Blogi: Yrittäjyyden ykköskaupugilla imua

Juuri nyt Seinäjoen kasvu on silmin nähtävillä joka päivä. Jo tehdyt ja rakenteilla olevat isot investoinnit keskustaan ja Itäväylän varrelle osoittavat, että kaupunkiin uskotaan. Intossa vuosille 2017-2021 tavoitteeksi asetettu 1 miljardin taso yritysinvestoinneissa on hyvin aikataulussa.

On ilo havaita, että Seinäjoki kiinnostaa maakunnan rajojen ulkopuolellakin. Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana Into on ollut tukemassa 18:n maakunnan ulkopuolelta tulevan yrityksen sijoittumista kaupunkiin. Monia uusia sijoittujia on luvassa syksyn aikana, mm. marraskuussa avajaisiaan juhlivaan Ideaparkiin. Roveksen uudet alueet rakentuvat hyvää vauhtia ja valmistelussa on useita tonttikauppoja vielä tälle syksylle. Odotettavissa on myös keskustan seuraavan suurinvestoinnin – asemaseudun 1. vaiheen – käynnistyminen ensi vuoden aikana.

Lähes jokaiselle sijoittumista harkitsevalle yritykselle ratkaiseva kysymys on, löytyykö kaupungista tai lähiseudulta yrityksen tarpeisiin sopivaa työvoimaa. Kysymyslistalla ensimmäisten joukossa ovat alueen muuttovetovoima ja koulutustarjonta. Kun ennen ihmiset siirtyivät työpaikkojen perässä, nykyään yhä useammin yritykset seuraavat ihmisiä.

Tärkein kisa kaupunkien kesken käydään siitä, missä ihmiset haluavat asua. Sinne haluavat myös yritykset ja sinne syntyvät uudet työpaikat.

Iso kysymys on, miten saadaan tekijät ja työ kohtaamaan toisensa. Potentiaaliset muuttajat ja sijoittumista harkitsevat yritykset eivät vielä tiedä toisistaan. Toisaalta tarvitaan korkeasti koulutettuja kapean alueen osaajia, toisaalta käytännön tekijöitä esimerkiksi metalli- ja elintarviketeollisuuteen. Kun kaikkia tarvitaan, liikaa ei voi kiinnittää huomiota siihen, miten nuorten ensiaskeleet työelämässä sujuvat.

Into pyrkii edistämään työvoiman saatavuutta mm. toihinseinajoelle.fi-palvelun avulla. Sivustolla on ollut tänä vuonna haettavana jo lähes 250 työpaikkaa.

Yrityksille alueen koulutustarjonnalla ja sen vetovoimalla on keskeinen merkitys. Tällä hetkellä yritystapaamisissa nousee toistuvasti esiin haaste löytää riittävästi tietotekniikan ja ohjelmistosuunnittelun ammattilaisia. Tästä osaamisesta on tullut jopa kriittinen toiminto yritysten kilpailukyvyn kannalta useilla eri toimialoilla. Tietotekniikan alan koulutusvastuun saaminen takaisin SeAMKiin on syksyn tärkeä tavoite.

Sijoittuvat yritykset ovat yksi kehityksen mittari, mutta yhtä tärkeää on turvata kaikille yrityksille kasvun edellytykset. Aktiivinen asiakastyö on Inton toiminnan perusta. Vuosittain Inton asiantuntijoilla on noin 2000 yrityskontaktia, joista valtaosa johtaa toimenpiteisiin joko yrityksen liiketoiminnan tai toimintaympäristön parantamiseksi.

Seinäjoki haluaa olla yrittäjyyden ykköskaupunki ja tutkitusti onkin. Silti lupaus haastaa ja innostaa. Se on lunastettava jokaisena päivänä, jokaisessa asiakaskohtaamisessa aina uudelleen.

Leena Perämäki, puh. 0400 675 121

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa