Tommi Mäki ja Sami Pihlaja, EASY palvelut

Tommi Mäki ja Sami Pihlaja tutustuivat toisiinsa sopimuspalokunnassa. Sikalan sammutuskeikalla syttyi yhteinen kipinä yrittäjyyteen ja kiinteistönhoitobisnekseen. Kaksin ei yritys kuitenkaan kasva, vaan menestymiseen tarvitaan monenlaisia yhteistyökumppaneita. Keitä he ovat?

Yrittäjät Tommi Mäki ja Sami Pihlaja ovat olleet pitkään mukana Nurmon VPK:n toiminnassa. Sami toimii ryhmänjohtajana ja Tommi sammutusmiehenä. Muutamia vuosia sitten sammutuspaikalla syttyi ajatus yhteisestä yrittäjyydestä.

– Olimme isolla sikavalkialla sammutustöissä. Yhtäkkiä kesken työ Tommi kysyi, lähtisinkö mukaan kiinteistönhoitobisnekseen, Sami kertoo.

Sami innostui ajatuksesta. Tommi oli perustanut EASY palvelut Oy:n marraskuussa 2018 Martti Purran kanssa. Sami ja Tommi ostivat Martin osuuden 2022 ja nyt ovat nyt yrityksen ainoita osakkaita.

Alussa tehtiin lumityöurakointia esimerkiksi teollisuusalueilla. Yrittäjille oli alusta asti selvää, että kasvua haetaan kokonaisvaltaisesta kiinteistönhoidosta ja yritysostoista.

– Keväällä 2022 ostimmekin kauhajokelaisen Kiinteistöhuolto Sorilan. Näin laajensimme toimintaamme taloyhtiöiden ja liikekiinteistöjen huoltoihin. Tulevaisuudessa haluamme laajentua myös muille paikkakunnille, Tommi kertoo.

Työnjako on selvä: Sami vastaa työnjohdosta koko maakunnan alueella ja Tommi taloushallinnosta sekä markkinoinnista.

– Tässä kiinteistönhoitobisneksessä ja yrittäjyydessä on samoja piirteitä sopimuspalokuntatoiminnan kanssa. Kyse on valmiushommasta, ketään ei velvoiteta pakolla lähtemään tehtäville, mutta asiat on hoidettava. Hälytys voi tulla milloin vaan, Tommi sanoo.

Verkostoituminen on Tommin ja Samin mielestä olennainen osa yrityksen menestymistä.

– Olemme tehneet vahvan kasvuloikan, ja tarvitsemme uusia kumppaneita. Meille on tärkeää, että myös kumppaneillamme on hyvä maine. Myös keskittäminen on menetyksen kannalta tärkeää: hankimme tuotteita ja palveluita mahdollisimman paljon samoista paikoista, Tommi sanoo.

Sami ja Tommi korostavat, että EASY palvelut ei olisi nykyisenkaltainen yritys ilman osaavia ja luotettavia kumppaneita. Esimerkiksi taloyhtiöiden isännöitsijät ovat ensiarvoisen tärkeitä yhteistyökumppaneita. Mutta mitkä muut ihmiset ja yritykset ovat auttaneet EASY palveluja kasvamaan?

Tapio Kolkka

Pitkäaikainen yrittäjä Tapio Kolkka sanoo, että Tommi Mäestä ja Sami Pihlajasta paistoi heti alussa hyvä yrittäjäasenne. ”He eivät jätä asioita hautumaan ja asiat hoituvat aina.”

Tapio on auttanut ja rohkaissut meitä

Tommi: Yrityksemme kehityksen kannalta tärkeä asiakas meille on Tapio Kolkka, joka on pitkäaikainen yrittäjä, MPT-Talopalvelun omistaja ja Rakennus- ja kiinteistöpalvelut THK:n toimitusjohtaja.

Aloitimme Tapion kiinteistöissä yhteistyön täyden palvelun sopimuksella vuonna 2022. Vuokrasimme häneltä myös tilat yrityksellemme.

Tapio on aina ollut rohkaiseva ja kannustava, hyvin yhteistyöhenkinen kaiken kaikkiaan. Luottamus häneen on vahva.

Tapio Kolkka: Olen omalla urallani kouluttanut paljon ihmisiä, joista on tullut yrittäjiä. Olen myös valmentanut ihmisiä isoihin firmoihin maa- tai vientijohtajiksi. Näin heti kokemuksen pelisilmälläni, että Tommi ja Sami ottavat vastaan kaiken sen tiedon, joka minulla on annettavissa.

Heillä on asenne kohdallaan: puhelimeen vastataan, kun siihen soitetaan, ja asiat hoituvat sovitusti. Nämä miehet eivät jätä asioita hautumaan työlistalle. Aina kun kohtaamme, he sanovat huomenta tai päivää. Myös työntekijät toimivat todella hyvin. Pidämme viikkopalaverit, joissa mietimme, mitä kiinteistöille pitäisi tehdä. Tällaista en ole pitkällä urallani aiemmin kokenut.

Palaute asiakkailtani tulee suoraan minulle. EASY palvelujen töistä en ole koskaan saanut negatiivista palautetta, vaan kaikki isotkin toimijat kiittelevät.

Ajattelin aluksi, että miten näin nuoret ihmiset pyörittävät näin isoa yritystä. He ottivat hurjan vastuun ja isoja askeleita. Halusin auttaa ja olen tyytyväinen, että näin tein.

