Kärkitoimialoja edistävät alahankkeet

Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen ÄLYKÄS VIHREÄ KASVU 2021-2027 puitteissa rahoitetut hankkeet

Kärkitoimialoja edistävät alahankkeet

Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen ÄLYKÄS VIHREÄ KASVU 2021-2027 puitteissa rahoitetut hankkeet

Innovaatiotoimintaa kehitetään ekosysteeminä koko Seinäjoen voimin

Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR -rahoitusta hyödynnetään rahoittamaan Seinäjoen kaupungin ja TEM:in välistä Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimusta toteuttavia kehittämishankkeita. Seinäjoella ekosysteemisopimus kantaa nimeä ÄLYKÄS VIHREÄ KASVU ja sen alla on kaksi strategista painopistettä; 1) Ruokaekosysteemin kestävä uudistuminen ja 2) Älykkäästi uudistuva teollisuus.

Ekosysteemisopimuksen toteuttamisessa keskeistä on tiivis yhteistyö yritysten, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja julkisten toimijoiden välillä. Innovaatiotoiminnan edistämiseen tähtäävien Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-hankkeiden avulla halutaan mm.

  • vahvistaa, monipuolistaa ja kansainvälistää alueen ruoka- ja teollisuusekosysteemiä
  • hakea uusia kumppanuuksia ja verkostoja sekä syventää yritysten innovaatiovalmiuksia
  • lisätä tuotteistus- ja kaupallistamis- sekä kansainvälisyys- ja vientiosaamista

Rahoitushakuja avataan vuosittain aina vuoteen 2027 saakka. Molempiin painopisteisiin sekä läpileikkaaviin teemoihin on saatu rahoitettavia hankkeita ja ne on tällä koostesivulla eroteltu värikoodein. Ruoka-alan hankkeet pinkillä, teollisuusalan hankkeet sinisellä sekä läpileikkaavat teemat tummalla pohjalla.

Lue tarkemmin Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen aktivointihankkeen toimista sekä Sopimuksen toimenpidekuvauksesta.

Kärkitoimialoja edistävät alahankkeet

Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen ÄLYKÄS VIHREÄ KASVU 2021-2027 puitteissa rahoitetut hankkeet.

RovesUGV

RovesUGV-hanke keskittyy autonomisten logistiikkaratkaisujen kehittämiseen ja demonstrointiin Roveksen teollisuusalueella. Hankkeen päätavoitteena on kehittää alueen sisäistä logistiikkaa, parantaa toimintojen tehokkuutta ja nostaa alueen brändiarvoa. Tämä toteutetaan kehittämällä ja testaamalla autonomista logistiikkaa, mikä vähentää manuaalisen työvoiman ja polttoaineen kulutusta sekä vapauttaa resursseja muihin tehtäviin.
Hankkeen tavoitteisiin kuuluu luoda Roveksen yritysten kanssa yhteinen käsitys siitä, miten autonomiset logistiikkareitit voisivat toimia alueella. Lisäksi tavoitteena on selkeyttää autonomisten kuljetusajoneuvojen käyttöön liittyvät lupa-asiat ja lainsäädännölliset haasteet, yhteiskehittää ja toteuttaa Proof-of-Concept (PoC) -demo. Tuloksena saadaan tietoa ja ymmärrystä siitä, että miten Roveksen teollisuusalueella voitaisiin käyttää autonomista logistiikkaratkaisua materiaalien kuljettamiseen.
Kesto: 1.4.2025–31.07.2026

Muuta innovaatiotoimintaa Seinäjoella edistävää hanketekemistä

Seinäjoella toimii Seinäjoen yliopistokeskuksen puitteissa 4 + 1 yliopistoa, Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Sedu Education Oy. Näillä kaikilla toimijoilla on runsaasti aluetta ja sen yritystoimintaa kehittävää hanketekemistä.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun projektitietokanta

Seinäjoen yliopistokeskuksen kehittämishankkeet

Sedu Education Oyn kehittämishankkeet

Tutustu ja hyödynnä!

Seinäjoki EkoInnovaatiokeskus – EKOISTAMO: Opiskelijoiden ja yrittäjien yhteistyön potentiaalin mobilisointi vihreän älykkään kasvun edistämiseksi

Seinäjoen Ammattikorkeakoulun ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yhteishankkeen tavoitteena on edistää älykästä vihreää kasvua teollisuudessa, vahvistaa opiskelijoiden ja alueen yritysten verkottumista ja mahdollistaa osallistumista ja innovointia suomeksi ja englanniksi.

Keskeinen osa hanketta on korkeakoulussa pilotoitava SIG-toiminta (Special Interest Group, erityisen kiinnostuksen ryhmä), jossa opiskelijoille muodostetaan sparrausryhmä keskittyen Älykkään vihreän kasvun ideoihin. Toimintaa pilotoidaan yhteistyössä osatoteuttajan, Haaga-Helian Seinäjoki eMobilityHUB -teeman kanssa.

Hankkeessa hyödynnetään Seinäjoen ammattikorkeakoulun Y-Zonen opiskelijayrittäjyyden tukemisen malleja, kuten Camp Nostetta. Hanke käynnistää ja pilotoi myös klusteritoiminnan, jonka tarkoituksena yhdistää opiskelijat ja yritykset yhteiseen ideointiin ja verkostoitumiseen älykkään vihreän kasvun alalla. EKOISTAMO luo yhteiskehittämisverkoston älykkäästi uudistuva teollisuuden kehittämiselle ja alueen kansainvälistymiselle.

Hankkeen päätoteuttajana Seinäjoen ammattikorkeakoulu kehittää korkeakoulutoimintaa ja luo uudenlaisen yhteistyömallin, jossa opiskelijat ja yritykset rakentavat yhteiskehittämisverkostoja älykkään vihreän kasvun edistämiseksi.

Kesto: 1.1.2025–31.12.2025

Lisätiedot: Maiju Kinossalo, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, maiju.kinossalo@seamk.fi

AI-BASS – AI-based Support of Startup Companies

AI-BASS-hanke keskittyy tekoälypohjaisen työkalun ja toimintamallin kehittämiseen tukemaan mikro- ja startupyrityksiä Seinäjoen ja Etelä-Pohjanmaan alueella. Tavoitteena on parantaa näiden yritysten päätöksentekoa ja strategian toteutumista, mikä lisää niiden kilpailukykyä, skaalautuvuutta ja kestävyyttä.

Hanke kehittää tekoäly- ja kielimalleihin perustuvan prototyypin, joka auttaa yrityksiä operatiivisessa päätöksenteossa. Hankkeen vaikutukset näkyvät yritysten parantuneessa päätöksenteossa ja strategian toimeenpanossa, mikä vahvistaa alueen innovaatiotoimintaa ja kansainvälistä verkottumista. Työkalu auttaa yrityksiä huomioimaan kestävän kaupunkikehityksen ja älykkään vihreän kasvun mahdollisuuksia. Hankkeen tulokset ja saavutukset jaetaan laajasti sidosryhmille ja yhteistyökumppaneille.

Hankkeen toteuttajana toimii Tampereen yliopiston Seinäjoen yksikkö (Seinäjoen yliopistokeskus).

Kesto: 01.05.2025-30.06.2026

Lisätiedot: Mikko Auranen, Tampereen yliopisto, mikko.auranen@tuni.fi

Seinäjoki eMobilityHUB-liiketoimintaekosysteemin kehittäminen

Haaga-Helian ja yhteistyökumppani MT Xport Oyn yhteistyössä toteuttamassa hankkeessa kehitetään Seinäjoen seudun sähköisen liikkumisen osaamiskeskittymän yhteistyöverkostoa.

Sähköavusteiset ajoneuvot ja sähköavusteinen liikkuminen on tulevaisuuden megatrendi, joka mahdollistaa vihreämpää liikkumista luonnossa ja vapaa-ajan kohteissa, kaupungeissa sekä työympäristöissä. Seinäjoen seudulle on rakentumassa sähköisen liikkumisen osaamiskeskittymä osana logistista keskittymää.

Hankkeessa mallinnetaan yrityskyselyn, pilotoinnin ja vertailukohteisiin perehtymisen (benchmarking) avulla Seinäjoki eMobilityHUB -yhteistyöverkoston tavoiteltavaa rakennetta. Samalla hankkeessa arvioidaan siihen liittyviä kehittämis- ja koulutustarpeita osana Seinäjoen lentokentän ja kaupunkialueen laajempaa kehittämistä. Hankkeen tuloksena syntyy Seinäjoki-eMobilityHUB-as-a-Service -toimintamalliehdotus.

Hankkeen julkaistut tuotokset:

Tuotos 2: Sähköisen liikkumisen kehittämisen innovaatioekosysteemi | Haaga-Helia

Kesto: 08/2023–06/2024

Lisätiedot: Hankkeen kotisivu

Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä

SeAMKin kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeen (kattaa kaksi megatrendiä vihreän ja digitaalisen siirtymän) toimenpiteet vahvistavat Seinäjoen kaupunkiekosysteemin kehittymistä toimivaksi kokeilu- ja innovaatioympäristöksi. Hanke hyödyntää kaupunkilaisten, yritysten, tutkimusorganisaatioiden, kansallisten ja kansainvälisten verkostojen osaamista osana kehittämistoimenpiteitään. Toteutusaikataulun puitteissa järjestetään erityyppisiä tilaisuuksia, pilotointeja, sekä haastatteluita alueen nykytilaan ja digitaalisuusasteeseen liittyen. Käytännön esimerkkien avulla pyritään havainnollistamaan ja tuomaan yrityksille tietoon erilaisia digitaalisia ja teknologisia ratkaisuita, jotka tukevat kestävää ja vastuullista yritystoimintaa.

Hankkeessa luodaan nykytilananalyysi ja etenemissuunnitelma Seinäjoen kaupungin ekosysteemin ruokajärjestelmän mukautumiskyvykkyydestä, tunnistetaan kohteet, joihin kaupunkiekosysteemialueen pk-yritykset tarvitsevat tukea arvioidessaan edistyneiden teknologioiden soveltuvuutta omaan toimintaansa. Kansallisista ja kansainvälisistä verkostoista haetaan best practices -käytänteitä, jotka ovat siirrettävissä Seinäjoen innovaatioekosysteemiin ja myöhemmin esitetään ja pilotoidaan aikaisempien työpakettien tuloksia osallistavin menetelmin.

Hankkeen tuloksena Seinäjoen kaupunkiekosysteemi kehittyy toimivana kokeilu- ja innovaatioympäristönä, joka hyödyntää innovatiivisesti Seinäjoen seudun vahvuuksia osana kestävää digitaalista kaksoissiirtymää. Hanke rakentaa ja syventää uusia ja olemassa olevia verkostoja kansallisesti ja kansainvälisesti. Kokonaisuutena hankkeen toimenpiteet ja tulokset ovat kansalaisten, yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja kolmannen sektorin hyödynnettävissä.

Kesto: 1.6.2023-30.9.2025

Lisätiedot: Hankkeen kotisivu

Food Business Challenge – liiketoimintamalleja ja innovaatioita ruokasektorille

Food Business Challenge on Seinäjoen ammattikorkeakoulun kehittämishanke, jossa viedään valtakunnallinen, vuosittain järjestettävä opiskelijakilpailu uudelle tasolle!

Kilpailussa haetaan tuoreita liiketoimintamalleja ja uusia innovaatioita koko ruokasektorille teemalla kestävät ruokaratkaisut. Kilpailun taustalla on tavoite edistää opiskelijoiden startup-valmiuksia ja yrittäjähenkisyyttä.

Kisaan voi osallistua yksin tai tiiminä, suomeksi tai englanniksi. Kisaa tukee moodle-kurssi, jossa ideansa pääsee hiomaan kisakuntoon.

Kilpailu toteutetaan kevään 2024 aikana ja finaali pidetään kesäkuussa 2024!

Kesto: 09/2023–11/2024

Lisätiedot: Lotta Haapala & Sanni Nikumatti, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, fbc@seamk.fi

 

Elintarvike-ekosysteemin jakelukuljetusten optimointi

Vaasan yliopiston koordinoimassa hankkeessa on tavoitteena kehittää elintarvike-ekosysteemin jakelukuljetusten kustannus- ja ympäristötehokkuutta digitaalisten työkalujen avulla.

Hanke tuottaa:

1) Elintarvikekuljetusten nykytila-analyysiraportin
2) Kuljetusoptimointityökalun (ohjelmisto)
3) Elintarvikekuljetusten päästö- ja kustannusvaikutusanalyysin

Kesto: 01/2023 – 05/2024

Lisätiedot: Hankkeen verkkosivu

Älykäs vihreä kasvu – selvitys teollisuuden osaamistarpeista

Tämä hanke pyrkii vahvistamaan alueen teollisuuden osaamista ja koulutusta tukemalla vihreään teknologiaan liittyvien osaamistarpeiden täyttämistä. Sedu Education Oy toimii hankkeen toteuttajana ja koordinoijana.

Hankkeen tavoitteena on edistää alueen kestävää kehitystä ja kilpailukykyä vihreiden ratkaisujen avulla. Lisäksi tavoitteena on selvittää Seinäjoen kaupunkialueen teollisuusyritysten osaamisvajetta ja koulutustarvetta suhteessa Seinäjoen kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen, ”Älykäs vihreä kasvu” – tavoitteisiin ja vihreään siirtymään sekä kasvuun liittyviin tavoitteisiin laajemmin. Tätä varten teollisuuden yrityksiä kontaktoidaan ja aktivoidaan kysely- ja haastattelumenetelmillä.

Hankkeen aikana haettavista yrityksistä pyritään tunnistamaan saman suuntaisia osaamis- ja koulutustarpeita. Tarpeiden perusteella arvioidaan, onko niihin järjestettävissä koulutusta alueella toimivien koulutusorganisaatioiden avulla. Syksyllä 2023 toteutetaan myös työelämäfoorumi, jossa julkistetaan selvityksen tulokset, käydään keskustelua jatkotoimista ja syvennetään selvityksen tuloksia.

Toimintalinja: Innovatiivinen Suomi Erityistavoite: Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen.

Kesto 3.4.2023-31.12.2023

Lisätiedot: Hankkeen kotisivu

 

Seinäjoki Multidisciplinary Open IoT Hub (MOI Hub)

Tampereen yliopiston ja yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettavassa MOI Hub -hankkeessa pyritään lisäämään digitalisaatiota Seinäjoen alueella tutkimalla ja kehittämällä edullisia ja avoimen lähdekoodin IoT-työkaluja ja tarjoamalla resursseja tarkoituksena laajentaa niiden hyödyntämistä.

Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja rohkaista paikallisia yrityksiä hyödyntämään edullisia IoT-työkaluja, mikä edistää innovaatioita ja kehitystä. MOI Hub luo alustan, jossa tutkijat voivat tutkia, kokeilla ja tehdä yhteistyötä yritysten kanssa kehittääkseen uusia digitaalisia ratkaisuja. Hankkeen puitteissa toteutetaan IoT-pilotteja, kuten avoimen lähdekoodin työkalun kehittäminen varastojen seurantaan ja avoimen LoRaWAN-verkon perustaminen Framin alueelle ja sen ulkopuolelle.

MOI Hubin tavoitteena on myös tukea paikallista liiketoimintaa, kilpailukykyä ja kestävää kehitystä digitaalisen transformaation avulla. Lisäksi hanke järjestää työpajoja tiedonvaihdon ja osaamisen lisäämiseksi sekä opiskelijavierailuja paikallisiin yrityksiin, mikä edistää akateemisen ja teollisuuden välistä yhteistyötä.

Hanke edistää Seinäjoen alueen kestävää digitaalista kaksoissiirtymää ja vahvistaa uusia sekä olemassa olevia verkostoja kansallisesti ja kansainvälisesti.

Kesto: 03/2024 – 08/2025

Lisätiedot: Hankkeen kotisivu

Taustaa ekosysteemisopimuksille

Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan yliopistokaupunkien kanssa on luotu erilliset sopimukset julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen strategisesta kohdentamisesta globaalisti kilpailukykyisten ekosysteemien vahvistamiseksi. Sopimukset toteuttavat osaltaan valmisteilla olevien muiden kansallisten välineiden eli TKI-tiekartan ja viennin ja kansainvälisen kasvun ohjelman tavoitteita. Innovaatioekosysteemien kehittämiseen keskittyvien sopimusten toteutus tapahtuu pääasiassa EU-ohjelmakauden 2021 – 2027 kestävän kaupunkikehityksen resurssein.

Ekosysteemisopimukset ovat osa hallituksen toimia, joilla Suomesta halutaan luoda vuoteen 2030 mennessä maailman toimivin kokeilu- ja innovaatioympäristöSopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Kaupunkien isot tulevaisuusinvestoinnit ja hankinnat voidaan sopimuksilla valjastaa entistä tehokkaammin innovaatiotoimintaan. Samalla kootaan tutkimusta ja sitä hyödyntäviä verkostoja isommiksi osaamiskeskittymiksi, joissa eri toimijat täydentävät toisiaan. Sopimuskaupungeille yhteistä on, että niiden kehitys perustuu yliopistovetoiseen korkeaan osaamiseen ja sen hyödyntämiseen. (Lähde: TEM)

Seinäjoen kaupunki ja valtio ovat solmineet sopimuksen julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen strategisesta kohdentamisesta globaalisti kilpailukykyisten ekosysteemien vahvistamiseksi. Seinäjoen innovaatiotoimintaa vahvistava ekosysteemikokonaisuus vuosille 2021-2027 on nimeltään ÄLYKÄS VIHREÄ KASVUStrategisen tason kehittämisen painopisteitä kokonaisuudessa ovat ruokaekosysteemin kestävä uudistuminen ja älykkäästi uudistuva teollisuus.

Yhteyshenkilöt

Niemi Hannemari
Kehitysjohtaja
Kehityshankkeiden valmistelu

Ala-Kauppila Iisakki
Asiantuntija
Teknologiateollisuuden yrityskehitys

Kankaanpää Sanna
Kehittämispäällikkö
Ruokaketjun yritysten kehittäminen

Kivimäki Elisabet
Asiakkuuspäällikkö
Sijoittumispalvelut ja kansainvälistyminen

Koivisto Elina
Kehittämispäällikkö
Ruokaketjun yritysten kansainvälistyminen

Jokela Piia-Marika
Asiantuntija
Startup- ja innovaatiotoiminta