Latvian maa- ja metsätalousministerin Dizis Šmitsin ja reilun 30 henkilön delegaation vierailu Seinäjoelle onnistui yli odotusten. Vieraat saivat kattavan kuvan eteläpohjalaisesta ruokajärjestelmäosaamisesta niin yrittäjältä, tutkijalta, Seinäjoen kaupungilta kuin maa- ja metsätalousministeriöltä.

Vierailua Intossa valmistellut ja emännöinyt Elina Koivisto oli keskiviikkona iltapäivällä väsynyt, mutta onnellinen.

– Vieraat kiittelivät kovasti ohjelmaa, avoimuuttamme tiedon jakamisessa ja täkäläistä osaamista. He hämmästelivät, miten tiedostavia niin vanhemmat, lapset kuin viranomaiset ovat lasten ravitsemuksen edistämiseen liittyvissä asioissa, Koivisto kommentoi.

Koiviston mukaan meillä on opittavaa latvialaisilta esimerkiksi luomuruoan osuuden lisäämisessä julkisissa hankinnoissa.

Vierailu toimii Koiviston mukaan aloituksena tiiviimmälle yhteistyölle.

– Tarkoituksena on jatkaa keskusteluita ja aloittaa kouluruokaosaamisen vientiä Latviaan. Todennäköisesti aloitetaan yhteinen kehittämisprojekti, joka sisältää konkreettista pilotointia. Delegaatiossa olivat kaikki tärkeimmät kouluruokailun kehittämiseen liittyvät kansalliset ja alueelliset tahot Latviasta. Intolla on vahva tahto saada tästä liiketoiminnallisia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.

Vierailu Valiolla oli Koiviston mukaan erityisen kiinnostava.

– Ministeri Šmits kysyi suoraan, voisiko Valio investoida oman tehtaan Latviaan tai edes lisätä tuotevalikoimaansa Latviassa. He kiittelivät kovasti Valion tuotteita; mm. juustot ja jogurtit olivat heidän mielestään herkullisia.