Visa Hietaranta ja Aki-Matti Latosaari ovat perustaneet Seinäjoelle kolme päiväkotia. Liiketoiminnassa tärkeintä on laatu eli lasten ja työntekijöiden hyvinvointi.

 

Ryhdyimme yrittäjiksi, koska halusimme tehdä asiat omalla tavallamme

Visa: Perustimme viisi vuotta sitten Päiväkoti Trion. Tutustuimme Aki-Matin kanssa kasvatusalan työtehtävissä. Meitä yhdisti alusta asti usko uudistamiseen ja kokeiluun ja siihen, että muutokset ovat aina mahdollisuuksia. Haluamme tehdä asioita omalla tavallamme.

Aki-Matti: Perustimme ensimmäisen päiväkotimme Seinäjoen Hyllykalliolle. Meidän lisäksemme päiväkodissa oli kolme työntekijää ja kaksi lapsiryhmää. Päämääränämme oli luoda unelmiemme työpaikka ja päiväkoti, jonka toiminta olisi arvojemme mukaista. Saimme hyvää palautetta vanhemmilta, ja hyvin pian huomasimme, että päiväkotiimme oli runsaasti tulijoita.

Kaksi ja puoli vuotta sitten perustimme musiikkipainotteisen päiväkodin Seinäjoen keskustaan, Trio Lakeudenpuiston. Viimeisin laajennuksemme on Lakeudenpuiston naapuriin marraskuussa 2022 perustettu Trio Clubhouse, jossa painotamme englanninkielirikasteista toimintaa. Nyt kolmessa päiväkodissamme on yhteensä yli sata lasta ja parikymmentä työntekijää.

 

Annamme lapsille laajaa näkemystä ja positiivisia kokemuksia

Aki-Matti: On tärkeää rikastaa lapsen mieltä monipuolisella tutustumisella elinympäristöön. Koko kaupunki onkin meidän päiväkotilastemme oppimisympäristö. Viemme lapsia kirjastoon, katsomaan junia tai vaikkapa sorsia. Käymme metsissä, Torikeskuksessa ja urheilukentillä. Kun lapset lähtevät meiltä kouluun, he tuntevat hyvin jo koko kaupunkikeskustan ja sen runsaat toimintamahdollisuudet.

Visa: Lapsen maailma on paljon muutakin kuin yksi päiväkotirakennus tai yksi leikkipiha. Rakennuksen sisällä tai leikkipihalla lapsi on aika nopeasti nähnyt ja oppinut ne asiat, mitä niissä voi oppia.

Tämä on maailman vastuullisinta työtä. Olemme iloisia, kun pystymme antamaan lapsille elämän eväitä ja positiivisia kokemuksia. Päiväkodeissamme on kodinomainen tunnelma, joka syntyy siitä, miten kohtaamme toisemme. Me olemme yhteisö, jossa me työntekijät emme ole ”vaan töissä” ja lapset ”vaan hoidossa”. Lapset ovat meidän pikkuystäviämme.

Kuvassa kaksi miestä seisoo. Lapsia etualalla.

Päiväkoti Trion yrittäjät Visa Hietaranta ja Aki-Matti Latosaari. Kuva: Krista Luoma

 

Ruokimme omalla esimerkillämme iloa 

Visa: Myönteisyyttä pitää ruokkia. Onhan meilläkin vastoinkäymisiä, mutta hoidamme asiat kerralla kuntoon ja etsimme ratkaisuja. Esihenkilöinä meillä on tuntosarvet koko ajan herkillä. Mittaamme työtyytyväisyyttä viikoittain. Kysymme työntekijöiltä onnistumisista, tuen tarpeesta, opeista ja pyydämme heitä arvioimaan mennyttä viikkoa tähtiluokituksen avulla. Näin pysymme koko ajan pulssilla ja voimme tehdä kehitystyötä reaaliajassa.