 

Jani Latvala

Seinäjoen KTK:n toimitusjohtaja Jani Latvala sanoo, että EASY palvelujen kanssa homma sujuu vuorokauden ajasta riippumatta. ”Yhteistyö on mutkatonta ja etsimme ratkaisuja yhdessä.”

Jani verkostoineen on meille elintärkeä

Sami: Meillä on ollut tosi hyvä yhteistyösuhde Seinäjoen KTK Oy:n ja erityisesti toimitusjohtaja Jani Latvalan kanssa. Hän on auttanut meitä eteenpäin. KTK:lla on isot resurssit lumien aurauksiin ja lumen poisajoon. Meillä itsellämme on jonkin verran kalustoa eli yhteensä kymmenkunta auraa ja hiekoituskonetta. Enempää ei oikeastaan kannata pitää.

Hankimme tarvittaessa kalustoa kumppaneilta, lähinnä pyöräkoneita lumitöihin ja autoja lumen kuljetuksiin. Nyt meiltä lähtee liikkeelle tarvittaessa viitisentoista konetta. Kasvun myötä luotettavat kumppanit ovat meille yhä tärkeämpiä.

Jani Latvala: Tommi ja Sami ovat aina ajan hermolla. He suunnittelevat tulevia töitä etukäteen, joten heidän kanssaan on helppo toimia. EASY palvelut hoitaa myös maksut vastuullisesti. Ala pyörii 24/7, ja pyörii EASY palvelutkin.

Uskon Samiin ja Tommiin yrittäjinä. Yhteistyömme on mutkatonta ja se perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Heidän kasvusuunnitelmansa on rohkea, mutta se onnistuu vain yhdessä tekemällä. Kun yritys kasvaa, toinenkin yritys voi kasvaa.

Sami ja Tommi ovat ihmisläheisiä, aikaansaavia ja joustavia. Heistä löytyy myös sovittelevuutta, koska vaikeuksiakin joskus on. Meillä on keskenämme ajatusmaailma: etsimme ratkaisuja emmekä panikoi.

 

Marko Hakamaa

Marko Hakamaa tekee EASY palveluille erilaisia timpurin töitä, mutta myös kaikkea muuta tarvittaessa, kuten lumenpudotusta. ”Homma toimii meillä molemmin päin – saan apuja heiltä sellaisiin töihin, joita en itse osaa.”

Markoon voimme aina luottaa

Tommi: Meillä on vahva luottamussuhde Marko Hakamaahan, joka omistaa Rakennuspalvelu Hakamaa Oy:n. Tämä on herkkä laji, kun menemme ihmisten koteihin. Siksi on tärkeää, että vaikka kuka yhteiskumppanimme kulloinkin asiaa hoitaa, asiakkaalle tulee tunne, että EASY palvelujen kautta asiat hoituvat. Markon kautta hoituvat rakennus- ja korjaustyöt sekä isommat maalausurakat.

Marko Hakamaa: Yhteistyömme on aina sujunut hyvin. Tommi ja Sami ovat asiansa osaavia jätkiä. Nythän touhu alkaa olla jo aika isoa, kun heillä on paljon porukkaa töissä. Työntekijät ovat kuitenkin kiinteistönhoitajia, joten meitä timpureitakin tarvitaan. Verkostot ovat tärkeitä minunkaltaiselleni pienyrittäjälle. Saan tarvittaessa sähkö- ja putkimiehet nopeasti töihin.

Minulta sujuvat kaikenlaiset työt, esimerkiksi lumen kolaaminen katoilta. Sami taas hoitaa minulle lukot oviin, koska itse en sitä osaa. Homma toimii siis molemmin päin, ja asiat aina etenevät.

 

Isämme auttoivat meidät alkuun

Tommi: Meidän isämme ovat olleet tärkeitä sparraajia liiketoiminnassamme. He ovat tuoneet realismia yrittäjyyteen. Isäni Hannu Mäki on ollut apuna liiketoiminnan kiemuroissa, ja Samin isä Mika Pihlaja oli paljon käytännön apuna etenkin alkuvaiheessa.

Hannu Mäki: Olen itse ollut yrittäjä ja tiedän yrittäjyyden haasteet. Pojilla on kuitenkin kova into ja pitääkin olla. Kun he olivat ostamassa tuota kauhajokelaisyritystä, niin silloin kyselin, että ovatko he tehneet kaikki suunnitelmat ja laskelmat, että homma varmasti kannattaa. Mutta Tommi hallitsee kyllä laskelmat.

Olen luottavainen siihen, että he tietävät mihin ovat lähteneet ja töitähän on ollut, tilauskantakin on hyvä. Tommissa ja Samissa on hyvää se, että he pyrkivät aina pitämään asiakkaan tyytyväisenä ja jos jotain kielteistä on, se korjataan.

Mika Pihlaja: Olihan se rohkea veto lähteä yrittämään tällaisena aikana, mutta pojilla on asenne kohdallaan ja hyvinhän tuo on mennyt. Heidän vahvuutensa on varmasti se, että he pitävät sen, minkä lupaavat ja joustavat tarvittaessa – kelloon ei aina katsota. Uskon, että he pystyvät kasvamaan ja pärjäävät.

 

Teksti: Mervi Rantakari, Era Content, Kuvat: Krista Luoma

 

Yrittäjätarinat: Nämä ihmiset saavat meidät onnistumaan. Seinäjokelaiset yrittäjät kertovat, millaisia ovat heidän verkostonsa ja mikä merkitys niillä on yritysten menestymisessä.

 

Klikkaa muihin yrittäjätarinoihin tästä

Kiinnostuitko Seinäjoesta? Ota yhteyttä, jutellaan lisää

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut