Inton uutiskirjeet ja some-postaukset tavoittavat vuosittain tuhansia vastaanottajia eri yrityksissä. Useilla näistä vastaanottajista on kotona kasvamassa uusia, rohkeita yrittäjiä tai tulevassa työssään yrittäjämäisesti toimivia työntekijöitä.

Inton alkavien yrittäjien palveluissa työskentelevät Eeva Jussilla ja Marja Vainionpää haluavat nostaa esille yrittäjyyden mahdollisuudet nuorille ja lisätä tietoisuutta yrittäjyydestä erityisesti kesäajan työllistymisen vaihtoehtona.

– Kokosimme yhteen muutamia vinkkejä, joiden kautta nuoret voivat lähteä tutustumaan yrittäjyyden erilaisiin polkuihin. Lisäksi kysyimme Seinäjoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Auri Lähdesmäeltä vinkkejä 4H-yrittäjyydestä kesätyönä.

 

Kuvassa Auri Lähdesmäki, Seinäjoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja

Auri Lähdesmäki, Seinäjoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja

 

Millaisia 4H-yrityksiä Seinäjoella toimii tällä hetkellä? 
– Seinäjoella on tällä hetkellä useita erilaisia yrityksiä – suosituimpia ovat lasten- ja eläintenhoitoon, pihatöihin ja kädentaitoihin liittyvät yritykset. Lisäksi on datapuolen osaajia, polttopuuyrittäjiä, valokuvaajia, taiteilijoita, leipureita, siivoojia, kokkeja ja yksi muusikkokin löytyy. Sloganimme ”Sinä olet idea, toteuta se” onkin toiminut hyvänä rohkaisijana, kun olemme saaneet niin monta erityyppistä 4H-yritystä.

Missä voin tavata jo toimivia 4H-yrittäjiä? 
– Useimmat 4H-yrittäjämme ovat Somessa. Kannattaa ottaa yrittäjiämme seurantaan ja sitä kautta miettiä, voisiko yrittäjyys olla sinunkin juttusi. Yhdistyksemme Instagramista pääsee lukemaan monen yrittäjämme tarinan.

Millaisia ominaisuuksia 4H-yrittäjältä vaaditaan? 
– 4H-yrittäjän tärkein ominaisuus on hyvä asenne. Aina sanonkin nuorille, että kaiken muun voi opetella, kunhan omaa hyvän asenteen ja käytöstavat – niillä pääsee pitkälle.

Voiko 4H-yrityksen perustaa porukalla? 
– Jokaisen tulee perustaa oma 4H-yritys, mutta yhteistyötä voi ilman muuta tehdä porukalla.

Miten 4H-yrityksen perustaminen tapahtuu? 
– 4H-yrityksen voi perustaa 13-28 -vuotias. Ensin suoritetaan yrittäjyyteen liittyvä koulutus. Koulutuksen voi käydä itsenäisesti verkossa tai ohjatusti Teamsin kautta. Järjestämme myös tarpeen tullen livekoulutuksia. Koulutuksen jälkeen liitytään 4H-jäseneksi, hankitaan oma yritysohjaaja ja perustetaan yritys. 4H-yhdistys on aina apuna, jos tulee jotain kysymyksiä mieleen.

Voiko 4H-yrityksen perustaa vain kesäksi?
– Kyllä voi. 4H-yrittäjän vuosittainen minimitavoite tuloille on 50 €, joka on täysin mahdollista saavuttaa ihan vain parissakin tunnissa. 4H-yrittäjyys onkin mahtava vaihtoehto kesätöiksi – saa itse määritellä työajat ja -tehtävät.

Millaista tukea 4H-yhdistykseltä saa yrittäjyyteen? 
– Koulutamme kaikki nuoret ennen yrityksen perustamista. 4H-yrittäjä saa halutessaan näkyvyyttä yhdistyksemme Some-kanavissa, laitamme yrityksen tiedot nettisivuillemme, jaamme vinkkejä ja autamme erilaisten kysymysten äärellä. 4H-yrittättäjän tukena on lisäksi oma yritysohjaaja.

 

Lisätietoja:
Eeva Jussila, eeva.jussila@intoseinajoki.fi, puh. 040 508 7709
Marja Vainionpää, marja.vainionpaa@intoseinajoki.fi, puh. 040 531 7208
Auri Lähdesmäki, seinajoki@4H.fi, puh. 040 837 8355