Seinäjoen Yrittäjien toiminnanjohtaja Kaisa Metsänranta luotsaa yrittäjien verkostoa innostuneella asenteella. Hän uskoo, että parhaat onnistumiset syntyvät kysymällä, auttamalla ja yhdessä tekemällä.

Mitä hän on oppinut seinäjokelaisilta yrittäjiltä?

Viisi vuotta sitten näin vanhempainvapaallani ilmoituksen, jossa Seinäjoen Yrittäjät ry haki kokoaikaista työntekijää. Mietin, että tuohan olisi juuri sopiva paikka minulle. En kuitenkaan hakenut työtä, koska hoidin kotona viiden kuukauden ikäistä vauvaamme.

Innostus uuteen mahdollisuuteen jäi kuitenkin kytemään mieleeni. Kun yhdistyksen hallituksen silloinen jäsen Tero Luoma sitten kyseli kiinnostustani tähän työhön, päädyimme mieheni kanssa siihen, että hän jää syksyksi lasten kanssa kotiin ja minä lähden töihin.

Se oli minulle hyppy tuntemattomaan. Minulla ei ollut sen kummempaa perehdytystä tai selkeää työnkuvaa, mutta se sopi minulle. Sainhan itse rakentaa haluamani työnkuvan. Jo ensimmäisellä työviikolla vedin ensimmäisen tilaisuuden yrittäjille. Uutta oppia tuli joka päivä. Esimerkiksi yhdistyksen hallinnolliset asiat ja edunvalvonta olivat minulle täysin uusia juttuja.

Nykyisellä kokemuksellani ymmärrän, että olin aloittaessani aika lailla keltanokka. Toki opinnoista saadut opit, esihenkilönä toimiminen ja monipuolinen työkokemukseni auttoivat minua. Työkokemusta olen kerryttänyt yhtäjaksoisesti 15-vuotiaasta asti. Olen työskennellyt niin apteekissa, ravintolassa kuin opettajan sijaisena alakoulussa.

13 pomoani ovat aina tukenani

Yhdistyksen hallitus on tukenut minua ja luottanut minuun. Minulla on 13 maailman ihaninta pomoa. Meitä yhdistää samanlainen huumori, rento ote ja kova tekemisen meininki. Nautin työstäni erilaisten ihmisten parissa ja usein tuntuukin, etten olisi töissä ollenkaan. Saan tehdä hommia mahtavien tyyppien kanssa.

Teemme yrittäjien kanssa monenlaisia asioita yhdessä: järjestämme tapahtumia, annamme lausuntoja kaupungille esimerkiksi kaavoituksesta ja lupa-asioista, ratkomme työvoiman saatavuuden ongelmia, viestimme ja vaikutamme. Haluan aina olla jäsenyrittäjiemme luottamuksen arvoinen. Jos yrittäjä kaipaa apua, autan ja hoidan juuri hänen asiaansa parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Kuvassa Seinäjoen Yrittäjien toiminnanjohtaja Kaisa Metsänranta kävelee Framin käytävällä

Seinäjoen Yrittäjien toiminnanjohtaja Kaisa Metsänranta kuvattiin työympäristössään Framissa.

 

Kaikkea ei tarvitse tietää eikä tehdä itse

Olen Seinäjoen Yrittäjien ensimmäinen kokopäiväinen toiminnanjohtaja. Olemme 1350 jäsenyrityksellämme yksi Suomen suurimmista paikallisyhdistyksistä. Viiden vuoden takaisella rekrytoinnilla lähdimme tavoittelemaan yhdistyksemme vaikuttavuuden ja vakuuttavuuden kasvua.

Viime vuonna meidät sitten palkittiinkin Suomen parhaana paikallisyhdistyksenä. Se oli hieno tunnustus. On myös hienoa olla mukana kehittämässä yrittäjyyden olosuhteita Seinäjoella. Kaupunki on voittanut neljä kertaa Taloustutkimuksen kuntien imago -tutkimuksen. Neljän ykkössijan lisäksi Seinäjoki on nelinkertainen ykkönen Suomen Yrittäjien kuntabarometrissä ja kuusinkertainen ykkönen Elinkeinoelämän keskusliiton kuntarankingissa.

