjat, mistä käy ilmi kaikki kaupassa sovittavat asiat.

6. Päästä irti

Kun yrityskauppa on saatu päätökseen, on aika päästää irti. Vaikka kaupassa oltaisiinkin sovittu siirtymäajasta, jonka myyjä on edelleen yhtiön käytettävissä, on päävastuu siirtynyt uudelle omistajalle.

Suunnitteilla yrityksen ostaminen?

1. Pohdittavaksi – yrityksen perustaminen vain osto? 
Oletko aina halunnut lähteä yrittäjäksi, mutta sinulta puuttuu ehkä se timanttisin liikeidea? Voisitko hypätä yrittäjäksi ostamalla olemassa olevan yrityksen?

2. Heitä verkot vesille! 
Myynnissä olevia yrityksiä voi selailla mm. Yrityspörssistä, Firmakaupasta & Yritysovelta. Lisäksi paikallisella omistajanvaihdosasiantuntijalla saattaa olla takataskussa juuri sinulle sopiva yritys! Rohkene kysyä vaikkapa ikääntyvältä yrittäjältä olisiko hän myymässä yritystään tai olisiko joku mielenkiintoinen yritys kiinnostunut myymään osan liiketoiminnastaan?

3. Pyydä myynnissä olevalta yritykseltä kaikki tarvittavat tiedot 
Älä osta sikaa säkissä. Siinä, missä myyjällä on tiedonantovelvollisuus, on ostajalla selonottovelvollisuus. Tarvitset siis huomattavan määrän dokumentteja myytävästä yrityksestä ostopäätöksen tekemisen tueksi ja ostohinnan arvioimiseksi. Huomioi myös, että yrityskauppa on usein pitkä prosessi eli varaa siihen kunnolla aikaa.

4. Käytä asiantuntijoita apuna arvioimaan yrityksen todellista arvoa 
Yritystään myyvällä yrittäjällä rakkaus omaan yritykseen saattaa vääristää arvioita kauppahinnasta. Lisäksi yrittäjän osaaminen, verkostot ja maine saattaa vaikuttaa myös yrityksen arvoon. Lisäksi yritystoiminta on syystä tai toisesta hiljalleen hiipunut tai maailman- tai markkinatilanne on vaikuttanut yritystoimintaan arvoa heikentävästi.

5. Selvitä mahdolliset rahoitusvaihtoehdot 
Yritysjärjestelyissä rahoitusta tarvitaan usein kauppahinnan maksamiseen, mahdollisiin investointeihin sekä käyttöpääomaan. Mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja voit selvittää ensisijaisesti oman pankkisi kanssa. Lisäksi yrityskauppoja rahoittavat Finnvera sekä Liiveri.

6. Dokumentoi kaikki ja käytä tarvittaessa asiantuntijoita
Asiantuntijalla on kokemusta ja tarvittava asiantuntemus yrityskauppa-asioista. Ammattilaisen avulla voit varmistaa myös vedenpitävät kauppakirjat, mistä käy ilmi kaikki kaupassa sovittavat asiat ja yrityskauppa toteutuu juridisesti, verotuksellisesti sekä liiketoiminnan jatkumisen kannalta menestyksellisesti.

Asiantuntijat apunasi

Yrityskaupoilla Valtteri Jussila, Seinäjoen Kumi & Alavuden Kumi

 

Yrityskauppa selkokielellä: Tero Malmivaara

 

Yrityskaupalla yrittäjäksi – Hippu Herrala
Uutiset
Yrityskaupoilla Sonya Zouiter
Ostamalla yrittäjäksi – miten asiaa opetetaan oppilaitoksissa?
Blogi 26.03.2024
Ruosteinen rauta ei myy – yritystäkään 
Blogi 26.02.2024
Yrityskaupat tulevaisuuden menestystekijänä
Blogi 31.01.2024
Yrityskauppa – vakavan innostava juttu
Ainahan se on mielessä – yrityskauppa nimittäin
Blogi 04.01.2024

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:

Koskipalo Niina
Asiantuntija
Liiketoiminnan kehittäminen ja sijoittumispalvelut
Jussila Eeva
Palvelupäällikkö
Liikeidean kehittäminen, alkavan yrittäjän palvelut

Yrityskaupat käyntiin -hankkeen tavoitteena aktivoida Etelä-Pohjanmaan alueella yrityskauppoihin ja kehittää edellytyksiä onnistuneisiin omistajanvaihdoksiin parantamalla eteläpohjalaisten yritysten omistajanvaihdosekosysteemin toimivuutta eri alueiden erityistarpeet huomioiden.