Noora Fagerström kävi viime viikolla vierailulla Seinäjoella ja palautteesta päätellen tämä energinen kasvuyrittäjä ja enkelisijoittaja hurmasi annillaan lähes satapäisen Afterwork-yleisön Rytmikorjaamon Varickolla. Halusimme koota hänen vinkkinsä niin aloittelevalle yrittäjälle, skaalaushakuiselle kuin yrityksen myynnistäkin kiinnostuneelle näpsäkkään muotoon. Voit katsoa videon tai lukaista videolta poimitut vinkit alta. (HOX, video ei näy, mikäli evästeet on estetty.)

Mulla on idea! – Nooran mukaan on tärkeä tehdä realistiset suunnitelmat ja miettiä miten toimintaa rahoitetaan. Monet eivät pääse ideavaiheesta eteenpäin, koska valuaatio eli yrityksen arvo lasketaan liian suureksi ja sijoittajia ei löydy. Tiimi on ideavaiheen startupille tärkeä ja onkin hyvä miettiä millaisella osaamisella lähdetään liikkeelle ja päästään liiketoimintaan kiinni.  

Inton vinkki: Liikeideat lentoon -valmennus, 12.1.2023 alkaen 

Haluan singahtaa kasvuun!  – Kun halutaan lähteä skaalautumaan, on tiimin merkitys valtava! Millaisella tiimillä pystytään päästä tavoitteisiin? Täytyy miettiä, millaista osaamista tarvitaan. Yksi osa yrityksestä, joka voi tarjota osaamista on hallitus. Hallituksen muodostamisessa kannattaa tehdä strategisia henkilövalintoja. Ottaa mukaan sellaisia jäseniä, jotka ymmärtävät paitsi yrityksen bisneksen, mutta myös jotka jakavat samansuuntaiset kasvuajatukset ja voivat tuoda jotain arvokasta osaamista tai tuntemusta yrityksen käyttöön.  

Inton vinkki: Space Boost Afterwork, tapahtuma kasvuhakuisille yrityksille 24.1.2023

Firma myyntiin! – Monet startupit perustetaan exit mielessä, mutta koskaan se ei saisi olla itse päämäärä. Yrittäjyyttä pitäisi tehdä rakkaudesta lajiin! Mutta kun tavoitellaan exitiä, yrityksen myyntiä, on järkevä käydä kaikki kulut läpi, ja tarkistaa onko kertynyt turhia kuluja. Monella niitä nimittäin on. Kannattaa miettiä käyttökatteen optimointia, mikä vaikuttaa yrityksen valuaatioon eli suoraan myös myyntihintaan. Kannattaa pohtia mikä on yrityksen erottava tekijä ja miten sitä voisi vahvistaa. Myös myyntitilanteessa on tärkeää miettiä tiimiä, ja erityisesti sitä, millaisella kokoonpanolla tai järjestelyllä jatketaan myynnin yli. 

Inton vinkki: Yrityskaupat nuorten silmin -video Inton YouTubessa

Noora Fagerström on Jungle Juice Barin perustaja, enkelisijoittaja ja Diili-ohjelman neuvonantaja, joka on vuosien varrella saanut useita tunnustuksia ja palkintoja yrittäjyydestä. Hänet on mm. valittu Vuoden Kasvuyritysjohtajaksi vuonna 2019. Noora istuu useiden yhtiöiden hallituksissa ja toimii mentorina useissa startup-yrityksissä. Noora julkaisi tänä syksynä kirjan Menestysresepti – Noora Fagerströmin tarina, joka kertoo hänen poikkeuksellisen tarinansa entisestä ongelmanuoresta bisnesmaailman huipulle.  

Video on toteutettu osana Into Seinäjoen koordinoimia hankkeita: 

Yritysten myyntikunto omistajanvaihdoksessa nuorten silmin -hanke, jonka rahoittajana toimii Euroopan aluekehitysrahasto EAKR sekä Etelä-Pohjanmaan liitto.  

Into Seinäjoki Oy:n ja Helsingin yliopiston/Ruralia-instituutin yhteistyössä toteuttama Food & Tech Startup – ekosysteemit startupien kasvualustana -hanke, joka on Euroopan Unionin osarahoittama, rahoittajana Etelä-Pohjanmaan liitto.