Meillä Seinäjoella on erinomainen tilanne, koska täällä halutaan auttaa toisia ja ratkoa asioita. Epäselvissä asioissa voin aina ottaa yhteyttä kaupunkiin. Aina saan myös vastauksia.

Kun tulin tähän tehtävään, sorruin ajatukseen, että ”itte pittää tehä kaikki”, mutta näin ei todellakaan ole. Itse olen oppinut todella paljon yrittäjiltä, ja näiden kymmenen opin uskon hyödyttävän muitakin yrittäjiä ja yrittäjäksi aikovia.

Kun onnistut, ole ylpeä siitä!
Se ei tarkoita itsekeskeisyyttä tai leveilyä.

Kaisan neuvot onnelliseen yrittäjyyteen

Ole rohkea ja tavoittele unelmiasi! Kannattaa ottaa myös riskejä ja luottaa itseensä. Epäonnistuminen voi parhaimmillaan myös opettaa.

Ole joustava. Sopeudu muutokseen ja ole valmis uusiin näkökulmiin ja asioihin. Paikalleen ei auta jämähtää. Etenkin tässä maailmantilanteessa tämä on elintärkeää.

Opettele kuuntelemisen taito. Kun arvostat muiden ajatuksia, opit paljon uusia asioita.

Luo ympärillesi inspiroiva verkosto. Uutta syntyy, kun hyvät tyypit löytävät toisensa. Uskalla olla avoin, niin löydät ympärillesi innostavia ja luotettavia ihmisiä. Mitä laajempi verkosto sinulla on, sitä enemmän saat aikaan.

Kysy, jos et tiedä. Kaikkea ei tarvitse eikä edes kannata osata tai tehdä itse. Käytä ammattilaisia apunasi. Seinäjoella ihmiset auttavat mielellään toisiaan. Auttaminen ei ole keneltäkään pois, pikemminkin päinvastoin.

Tee yhteistyötä. Vierailijat usein kysyvät, miksi meidät valitaan vuosi toisensa jälkeen yrittäjäystävällisimmäksi kaupungiksi. Vastaus on selvä: me teemme yhteistyötä ja puhumme avoimesti keskenämme.

Opi ottamaan vastaan myös kehut. Eteläpohjalaiset voivat pilke silmäkulmassa leveillä, mutta tosi asiassa ihmiset täällä haluavat harvoin kehua itseään. Oppimista olisi myös siinä, että henkilökohtaiset kehut kannattaa ottaa vastaan. Siitä tulee hyvä olo.

Ole nöyrä, mutta arvosta itseäsi. Ilman tavoitteita et saavuta mitään. Kun onnistut, ole ylpeä siitä! Se ei tarkoita itsekeskeisyyttä tai leveilyä.

Opi johtamaan ja pidä aina lupauksesi. Yrittäjä on aina johtaja, yksinyrittäjäkin. Hyvä johtaminen tarkoittaa avoimuutta, asioiden jakamista ja prosessien kehittämistä. On tärkeää pysyä aikatauluissa ja pitää huolta, että töiden perään ei tarvitse kysellä. Yrittäjälle asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden luottamus on ensiarvoisen tärkeää.

Pidä itsestäsi huolta. Aina ei tarvitse antaa itsestään ihan kaikkea eikä töitä tarvitse tehdä vuorokauden ympäri. Omallakin kalenterillani on krooninen ähky, mutta välillä pitää pysähtyä ja palautua. Valitettavasti moni yrittäjä oppii tämän vasta kantapään kautta. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa.

 

Teksti: Mervi Rantakari, Era Content Oy Kuvat: Krista Luoma

 

Yrittäjätarinat: Seinäjokelaiset yrittäjät ja yritysten kanssa toimivat henkilöt kertovat niistä hetkistä ja opeista, jotka ovat olleet merkityksellisiä heidän urallaan.

 

Lue kaikki yritystarinat täältä >>

Kiinnostuitko Seinäjoesta? Ota yhteyttä, jutellaan lisää

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut
Koskipalo Niina
Asiantuntija
Liiketoiminnan kehittäminen ja sijoittumispalvelut