Aki-Matti: Me ajattelemme asioita positiivisen kautta, ja iloisuus on osa meitä. Annamme paljon itsestämme ja näytämme esimerkillä, miten asioita voi ajatella positiivisesti. Tuemme työntekijöitämme, ja meillä on hyvä ja avoin työilmapiiri. Samaa teemme lasten kanssa: heti aamusta annamme lasten kanssa ylävitoset ja kyselemme kuulumiset. Aamu on tärkeä alku onnistuneelle päivälle.

 

Seinäjoen kaupunki luottaa meihin

Aki-Matti: Menemme luottavaisin mielin kohti tulevaisuutta, koska olemme saaneet hyvää palautetta työstämme. Yhteistyö Seinäjoen kaupungin kanssa ja kaupungin tuki on ollut koko ajan ihan huippua – meihin selkeästi uskotaan ja luotetaan. Yrityksen kasvattaminen vaatii vahvaa uskoa omaan tekemiseen.

Tällä hetkellä emme suunnittele laajentamista muille paikkakunnille, koska haluamme olla läsnä päiväkodeissamme. Se ei onnistuisi monilla paikkakunnilla.

Visa: Kaupungin perheille tarjoamat palvelusetelit mahdollistavat meidän toimintamme. Me emme peri ylimääräisiä päiväkotikustannuksia perheiltä, vaan lasten hoito katetaan palveluseteleillä ja lasten päivähoitomaksuilla.

Kun perustimme Trio Lakeudenpuiston ja Trio Clubhousen, suunnittelimme tilat yhdessä rakennusliikkeiden kanssa ja ostimme katutasosta tilat itsellemme. Haluamme olla mukana kehittämässä myös Seinäjoen keskustaa ja tuoda päiväkotipalvelut lähelle uusia asuntoja. Näin lapsiperheiden ei tarvitse muuttaa pois keskustasta.

 

Yrittäjyydessä perhe on tärkein tuki

Visa: Omistamme Aki-Matin kanssa yrityksemme puoliksi. Meillä on selvä työnjako. Minä vastaan toimitusjohtajana taloudesta ja kehitysprojekteista ja Aki-Matti henkilöstöstä, arjen yleisestä sujuvuudesta sekä somekanavistamme ja verkkosivuista. Sparrailemme toisiamme ja ideoimme asioita yhdessä. Puhelumme ovat välillä tosi pitkiä.

Ilman vaimoltani ja 17-vuotiaalta pojaltani saamaani tukea yrittäjyys ei olisi mahdollista. Vaimoni toimii myös järjen äänenä, kun lähden välillä vähän laukalle ideoissani.

Aki-Matti: Meillä on Visan kanssa erilaisia vahvuuksia, mutta olemme molemmat loogisia ja ajattelemme asioita eräänlaisessa putkessa. Yrittäjän urallamme on tapahtunut paljon asioita, ja olemme kasvaneet ja kehittyneet sekä oppineet uusia asioita.

Olen syntynyt ja asunut aina Seinäjoella, joten olen iloinen, että pystyn nyt antamaan varhaiskasvatuksen muodossa elämän eväitä ja positiivisia kokemuksia kaupunkilaisille. Suurena tukena elämässäni ovat vaimo ja neljä lasta, joista kaksi nuorinta ovat hoidossa päiväkodeissamme.

 

Teksti: Mervi Rantakari, Era Content Oy Kuvat: Krista Luoma

 

Yrittäjätarinat: Seinäjokelaiset yrittäjät kertovat niistä hetkistä ja opeista, jotka ovat olleet merkityksellisiä heidän urallaan.

 

Tutustu muihin yrittäjätarinoihin täällä >> 

Kiinnostuitko Seinäjoesta? Ota yhteyttä, jutellaan lisää

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut
Koskipalo Niina
Asiantuntija
Liiketoiminnan kehittäminen ja sijoittumispalvelut