Juulia Soidinaho, Teatteri Hysteria ja Ravintola Verstas

Syksy 2022 oli teatterintekijän ja ravintoloitsija Juulia Soidinahon uralla merkittävä virstanpylväs. Tuolloin Juulian omistaman Teatteri Hysterian kylkeen avautui Ravintola Verstas, ja tie kohti uudenlaista yrittäjyyttä alkoi. Matkan varrelle on mahtunut monta tärkeää henkilöä, joita ilman haaveet eivät olisi toteutuneet. Keitä he ovat?

Kolme vuotta sitten Juulia Soidinaho kierteli Törnävän vanhalla sairaala-alueella Piirillä rakennusyrittäjä Johannes Karhun kanssa. Hän oli etsimässä toimintatilaa yhdessä kulttuuria edistävälle yhdistykselle muutaman muun taiteilijan kanssa. Juulia on valmistunut Turun Taideakatemiasta teatteri-ilmaisun ohjaajaksi ja toiminut kulttuurialalla freelancerina.  Kun he saapuivat Johanneksen kanssa aiemmin sairaalan pesulana ja verstaana toimineen rakennuksen isoon saliin, Juulian valinta oli selvä.

– Tila oli meille täydellinen kotipesä! Päätimme heti, että improvisaatioryhmä Improaalto ja neljä näyttelijäämme sekä kaksi muusikkoamme tulevat tähän mukaan, Juulia kertoo.

Muutaman kuukauden kuluttua Juulia oli teatterin omistaja ja Teatteri Hysteria sai alkunsa. Nyt Juulialla oli paikka oman intohimonsa eli teatterin tekemiseen. Alku olikin räjähtävä.

– Vuoden 2019 pikkujouluaika oli hurja, meillä oli 30 esitystä eri puolilla Etelä-Pohjanmaata. Meillä oli valmiina vain yksi ohjelmanumero. Saimme kuitenkin runsaasti esityksiä, koska tunsimme paljon ihmisiä taidekentältä.

Sen jälkeen Juulia ja Ravintola Varicko suunnittelivat Seinäjoelle aivan uudenlaisen Show and dinner -konseptin, joka yhdisti teatterin ja ruuan. Ruokaa valmistettiin vieressä olevassa pienessä kahden neliön apukeittiössä.

– Onneksi meille lopulta vapautui koko vanhan verstasrakennuksen alakerta. Saatoimme vihdoin sijoittaa teatterin ja ravintolan vierekkäin. Syyskuussa 2022 avasimme Ravintola Verstaan. Ensimmäisinä päivinä odotimme muutamaa kymmentä lounasvierailijaa, mutta myimme jopa 200 lounasta.

Asiakkaisiin Verstaan ja Hysterian ainutlaatuinen kulinaristinen ja kulttuurillinen yhdistelmä on uponnut hyvin. Hysteria tarjoaa monipuolisia teatteriesityksiä ja improvisaatioesityksiä ja työhyvinvointityöpajoja yrityksille ja yhteisöille.

Menestys vaatii suurta intohimoa, paljon työtä, pitkiä päiviä ja laajoja verkostoja.

– Ilman hyviä ja monipuolisia suhteita yrittäjänä on vaikeaa menestyä. Verkostoilla on merkitystä myös hyvinvoinnilleni. On hienoa, kun lähelläni lähelläni on ihmisiä, jotka uskovat minuun ja yritykseni tuotteisiin ja palveluihin.

Ihmisiä on mahtunut Juulian nuorelle yrittäjäuralle jo monia, tässä muutamia heistä.

 

 

Johannes on bisneskumppani ja ystävä

Juulia: Kun tulimme Rakennus K. Karhun kiinteistöjohtaja Johannes Karhun kanssa ensimmäistä kertaa tähän Verstaan tilaan, en vielä tajunnut, kuinka merkittävä ihminen hänestä tulisi elämääni. Olen saanut häneltä paljon ideoita ja neuvoja. Johannes on ollut suurena apuna, ja hänestä on tullut myös ystävä vuosien varrella.

Nyt kehitämme Piirin aluetta yhdessä Fiskars-henkiseksi matkailukohteeksi. On hienoa löytää elämään tällaisia vahvoja ihmisiä, jotka haluavat aidosti auttaa.

Johannes Karhu: Me katsoimme Juulian kanssa alun perin tilaa airbnb- tai hostel-tyyppiselle majoitukselle, mutta täällä Piirillä olikin vapaana avointa hallitilaa. Silloin syntyi idea teatterista. Yritykseni kehittää tätä aluetta kokonaisuudessaan. Piirillä on vahva historia, ja kaikessa ideoinnissa Juuliasta on ollut tosi iso apu.

Tunnistan Juuliassa samoja piirteitä kuin itsessäni yrittäjyyteni alussa. Olemme molemmat sopivasti uhkarohkeita ja sparrailemme toisiamme. Puhumme aina toisemme kanssa avoimesti ja suoraan. Näin molemmat menestyvät.

Välillä äänenpainotkin voivat nousta, mutta silloin riitelevät vain asiat. Tämä on sinänsä erikoislaatuista, liike-elämässä ei aina välttämättä uskalleta sanoa juuri niin kuin oikeasti ajatellaan. Aina kuitenkin ratkaisemme asiat.

Juulia pystyy elämään vallitsevassa tilanteessa. Jos ympäristö muuttuu, hän osaa muokata omaa toimintaansa. Tätäkin piirrettä arvostan hänessä.

 

Viivin ja Ramin kanssa luomme hyvän ilmapiirin

Juulia: Olimme vanhoja työkavereita ravintola-alalta Viivi Loppelan ja Rami Haaviston kanssa. He lähtivät mukaan tähän teatteri-ravintola-konseptiin perustamansa ravintola Varickon kanssa. Viivi tietää kaiken ravintolatoiminnan pyörittämisen koukeroista, ja Rami on loistava kokki. Minä vastaan ohjelmistosta ja markkinoinnista yhdessä mieheni Rami Mäkilaineen kanssa. Yrittäjinä teemme kuitenkin kaikki kaikkea, kahvinkeitosta tiskaukseen.

Me haluamme tehdä Verstaasta hyvän paikan, jossa asiakkaiden ja työntekijöiden on hyvä olla. Huonossa ilmapiirissä kukaan ei jaksa tehdä pitkiä työpäiviä.

Viivi: Yhteistyömme on ollut helppoa alusta asti. Olemme ystäviä ja yhteistyösuhteemme on lämmin ja suora – ystävyyden päälle on helppo rakentaa. Välillä voi toki olla hankaluuksiakin, mutta ne ratkaisemme yhdessä. Tärkeintä kumppanuudessa on avoimuus.

Haluamme kasvaa ja kehittyä niin, että molemmat hyötyvät. Pidämme hyvästä ilmapiiristä huolta pienillä asioilla: annamme kiitosta ja kysymme, tarvitseeko toinen apua. Pomoina Juulian kanssa tietysti pidämme huolta asioista, mutta emme nillitä turhasta.

Juulia on äärimmäisen tehokas ja enemmän tunteella ajatteleva kuin minä. Minä katson enemmän numeroita ja pyrin ajattelemaan järjellä. Hän on suora, rehti, välittävä ihminen, jolla on aina monta rautaa tulessa.

 

Samin uskoloikka nosti minut esiin teatterintekijänä

Juulia: Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen pyysi minua tuottamaan Provinssin historiasta kertovan näytelmän sen 40-vuotisjuhlaan vuonna 2018. Innostuin ajatuksesta heti.

Rakkaudesta Rokkiin -musiikkinäytelmä kuvasi Provinssin tarinaa. Kaikki näytökset olivat täynnä.

Tämä oli Samilta tärkeä uskoloikka minua kohtaan, ja näytelmän avulla nousin tietoisuuteen teatterintekijänä. Taide- ja kulttuuripuolella verkostot ovat merkittäviä ja asiat etenevät usein suosittelun kautta.

Sami: Idea Provinssi-näytelmästä oli kytenyt mielessäni jonkin aikaa, eikä minulla ollut valmiita yhteyksiä teatterimaailmaan.

Olin menossa lounaalle ja näin Juulian istumassa pöydässä. Tiesin hänen taustastaan ja kysyin häneltä täysin intuitiivisesti, olisiko hän kiinnostunut projektista. Hän vastasi alle kahdessa sekunnissa: kyllä!

Provinssi oli aiheena hänelle rakas ja hän vakuutti minut aktiivisuudellaan, pelottomuudellaan ja innostavuudellaan. Jo samana päivänä hän haki rahoitusta projektille. Tajusin, että hän oli oikea ihminen vetämään tätä projektia.

Juulia menee vaikka läpi harmaan kiven eikä menetä helposti uskoaan. Hänen heittäytymiskykynsä inspiroi ihmisiä, jotka työskentelevät hänen ympärillään. Kaikki ymmärtävät työn merkityksellisyyden ja kulttuurillisen arvon, joihin Juulia itse uskoo.

 

Yrittäjänä saan monenlaista kannustusta

Juulialla on vahva suhde teatterin katsojiin ja ravintolan asiakkaisiin. Siinä piilee onnistumisen ydin.

– Teemme jokaisen esityksen ja jokaisen työn täysillä! Mitään ei tehdä puolittain.

Juulia on saanut paljon apua erilaisilta tahoilta Seinäjoella: muun muassa Into Seinäjoelta sekä Seinäjoen Yrittäjiltä ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjiltä. Hänen mielestään nämä organisaatiot ovat tehneet neuvojen hakemisen helpoksi.

– Paikalliset yritykset ovat olleet ihan mahtavia! Nämä ihmiset tulevat ravintolaan ja teatteriin ja tuovat sinne myös omia asiakkaitaan.

 

Teksti: Mervi Rantakari, Era Content, Kuvat: Laura Laakso

 

Yrittäjätarinat: Nämä ihmiset saavat minut onnistumaan. Seinäjokelaiset yrittäjät kertovat, millaisia ovat heidän verkostonsa ja mikä merkitys niillä on yritysten menestymisessä.

 

Klikkaa muihin yrittäjätarinoihin tästä

 

 

Kiinnostuitko Seinäjoesta? Ota yhteyttä, jutellaan lisää

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut