Rauhala Yhtiöiden ja Priima Yrityslaskennan toimitusjohtaja Klaus Viljanmaa haluaa tehdä historiaa

Näinkin päin se työura välillä menee. Yli 10 vuotta yrityksiä Yhdysvalloissa konsultoinut Klaus Viljanmaa halusi uppoutua monien lyhyehköjen projektien jälkeen yhden yrityksen kehittämiseen ja aloitti Rauhala Yhtiöiden toimitusjohtajana Seinäjoella maaliskuun alussa.

– Olin pitkään haaveillut työurasta, jossa saisi olla kauemmin yhdessä firmassa, olla aidosti osa työyhteisoä ja tehdä historiaa. Yhdysvalloissa sellaista yritystä ei tullut vastaan, joten suuntasin katseet Suomeen. Tarkoitus oli neuvotella Helsingissä toimivan yrityksen kanssa, mutta päädyinkin keskustelemaan haaveestani Rauhalan omistajaperheen ja Mika Hakanpään kanssa, jonka olen tuntenut pitkään. Siitä homma loksahti eteenpäin ja tulin valituksi.

– Kiinnostukseeni Suomessa työskentelyyn vaikutti myös ikääntyvä äitini, jonka tukena pystyn nyt olemaan enemmän.

 

Kisahenkisyyttä ja tavoitteita

Nyt Viljanmaa on etäisä ja -aviomies. Amerikkalainen vaimo ja nuorin lapsista asuvat Wichitassa, missä Viljanmaa käy tasaisin välein heitä tapaamassa ja perhekin viettää aikaa Suomessa varsinkin kesällä.

– Taloudellisesti tässä urasiirrossani ei olekaan hirveäsi järkeä, kun laskee matka- ja asumiskulut. Raha ei kuitenkaan ollut vaikuttimena, vaan halu päästä tekemään hienoja asioita, hienojen ihmisten ja asiakkaiden kanssa sekä historiaa. Omistajaperheellä, tulevaisuudensuunnitelmilla ja yrityksen henkilökunnalla sekä kannustavalla kulttuurilla oli luonnollisesti merkittävä rooli päätöksessä.

Viljanmaan ei olisi pakko tehdä palkkatöitä ollenkaan. Sen takaa vuonna 2008 tehty yrityskauppa, jossa perhe myi turvakenkiä valmistavan Urho Viljanmaa Oy:n ruotsalaiselle Ejendalsille. Laakereille lepäilemään jääminen ei kuitenkaan ollut Viljanmaalle mikään vaihtoehto. Hän viittaa tavoitteellisuuteensa ja kilpailuhenkisyyteensä.

– Minut haastettiin aikanaan maratonille. Treenasin tavoitteellisesti 3 kuukautta ja osallistuin kisaan.  Kolme tuntia ja 46 minuuttia ei ollut ensikertalaiselle mikään heikko aika, varsinkaan kun en ollut juoksua harrastanut 30 vuoteen. Samoin kävi autourheilussa. Tein siinä kaikkeni oppiakseni mahdollisimman hyväksi ja pääsinkin. Useampi rataennätys tuli saavutettua aika haastavalla tasolla ja eri luokissa. Jos johonkin lähden, lähden täysillä. Jokin projekti on pakko olla koko ajan.

Nyt se projekti on työstää uuden yrittäjäsukupolven kanssa Rauhala Yhtiöille kasvustrategia tuleville vuosille.

– Meillä on nyt useampia liiketoiminta-alueita: Priima Yrityslaskennan kautta kirjanpitopalvelu, palkkahallinta- ja HR palvelut.  Rauhalassa it-infrapalvelut ja yritysohjelmistot. Haluamme jatkossakin myydä asiakkaillemme parempia yöunia, mutta keihäänkärkeä teroittaen. Kaikessa liiketoiminnassa on kasvun varaa.

 

Oma esimerkki johtajan tärkein työkalu

Millaisia johtajaoppeja Viljanmaa on sitten ammentanut aikanaan perheyritys Viljanmaassa ja sittemmin Amerikassa?

– Tärkeintä on oma esimerkki. Sillä luot tason ja standardit toimia. Pitää myös olla läsnä. Vaikka moni tekee töitä etänä, itse haluan olla läsnä. Aitous, rehellisyys ja avoimuus ovat Rauhalan tärkeitä arvoja ja ne on ansaittava itsekin. Liiketoimintojen osaamisessa on vielä oppimista.

Olen myös vaativa. Asiat on tehtävä oikein ja oikeaan aikaan. Ja aina voi tehdä paremmin. Tavoitteet on asetettava rohkeasti. Siten ihmiset kehittyvät.

Työn vastapainona Viljanmaa harrastaa liikuntaa. Ja paljastaa yllättävän seikan. Seinäjoella on mahtavaa maastopyöräillä Jouppilanvuoren mäkisissä maisemissa.

– Amerikassa kotimme on preerioiden keskellä, missä on pelkkää tasaista joka puolella.

 

Lisätietoja: www.rauhala.fi

Kiinnostuitko Seinäjoesta? Ota yhteyttä:

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut