Seinäjoen lentoasema nousukiidossa

Seinäjoen lentoasema on monin tavoin nousukiidossa. Pääosa vuosien 2022-2025 noin 1,4 miljoonan euron rahoituksesta on koossa, Finnhems on rakentanut alueelle pelastushelikopterin tukikohdan, loma- ja tilauslentoja lennetään säännöllisesti, Dronamics valmistelee miehittämättömien rahtilentojen aloittamista ja Sedu kehittää logistiikka-alan koulutustaan.

 

Mitä Seinäjoen lentoasema on tänä päivänä?

 

  • Toimii kaikkina vuodenaikoina ympärivuorokautisesti osana kansallista infrastruktuuria valmiina palvelemaan tarvittaessa niin maanpuolustuksen kuin huoltovarmuuden tarpeita. 
  • Lääkärihelikopteritukikohta vahvistaa lentoaseman jalansijaa pysyvänä osana alueen palveluita ja infrastruktuuria. 
  • Seinäjoelta avautuu Dronamicsin logistiikkaverkoston kautta portti Eurooppaan saman päivän rahtitoimituksille. Seinäjoen lentoasema on tällä hetkellä Suomen ainut Dronamicsin sopimuskenttä.
  • LentoasemaSedun kampuksella järjestetään logistiikka-alan koulutusta. Koulutusyhteistyö tuo synergiaa ja uudenlaisen mallin lentoasematoiminnan, opetuksen ja työelämän yhdistämiseen. Sedu kehittää jatkossa myös työssäoppimisyhteistyötä Seinäjoen Lentoasema Oy:n kanssa mm. kentän kunnossapidossa ja huollossa. 
  • Finnair näkee mahdollisena reittiliikenteen Seinäjoelle sähkölentojen yleistyessä. Myös muiden lento-operaattoreiden kanssa neuvotellaan mahdollisten reittilentojen avaamisesta Seinäjoelta. 
  • Liike– ja tilauslentoja on säännöllisesti tälläkin hetkellä Seinäjoelta ja Seinäjoelle. Näitä palveluita käyttävät mm. alueen teollisuusyritykset, isot musiikkitapahtumat sekä Kuortaneen Urheiluopiston ja muiden palvelu- ja matkailuyritysten kansainväliset asiakkaat. 

 

”Mikään menestyvä seutukunta ei pärjää ilman omaa lentokenttää. Tämä väite maailmalta pitää hyvin kutinsa.”

Juhani Pakari
Seinäjoen Lentoasema Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Dronamics tuo miehittämättömät rahtilennot Seinäjoelle

Miehittämättömät rahtilennot ovat pian todellisuutta myös lakeuksilla. Seinäjoen lentoaseman kanssa sopimuksen tehnyt Dronamics Global Ltd hakee juuri toimintalupaa Euroopan lentoturvallisuusvirastolta ja uskoo toiminnan alkavan Seinäjoella niin pian kuin asia on selvä myös paikallisen lupaviranomaisen eli Traficomin kanssa.  

– Kesällä 2022 on tarkoitus aloittaa testilennot Maltalla. Toivomme, että pääsemme etenemään suunnitelmissamme Seinäjoen osalta vielä tämän vuoden aikana, kertoo Dronamicsin tukiasemaverkoston kehittämispäällikkö Lulcho Georgiev. 

Maailman johtava keskipitkien välimatkojen miehittämättömien rahtikuljetusten kehittäjä toimittaa Seinäjoen lentoasemalle tukiaseman laitteineen ja järjestelmineen lentojen aloittamiseksi lähivuosien aikana.  

Seinäjoki valmistautuu sähkölentojen aikaan

Seinäjoen lentoasema on yksi Merenkurkun alueen lentoasemista, joille kaavaillaan sähkölentojen reittiliikennettä. 

Tämä sopii hyvin Seinäjoen seudun kehitysajatteluun. Sähkölentäminen luo tulevaisuuden uskoa Seinäjoen lentoaseman kaltaisille pienille lentoasemille. Sähkölentokoneet tekevät mahdolliseksi myös sellaisten reittien operoinnin, joita ei nykyisellä kalustolla voida lentää kannattavasti. 

Käynnissä olevan kehityshankkeen (FAIR – Finding innovations to accelerate electric aviation in the Kvarken region) tavoitteena on luoda synergiaa muiden sähkölentohankkeiden kanssa ja kartuttaa yhdessä tietämystä sähkölentojen mahdollisuuksista sekä nopeuttaa alueellisten sähkölentojen käyttöönottoa ja käynnistää niihin liittyviä kehitysprojekteja. 

– Suurin vaikutus FAIR -hankkeessa mukana olosta tulee olemaan Seinäjoen lentoaseman nouseminen Merenkurkun alueen sähköliikenteen kartalle yhtenä tulevaisuuden ilmailun kehittäjäverkoston kumppanina ja toimijana, asiakkuuspäällikkö Elisabet Kivimäki Into Seinäjoesta toteaa. 

Kiinnostuitko yhteistyöstä? Ota yhteyttä:

Kivimäki Elisabet
Asiakkuuspäällikkö
Sijoittumispalvelut ja kansainvälistyminen

Jätä yhteydenottopyyntö