Maailma muuttuu vauhdilla ja kehityksen perässä on pysyttävä, varsinkin jos mielii pysyä edelläkävijöiden eturintamassa ja hyötyä uusista toimintatavoista. Kukapa muuten olisi uskonut muutama vuosi sitten, että Seinäjoellakin mobiilisovelluksella käyttöönotettavat sähköskuutit tulevat olemaan osa tavanomaista katukuvaamme? Niin vain nopeasti olemme omaksuneet uudenlaisen aiempaa älykkäämmän ratkaisun, jonka tarkoituksena on tehdä elämästämme helpompaa ja tehokkaampaa. Samalla tavoin verkkokaupan voimakas kasvu tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia toimintatapojemme kehittymiseen.

Verkkokauppiasklubitoiminnasta kasvua digitaaliseen kauppaan

Verkkoshoppailu on lisääntynyt merkittävästi myös Seinäjoella ja Pohjanmaan maakunnissa. Uusien verkkokauppojen syntymisen myötä tarve verkkokauppiaille suunnatuille yrityspalveluille on kasvanut. Into on ollut mukana käynnistämässä verkkokauppiasklubitoimintaa Pohjanmaalla Business Finlandin ja Viexpon kanssa.

Viime kesän aikana käynnistyi pohjalaismaakunnissa viisi verkkokauppiasklubia, joissa on mukana yhteensä viitisenkymmentä verkkokauppatoimijaa. Klubit kokoontuvat noin kuuden viikon välein mukana olevien yritysten tiloissa. Tapaamisissa jaetaan luottamuksellisesti ja avoimesti omia kokemuksia sekä kannustetaan klubikumppaneita toimivin vinkein kasvuun ja onnistumiseen. Vertaissparraus on tunnetusti parasta oppia. Siihen kiteytyykin klubien perimmäinen tarkoitus.

Edes taivas ei ole rajana lentäville visioille!

Verkkokauppiasklubitoiminta on hyvä alkusysäys myös verkkokaupan logistisen hubin rakentumiselle Seinäjoelle. Seinäjoki on oiva paikka verkkokaupan logistisen keskittymän syntymiselle merkittävänä logistisena solmukohtana ja vauhdikkaasti kasvavana sekä kehittyvänä kaupunkina.

Kasvuvaraa on myös uudenlaisten logistiikkatoimintojen kehittämiselle. Tätä kaikkea tukee se, että Seinäjoki on jo tärkeä tukku- ja vähittäiskaupan keskittymä. Lisäksi Seinäjoen lentoasemalle on syntymässä innovatiivista uuden ajan digi-ilmailutoimintaa, jonka kautta Suomeen syntyy kokonaan uudenlaista miehittämättömillä ilma-aluksilla toimivaa rahtilentoliikennettä. Kun vielä kaiken tämän lisäksi saamme alueen lukuisat verkkokauppatoimijat puhaltamaan yhteen hiileen, niin edes taivas ei ole rajana tulevaisuuden uusille kehitysaskeleille.

Dronet verkkokaupan kuriireina tulevaisuudessa?

Mitä vastaisit, jos sinulle esitettäisiin kysymys verkkokauppatuotteiden tilaamisesta kotiovelle sähkökäyttöisellä dronella? Todennäköisesti ensimmäiseksi pohtisit, miksi ihmeessä sille olisi tarvetta ja olisiko se edes välttämätöntä. Seuraavaksi ehkä lähtisit miettimään, mikä nykyisessä kuljetustavassa on vialla. Saattaisit lopulta päätyä pohdiskelemaan, mitä hyötyä uudenlaisista kuljetusmuodoista olisi ja voisivatko dronet kenties nopeuttaa toimitusketjuja ja vähentää vauhdilla kasvavan verkkokaupan ympäristövaikutuksia. Riittävän mutustelun jälkeen voisit jopa huomata ajattelevasi, että miksipä ei. Olisihan se oikeastaan aika jännittävää tähyillä taivaalle ja ottaa vastaan kotiovelle toimitettu ilmoja halkovan miehittämättömän ilma-aluksen kuljettama lähetys – juuri minulle.

Nopeampien ja tehokkaampien toimitusratkaisujen kysyntä verkkokaupassa on kasvanut valtavasti. Dronet ja last-mile toimitustekniikat, kuten autonomiset jakelujärjestelmät, jakelurobotit sekä jakelukaapit ja säilytysjärjestelmät, voivat mullistaa tavaroiden toimitustapoja tulevaisuudessa. Drone-toimitukset säästävät paitsi aikaa myös viimeisen mailin saavuttamisen kustannuksia mahdollistaen nopeat toimitukset asiakkaille. Juuri tällaiselle edistykselliselle toiminnalle meillä todellakin on tilaa Etelä-Pohjanmaalla.

Kaupunki-ilmailua edistetään myös Seinäjoella!

Verkkokaupan logistinen hubi ei synny itsestään. Tarvitsemme mukaan kaikki ne yritykset, jotka voivat osaltaan mahdollistaa tämän vision toteutumisen. Toteutamme syksyn 2023 aikana kaupunki-ilmailuselvityksen ja julkistamme tulokset syksyn aikana. Selvitys on osa Kestävä ja ketterä liikkuminen -hankkeen sekä Seinäjoen kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen toimenpiteitä.

Miten yrityksesi voisi olla mukana tässä kehityksessä?

Pääset vaikuttamaan, kun vastaat kyselyyn ja kerrot, millaisia uudenlaisten logististen ratkaisujen tarvetta yritykselläsi on. Näin voimme kehittää sekä sinun yrityksesi, Seinäjoen kaupungin että koko Suomen kilpailukykyä.  Kuulemme mielellämme yritysten tulevaisuuden logististen ratkaisujen tarpeista.

Vastaa kaupunki-ilmailun kyselyyn tästä!

 

Päivän vinkki!

8.11. on tarjolla loistava tilaisuus osallistua verkkokauppaguru Leevi Parsaman innostavaan tilaisuuteen, jossa on luvassa konkreettista oppia aitojen yritysesimerkkien siivittämänä menestyvän verkkokaupan luomiseen. Ilmoittaudu mukaan Digitaalinen kauppa – miten menestyä? -tilaisuuteen tästä.

 

Uusia verkkokauppiasklubeja perustetaan sitä mukaa, kun vähintään neljä uutta mukaan haluavaa yritystä ilmaantuu. Ole rohkeasti yhteydessä, jos verkkokauppiasklubitoiminta kiinnostaa!