Ja siinä samalla Seinäjoesta lasten ja nuorten ruokakasvatuksen mallikaupunki!

Lasten ja nuorten terveelliset ruokailuvalinnat ovat useimmiten kiinni siitä, millaista esimerkkiä aikuiset näyttävät. Siksipä onkin tärkeää, että puhallamme Seinäjoella yhteen hiileen kehittääksemme terveellisten vaihtoehtojen tarjontaa! 

 

Videolla tutustutaan Mahtikiska-konseptiin, joka osaltaan edistää terveellisiä ruokavalintoja, vastuullisuutta ja paikallista elintarvikesektoria. Mahtikiska ei ole ainoastaan terveellinen, vaan kioskin valikoiman tulee koostua myös vastuullisesti tuotetuista, ja aina mahdollisuuksien mukaan kotimaisista sekä lähellä valmistetuista tuotteista. Pilotin aikana olemme tehneet Mahtikiskaan liittyvää yhteistyötä useiden paikallisten toimijoiden kanssa. Erityisesti seinäjokiset urheiluseurat ovat olleet tiiviisti mukana konseptin testaamisessa ja kehittämisessä.  

SJK:n Wallsport-areenalla ja Seinäjoen voimistelijoiden tiloissa on ensimmäiset fyysiset Mahtikiskat, joihin tutustutaan myös videolla. Seinäjoen voimistelijoiden tiloissa sijaitseva Mahtikiska-automaatti on hyvä esimerkki siitä, kuinka moneen taipuvasta konseptista on kyse. Seuraväki onkin ottanut automaatin hyvin vastaan, ja positiivista palautetta on kertynyt huimasti! 

Kevään 2024 aikana tiivistä yhteistyötä on tehty myös Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu Ry:n kanssa Mahtiseura-kilpailun merkeissä. Mahtiseura on Inton ja PLU:n seinäjokisille urheiluseuroille lanseeraama kilpailu, jossa seurat ottavat toisistaan mittaa Mahtikiska-konseptin hengessä siitä, kenellä on terveellisimmät välipalat. 

Myös seinäjokiset yritykset ovat omalla panoksellaan voineet tukea lasten ja nuorten terveellisen välipalatarjonnan mahdollistamista. Kaupat ovat esimerkiksi voineet tarjota edullisemmin tuotteitaan Mahtikiskan valikoimiin, ja leipomoyrittäjät päässeet ideoimaan terveellisempiä innovaatioita tunnetuista resepteistä. Mahtiseura-kilpailun kumppaniksi olemme saaneet Juustoportin, joka tarjoaa kilpailun voittajalle pienen erän Jalasjärven meijerillä valmistettuja tuotteitaan. 

Mahtikiska on päätynyt myös kansainväliseen “levitykseen” siltä osin, että kiskakonsepti on Seinäjoen osuutta kansainvälisessä Cities2030-hankkeessa, jossa Into Seinäjoen rinnalla toisena alueellisena partnerina on toiminut Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset. 

Olisipa hauskaa, jos vuoden, parin päästä jossain päin Eurooppaa lasten jalkapalloturnauksessa tai koulussa törmäisi automaattiin tai kioskiin, jossa komeilisi Mahtikiska from Finland tai Mahtikiska – inspired by Finland –plakaatti.