Into kirittää yritysten kasvua useilla uusilla toimilla 

Kukapa olisi osannut vuosi sitten ennustaa, mitä vuosi 2022 tuo tullessaan. Energiakriisi, kiihtynyt inflaatio ja kohonnut korkotaso koskettavat jollain tavoin lähes jokaista yritystä. Lisämaustetta tuo pula osaajista ja tekijöistä. Kaikesta tästä huolimatta yleiskuva Seinäjoen yritysten tilanteesta on säilynyt yllättävänkin hyvänä.  

Tulevaa kohti suunnistetaan vankalta pohjalta, sumussa, mutta katse tiukasti eteenpäin.  

Muutosten tuoma myllerrys on aina myös iso mahdollisuus. Usein juuri epävarmoina aikoina ja kriisien keskellä markkinoita jaetaan uudelleen. Isoja mahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi vihreä siirtymä ja datatalous. Vastuullisuus on teema, jota yksikään yritys ei voi jättää huomiotta.  On hyvä pitää mielessä, että huonommassakin suhdanteessa on mahdollista onnistua, usein vain eri tavalla kuin aiemmin on totuttu. 

Yritystemme onnistumisia olemmekin saaneet vuoden mittaan jakaa runsain määrin Inton kanavilla. Kaikkineen olemme nostaneet esiin yli 100 seinäjokelaisen yrityksen positiivista uutista. 

Täällä toimivat yritykset ovat kehittäneet uusia tuotteita ja palveluja, investoineet, työllistäneet ja löytäneet uusia markkinoita.  Seinäjoki voi syystä olla ylpeä yrityksistään.  

Yritysten kasvua kirittämään olemme Intossa käynnistäneet ison joukon toimia. Alueellisen pääomarahaston kokoaminen, Space Pitch- ja Tilaa Tähdille -tapahtumat sekä liiketoimintaekosysteemien vauhdittaminen ovat esimerkkejä näistä. Työvoiman saatavuutta tukevat toimenpiteet ovat tulleet tarpeeseen ja niihin on osallistunut yli 100 yritystä. Työtä jatketaan ensi vuonna ja erityisenä painopisteenä on kv-työvoiman vastaanottovalmiuksien parantaminen. 

Tänäkin vuonna olemme saaneet iloita ykkössijoista yrittäjien kuntarankingtutkimuksissa peräti kaksin kappalein. Suomen Yrittäjien, EK:n ja Taloustutkimuksen tuloksissa kärkisija on saavutettu yhteensä jo 13 perättäistä kertaa.  

Iso kiitos tästä yritykset ja yhteistyökumppanit! 

Ja ei, vaikka palkintoja on viime vuosina sadellut, emme ole tottuneet ykkössijaan. Palaute velvoittaa jatkuvaan parantamiseen. Intossa olemme vuoden mittaan lunastaneet lupausta yrittäjäystävällisyydestä yhteensä noin 4500 asiakaskohtaamisessa. 

Seinäjoen tarinaa halutaan kuulla laajemminkin. Vuoden aikana olemme saaneet vaihtaa ajatuksia yritysyhteistyöstä mm. Joensuun, Kajaanin, Kokkolan, Sotkamon, Oulun, Oulaisten, Ikaalisten, Kotkan ja Haminan kanssa. Vieraat ovat tervetulleita, hyviä käytäntöjä vaihtamalla palvelemme itse kukin yrityksiä paremmin.    

Tärkeä Seinäjoen vetovoiman mittari on uusien yritysten sijoittuminen. Tänä vuonna olemme Intossa saaneet olla mukana 28 maakunnan ulkopuolisen yrityksen sijoittumisessa Seinäjoelle. Lisääkin mahtuu, meillä on tilaa yritysten kasvulle ja vahva tahto pitää puitteet kunnossa.  

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta,  

Leena Perämäki, toimitusjohtaja