Riina Aarrekorpi ja Paavo Muhonen, Lakeuden Vihertaimisto

 

Riina Aarrekorpi ja Paavo Muhonen perustivat ensin parisuhteen ja sitten puutarha-alan yrityksen. He aikovat kehittää puutarhamyymälästään elämysmaailman, jonne tullaan viihtymään eri puolilta Suomea. Mitä tapahtumia pari pitää ensimmäisen yrittäjävuotensa käännekohtina?

Päätös yrittäjyydestä syntyi nopeasti

Riina: Työskentelin biologian, maantieteen ja terveystiedon opettajana yläkoulussa. Itse työ ja oppilaat olivat mahtavia, mutta aloin väsyä, kun työssä kului liian paljon aikaa kokouksiin, raportteihin ja opettamisen ulkopuolisiin asioihin.

Yritin kuitenkin kaikkeni sillä seurauksella, että uuvuin. Tekemättömät työt tulivat uniin, ja lopulta ei tullut enää unikaan. Sairausloman jälkeen jäin opintovapaalle ja aloitin puutarhurin opinnot Järviseudun ammatti-instituutissa.

Tulin työharjoitteluun tänne Lakeuden Vihertaimistolle, ja olinkin täällä töissä koko opiskeluajan. Seurasin, kun silloiset yrittäjät etsivät yritykselle jatkajaa. Tuntui surulliselta, jos näin hyvä yrityksen tarina loppuisi. Mietin, että mehän Paavon kanssa voisimme jatkaa tätä.

Paavo: Kun Riina kysyi, lähtisinkö hänen kanssaan yrittäjäksi, vastasin myöntävästi sekunnissa. Olen liikunta-alan ammattilainen, mutta luonteeltani ihminen, joka on valmis oppimaan uutta.

Tuntui hyvältä aloittaa yrittäjyys juuri Riinan kanssa, koska tiedän hänen olevan alan kunnianhimoinen osaaja ja kehittäjä. Yrittäjänä oleminen on minulle varsin tuttua, koska suvustani löytyy monia yrittäjiä.

 

Onneksi jotkut uskoivat meihin

Riina: Kun aloimme etsiä rahoitusta, vastassa oli seinä. Monet pankeista ovat tehneet yhteydenoton vaikeaksi. Ihmisen kanssa ei päässyt juttelemaan. Kun lopulta pääsimme puheisiin muutaman pankin kanssa, kaikki näytti hyvältä. Lainahakemukset kuitenkin hylättiin syytä kertomatta. Luultavasti syynä oli rahoituksemme vähäisyys. Usko meinasi loppua, mutta onneksi OmaSp:ssä saimme aivan toisenlaista palvelua.

Paavo: Olimme kuulleet, että tämä pankki on yrittäjäystävällinen, mutta silti yllätyimme aktiivisuudesta ja kannustavuudesta. He kysyivät hyviä kysymyksiä ja olivat aktiivisesti mukana tekemässä liiketoimintasuunnitelmaamme. He kävivät paikan päällä ja totesivat konseptimme toimivaksi. Oli hienoa, että meihin uskottiin. Hymyllä muistelen, kun yhteyshenkilömme sanoi: ”Eiköhän laiteta tämä järjestymään?”

Otimme yhteyttä myös Uusyrityskeskukseen sekä Into Seinäjokeen. Molemmista paikoista saimme eväitä edetä projektimme kanssa ja uskoa siihen, että tämä on hyvä juttu. Seinäjoki todellakin on yrittäjäpositiivista seutua! Uuden toimitilamme lupakoukerotkin järjestyivät kaupungin kanssa nopealla aikataululla.

 

Opimme koko ajan uutta

Riina: Meillä on kolme työntekijää ja kesäkaudella kausityöntekijöitä. Kun teimme ensimmäisiä tilauksiamme, työntekijämme ja edelliset yrittäjät olivat suurena apuna. Kaikkea emme osanneet ottaa huomioon, mutta opimme koko ajan. Ymmärrämme yhä paremmin, miten tavara liikkuu ja mistä ihmiset innostuvat.

Paavolla ei ole alan koulutusta, mutta hänen tekemänsä kukka-asetelmat myymme aina ensimmäiseksi. Ihmiset tykkäävät niiden maanläheisestä värimaailmasta. Kaupan ilmapiiri ja esteettisyys ovat asiakkaille tärkeitä. Olemme hankkineet tänne kivoja kalusteita ja maalanneet seiniä. Nykyään tuntuu, että pää tekee töitä melkein koko ajan. Kun katselen televisiota, mielessä alkaa jyllätä, miten tuotakin ideaa voisi hyödyntää yrityksessämme.

Paavo: Asiakkaamme harvemmin kyselevät tuotteiden alkuperästä, mutta meille se on tärkeää. Kaiken minkä järkevästi saamme Suomesta, ostamme Suomesta. Kasvien laatu on meille ensiarvoisen tärkeää.

Kasvi voi meillä maksaa vähän enemmän kuin marketissa, mutta se on myös kestävä eli kasvatettu ja hoidettu oikeissa olosuhteissa oikeana hetkenä. Meillä pidetään tarkkaa huolta esimerkiksi siitä, että kasvien juuret eivät ole kuivia. Emme myy asiakkaillemme mitään sellaista, mikä näyttää hetken hyvältä, mutta kuolee nopeasti.

Asiakkaat tulevat ympäri Suomea

Paavo: Viime kesänä pihaan ajoi pariskunta, joka kiersi Pohjanmaan puutarhaliikkeitä. He etsivät harvinaisia kasveja, ja niitähän meillä riittää. Lähtiessään heidän autonsa oli täynnä kasveja. He poikkesivat vielä paluumatkallakin, koska kuulemma yksi puu piti vielä saada. On ollut hienoa huomata, että meille tullaan joka puolelta Suomea. Joku haluaa lakkipuun, toinen peruukkipensaan.

Riina: Haluamme palvella kaiken tasoisia kasvinharrastajia. Yhtenä päivänä juttelin ihanan orkideaharrastajan kanssa. Hän lähti meiltä syli täynnä orkideoita. Toisena hetkenä opetan juuri kotiinsa muuttaneelle nuorelle, miten kasvi istutetaan. Etsin usein tietoja, miten saisin ihmisille heidän haluamiaan kasveja. Paljon se vaatii työtä, mutta pidemmän päälle myös kannattaa.

 

Menemme jatkuvasti eteenpäin

Riina: Ideoimme jatkuvasti myymäläämme. Keväällä pihamyymälässämme on myynnissä paljon kasveja, ja rakenteilla on näytepuutarha sekä arboretum. Vuosien saatossa saamme tästä aikaan entistä elämyksellisemmän paikan.

Paavo: Teemme pitkää päivää, mutta osasimme varautua siihen. Vihertaimisto on meille hieman kuin lapsi. Yrityksen synnytys vaatii voimia, alkutaipaleella eteneminen kangertelee, jossain vaiheessa iskenee uhmaikäkin, mutta jatkuvasti menemme eteenpäin ja saamme olla tuotoksestamme ylpeitä.

 

Teksti: Riitta Pollari, Era Content, Kuvat: Laura Laakso

 

Yrittäjätarinat: Nämä ovat tärkeimmät hetket yrittäjän urallani. Seinäjokelaiset yrittäjät kertovat niistä hetkistä ja opeista, jotka ovat olleet merkityksellisiä heidän yrittäjäurallaan.

 

Klikkaa muihin yrittäjätarinoihin tästä

 

 

Kiinnostuitko Seinäjoesta? Ota yhteyttä, jutellaan lisää

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut