FinfoodNET

Yhteistyöllä vauhtia ruokavientiin

Elintarvikeviennillä on suuri strateginen merkitys Suomelle

”Finnish Food Cities and Regions” -verkosto tukee ja rohkaisee suomalaisia ruokaketjussa toimivia yrityksiä panostamaan viennin kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Koska kotimainen kulutus ei kasva, elintarvikealan kasvua on osaltaan haettava viennistä. Ruokasektorin arvonlisää mahdollista kasvattaa + 1mrd€ vientiä lisäämällä. Viennin lisäämisellä on positiivinen vaikutus elintarvikesektorin tuotannon tason ylläpitämiseen, ja siten myös huoltovarmuuden ylläpitämiseen.

Suomi on EU:n huonoimpia viemään ruokaa. Hallitusohjelmassa tavoitteena on kaksinkertaistaa elintarvikevienti v. 2031 mennessä. Se vaatii toimintatapojen ja toimijoiden vahvaa uudistamista. Elintarvikevienti vaatii pitkäjännitteistä suunnitelmaa, jatkuvuutta, resurssien lisäämistä ja riittävän tuen yrityksille.

Alueiden välistä yhteistyötä ei ole kehitetty Suomessa toisin kuin Tanskassa, jossa alueiden välinen yhteistyö on tiivistä ja strategista.

FinfoodNET-hankkeessa rakennetaan alueiden välinen verkosto ”Finnish Food Cities and Regions” tukemaan ja rohkaisemaan suomalaisia ruokaketjussa toimivia yrityksiä panostamaan viennin kasvuun ja kansainvälistymiseen. Verkosto tiivistää alueiden välistä yhteistyötä ruoka-alalla niin kaupunkien kuin TKI-toimijoiden ja yritysten välillä. Hankkeessa tunnistetaan eri alueiden osaaminen, kehitysalustat ja mahdolliset puutteet, muodostetaan ja tehdään näkyväksi alueellisia osaamisprofiileja sekä kehitetään alueiden välistä yhteistyötä elintarvikeviennin edistämiseksi. Tavoitteena on myös katalysoida vientiä palvelevia TKI-klustereita ja kehittämishankkeita ja vahvistaa yhteistyötä kansainvälisten TKI-verkostojen suuntaan ja näin generoida lisäarvoa suomalaiselle ruokasektorille.

Hankkeen tavoitteita

Alueelliset osaamisprofiilit
Tunnistetaan eri alueiden osaaminen, kehitysalustat ja työkalut teeman ympärillä sekä mahdolliset puutteet niissä. Vahvistetaan yrityksille suunnattua TKI –tarjoomaa.
Yhteistyön tiivistäminen
Tuodaan yhteen ja tehdään näkyväksi eri alueilla olevaa osaamista. Verkotetaan kaupunkeja, TKI-toimijoita ja yrityksiä tiiviimmin keskenään. Kehitetään alueiden välistä yhteistyötä.
Kohti kansainvälistymistä
Katalysoidaan laajempia vientiä palvelevia TKI –klustereita ja kehittämishankkeita (esim. BF tai Horizon). Vahvistetaan yhteistyötä kansainvälisten TKI –verkostojen suuntaan ja siten generoidaan lisäarvoa suomalaiselle ruokasektorille.

Kansainvälistymistä edistävien TKI-palveluiden ja koulutuksen tilannekuva & käytön aktivointi

  • Kansallinen kokonaiskuva kansainvälistymistä tukevasta ruoka-alan koulutus- ja palvelutarjonnasta yritysten tarpeisiin
  • Kansallinen ruoka-alan kansainvälistymiseen tähtäävien TKI-palveluiden kartta (alueellisen osaamisprofiilit)
  • Kansainvälistyvän ruoka-alan ekosysteemikokonaisuuden puutteet ja aukkopaikat
  • Kokonaiskuva ruoka-alan yritysten kansainvälistymistä tukevista työkaluista
  • Malli kansainvälistymiseen liittyvien rahoitusten seuraamiseksi ja viestimiseksi

Yhteistyön tiivistäminen

  • Alueiden muodostama Finnish Food Cities and Regions –verkosto
  • Yhteistyöverkostot kansainvälisten yhteistyökumppaneiden ja klustereiden kanssa
  • Yritysten yhteishankkeiden valmisteluprosessit, kansainvälistä rahoitusta hyödyntävät hankevalmistelut
  • Yritysten mentorointi-/ vientikummitoimintamalli
  • Alueiden yhteinen vuosikello ruoka-alan yrityksille kansainvälistymiseen ja vienninedistämiseen liittyvistä tilaisuuksista ja tapahtumista

Määrällisiä tuloksia

  • 6 innokaupunkia mukana
  • 120 yritystä mukana
  • 9 tutkimusorganisaatiota
  • 12 kehitysalustaa tutuksi
  • 6 alueellista profiilia
  • 1 Finnish Food Cities and Regions -verkosto

Kohderyhmät

 

Välittömät kohderyhmät

Ruokaviennin ekosysteemin toimijat, jotka tuovat oman asiantuntijuutensa Suomen ruokaviennin edistämiseen ja tehostamiseen hanketoimijoiden toiminta-alueella (ruoka-alan yritykset, TKI-alan toimijat, julkiset organisaatiot sekä koulutus- ja opetusalan instituutiot)

Välilliset kohderyhmät

Suomalaiset kumppanit ja verkostot Euroopassa, jotka edistävät omalla toiminnallaan suomalaista ruokavientiä, alkutuottajat, hankekonsortion ulkopuolelle jäävät kaupungit ja maakunnat

Toteuttajat

SEINÄJOKI

Iinto Seinäjoki Oy

 

LAHTI

Lab-ammattikorkeakoulu Oy

JYVÄSKYLÄ

Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy

 

TURKU

Turun yliopisto

KUOPIO

Savonia-ammattikorkeakoulu Oy

 

VANTAA

Vantaan kaupunki

Hanke on Innokaupungit-verkoston vetovastuuhanke. Innokaupungeista mukana ovat Seinäjoen lisäksi Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Turku ja Vantaa/ HEVI-seutu. Toteutamme hanketta yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun, LAB-ammattikorkeakoulun, Savonia-ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston ja Vantaan kaupungin kanssa.

Hankeaika: 1.1.2025 – 31.12.2026.
Rahoittaja: Pirkanmaan liitto, Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Hankekoodi: A81378

Toteutusaika 1.1.2025 – 31.12.2026

Kokonaisbudjetti 750 000 €

 

Lisätietoja

Kankaanpää Sanna
Kehittämispäällikkö
Ruokaketjun yritysten kehittäminen