Seinäjokelainen sianlihantuottaja panisi kesäksi kaikki pellot viljalle

Ukrainan sota iski välittömästi ja konkreettisesti myös suomalaisiin kotieläintiloihin, joille ukrainalaiset työntekijät ovat elintärkeitä.

– Meillä on ollut ukrainalaisia työntekijöitä vuodesta 2006, tällä hetkellä 11. Osa heistä lähti välittömästi konfliktin alettua kotimaahansa hakemaan perhettään tai sukulaisiaan tai ilmoittautumaan sotavoimiin. Hetken näytti tilan kannalta todella huonolta, mutta nyt tilanne on hieman normalisoitunut, seinäjokelaisen Latvala Farmsin yrittäjä Vesa Latvala kommentoi.

Ukrainalaiset ovat Latvalan mukaan tärkeitä koko suomalaiselle kotieläintuotannolle.

– Koko Suomen kotieläintuotannon ja laajemminkin maatalouden kannalta Ukrainan tilanne on erittäin vakava ja jopa kohtalokas. Monilla tiloilla ukrainalaiset ovat niin merkittävässä roolissa, että heitä on erittäin vaikea korvata. Suomessa ei ole enää esimerkiksi alan koulutusta, joten suomalaista työvoimaa on vaikea ellei mahdotonta löytää.

Vaikka työlupa heltiäisi kuinka nopeasti, maataloussektori ei ole Latvalan mukaan Ukrainasta paenneille mikään itsestään selvä työllistäjä.

– Kotieläintuotanto vaatii erikoisosaamista. Esimerkiksi meidän kokoisella tilalla kaikki mahdollinen on automatisoitu. Ei tähän voi pystymetsästä ketään ottaa.

Suomi on Latvalan mukaan osaajahankinnassa kovassa kilpailuasetelmassa muiden Länsi-Euroopan maiden kanssa.

– Monissa maissa esimerkiksi palkat ovat paljon kilpailukykyisemmät kuin täällä.

Pellot viljalle

Työvoimaan kohdistuvan kriisin lisäksi Ukrainan sota vaikuttaa suomalaiseen ja kansainväliseen maatalouteen monella muullakin tavalla. Riittävätkö lannoitteet kevään kylvöihin, riittääkö rehuviljaa kotieläintiloille, entä leipäviljaa ihmisille?

Jos Latvala saisi päättää, hän kylväisi ensi kesäksi jokaisen suomalaisen peltotilkun viljalle. Ei siis ”hömppäheinää” eli kesantopeltoja, vaan viljaa eläimille ja ihmisille.

– Valitettavasti sen, kannattaako se, näkee lopullisesti vasta syksyllä. Mutta laaja kesannointi on tässä vaiheessa valitettavin vaihtoehto.

Latvala Farms on yksi merkittävimmistä Atrian sopimustiloista sianlihantuotannossa. Kokonaisuuteen kuuluu neljä maatilaa: kolme Ylistarossa ja yksi Ilmajoella. Kaikki porsaat kasvatetaan omilla tiloilla teurassioiksi asti. Liha on täysin antibiottivapaata ja jäljitettävää. Vesa ja Jaana Latvalan lisäksi tilat työllistävät heidän poikansa Konstan sekä 12 vakituista työntekijää.

 

http://www.latvalafarms.fi/

 

Kuvateksti: Sikatiloja kansainvälisesti konsultoiva Hans Lemmens (vas.) oli haastatteluhetkellä Vesa Latvalan johtamalla Latvala Farmsilla vuosittaisella keikallaan.