Vastuullisuus näkyy entistä enemmän Inton toiminnassa vuonna 2023, myös tapahtumissa. Tapahtumien avulla vastuullisuutta on helppo tuoda konkreettiseksi tekemiseksi. Pyrimme huomioimaan niin ympäristön, sosiaalisen kuin taloudellisen vastuun. Into järjestää parhaimmillaan kolme tapahtumaa viikossa, joten vastuullisuusteot tulevat näkyviksi arjessa.

Miten vastuullisuus sitten näkyy?

Ympäristövastuuta kannetaan huomioimalla tarjoilut ja tilat mahdollisimman kestävästi. Suosimme tarjoiluissa lähi- ja satokausiruokaa sekä luomua ja kasvisruokaa. Ruokahävikkiä minimoidaksemme lähes kaikkiin tapahtumiin on käytössä ennakkoilmoittautuminen sekä no show -maksu. No show -maksu tarkoittaa pientä (20-50€) laskua niille, jotka jäävät tulematta eivätkä ilmoita siitä.

Vielä kehittelemme syömättä jäävien tarjoilujen hyödyntämistä. Olisitko sinä valmis kantamaan pientä kestorasiaa mukanasi? Silloin voisimme jakaa ruuat tapahtuman päätyttyä halukkaille eikä tulisi turhaa kertakäyttöastioiden käyttöä.

Suurin osa tapahtumien hiilijalanjäljestä tulee osallistujien liikkumisesta, etenkin täällä seudulla, jossa julkisen liikenteen mahdollisuudet ovat rajalliset. Voisitko sinä saapua seuraavaan tilaisuuteen kävellen, pyörällä tai yhteiskyydillä? Tai edes selvittää sen julkisen liikenteen mahdollisuuden. Pyrimme viestimään eri vaihtoehdoista aktiivisesti.

Tilaa valittaessa otamme huomioon mm. lajittelu- ja kierrätysmahdollisuudet sekä energiankäytön. Säästää resursseja, jos tila on mahdollisimman valmis – eli löytyy kalusteet ja perustekniikka. Jos toimit alalla, kerrotko näistä verkkosivuillasi?

Paino- ja oheistuotteissa mietitään todellinen tarve. Jos tarvetta on,  suositaan kierrätysmateriaaleja ja paikallisia tuottajia.

Sosiaalinen vastuu huomioidaan mahdollistamalla tapahtumat kaikille – tarkoittaa se sitten tilojen fyysistä esteettömyyttä ja turvallisuutta tai turvallisen tilan periaatteita (esim. Suomen YK-liitto). Myös ohjelmassa pyritään aina huomioimaan monimuotoisuus.

Koronapandemia toi omat suosituksensa terveysturvallisten tapahtumien järjestämiseen. Tämä on nyt uusi normaali. Toinen lakisääteinen asia koskee henkilötietojen vastuullista käsittelyä eli kirjainhirviötä GDPR.

Taloudellista vastuuta puolestaan kannetaan huomioimalla hankinnoissa tuotteen alkuperä. Pyrimme valitsemaan kotimaassa valmistettuja tuotteita ja paikallisia yrittäjiä. Ja vaikka julkisella rahalla pääosin pyöritään, niin ei käytetä rahaa vain siksi, että sitä on tietty määrä käytössä, vaan mietitään oikeasti, mitä osallistujat haluavat.

Tärkeä rooli vastuullisuudessa on viestinnällä. Jos toimii vastuullisesti, mutta kukaan ei tiedä siitä, niin asiakas ei pysty tekemään valintojaan sen mukaan.

Haluammekin omalla esimerkillämme antaa inspiraatiota vastuullisuustekoihin ja -viesteihin. Tämän kirjoituksen oppi on, että ei se ole tämän vaikeampaa ja jostain on aloitettava.

Kukaan ei tule koskaan valmiiksi, joten armollisuutta myös vastuullisuuteen. ’Edes jotain’ on parempi kuin ’ei mitään’.

Otamme mielellämme vastaan Sinun vinkkisi vastuullisuuteen. Mitä haluaisit huomioitavan Inton tapahtumissa? Laita meiliä Johannalle, johanna.rintamaki@intoseinajoki.fi.

 

Lue lisää Inton vastuullisuudesta: https://intoseinajoki.fi/into-seinajoki-yhtiona/vastuullinen-into/