Katsaus Amsterdam Droneweek 2024:n antiin

Huhtikuussa Amsterdamin RAI Conference Center muuttui innovaation ja teknologian näytösareenaksi, kun se isännöi yhtä maailman merkittävimmistä miehittämättömän ilmailun tapahtumista, Amsterdam Droneweekin.

Tapahtuma keräsi yhteen alan asiantuntijoita, yritysjohtajia ja tulevaisuuden miehittämättömästä ilmailusta kiinnostuneita ihmisiä ympäri maailmaa. Seinäjoelta matkaan lähtivät Into Seinäjoen Aki Kytölä ja Elisabet Kivimäki sekä EP:n Dronekeskuksen edustajat Teemu Majasaari ja Petri Luhtala. Osallistuimme tapahtumaan uusien teknologisten ratkaisujen ja kansainvälisen verkostoitumisen merkeissä.

 

EP:n Dronekeskus – Kohti innovaatioita ja kehitystä

EP:n Dronekeskus on Etelä-Pohjanmaan alueellinen kehityshanke, jonka tarkoituksena on tukea droneteknologian käyttöönottoa ja kehitystä alueella. Hankkeen rahoittaa Etelä-Pohjanmaan liitto EU:n aluekehitysrahastosta. Keskus pyrkii luomaan puitteet innovaatiolle ja koulutukselle droneteknologian parissa. Droneweek tarjosi loistavan tilaisuuden tutustua uusiin teknologioihin ja toimintamalleihin, jotka voivat tukea hankkeen tavoitteita ja vahvistaa alueen asemaa teknologisen kehityksen kärjessä. Tutustu dronehankkeeseen tarkemmin tästä: https://sedu.fi/hanke/epn-drone-keskus-kehittamishanke/

Amsterdam Droneweek tarjosi syvällisiä näkemyksiä miehittämättömän ilmailun tulevaisuuden mahdollisuuksista. Erityisen merkittävä oli Euroopan komission ilmailuturvallisuudesta vastaavan Joachim Lueckingin keynote-esitelmä, jossa hän esitteli EU:n drone-strategian uusia suuntaviivoja. Esitelmä korosti droonien sääntelyn, turvallisuuden ja yksityisyyden suojan merkitystä, sekä dronetoiminnan integroimista osaksi yhteiskuntaa.

 

Teknologiset innovaatiot ja yhteistyömahdollisuudet

Käytännön esimerkkinä innovaatioista oli saksalaisen Phoenix Wing Ltd:n PW.Orca-drone, joka esiteltiin osana messujen Air Mobility Showfloor Stagella. Tämä raskassarjan drone on suunniteltu erityisesti logistiikkakuljetuksiin ja voi kantaa jopa 15 kg kuormaa. Seinäjoelle tällainen teknologia tarjoaisi uusia mahdollisuuksia esimerkiksi terveydenhuollon toimituksiin koko maakunnan alueella.

Amsterdam Droneweek tarjosi loistavan tilaisuuden kansainväliseen verkostoitumiseen ja uusien yhteistyökumppanuuksien luomiseen. Keskustelut Dronamicsin ja Airwayzin kanssa, avaavat toivottavasti ovia tulevaisuuden yhteistyöhön, joka voisi vauhdittaa Seinäjoen kehitystä dronetoiminnan keskuksena Pohjoismaissa.

Droneweek osoitti, että miehittämätön ilmailu on nopeasti kasvava ala, joka tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia niin yksityiselle kuin julkisellekin sektorille. Meidän on tärkeä hyödyntää tapahtumassa luotuja kontakteja ja oppimia innovaatioita kehittääksemme omaa drone-ekosysteemiämme. Tapahtuma tarjosi ikkunan tulevaisuuden teknologioihin ja niiden mahdollisuuksiin, mikä on elintärkeää alueemme kestävälle kasvulle ja teknologiselle edistymiselle.

 

Reissutiimin puolesta Aki Kytölä, aki.kytola@intoseinajoki.fi