Latvian maa- ja metsätalousministeri Dizis Šmits delegaatioineen saapuu vierailulle Suomeen ja Seinäjoelle maanantaina 22. toukokuuta. Ministeri tapaa kolmipäiväisen vierailunsa aikana mm. suomalaiskollegansa Antti Kurvisen. Ministerit käyvät kahdenkeskiset neuvottelut maanantaina iltapäivällä. Molemmat ministerit osallistuvat ohjelmaan, johon kuuluu yritysvierailuja, tutustumista suomalaiseen maatalouteen, ruokaosaamiseen ja päättäjiin.

Latvialaisdelegaatioon kuuluu yhteensä 36 henkilöä. Ministerin lisäksi Latvian Suomen suurlähettiläs Dace Treija-Masī sekä asiantuntijoita mm. maatalousministeriöstä, opetus- ja tiedeministeriöstä, terveysministeriöstä, Latvian luomuviljelyliitosta, Latvian ruokavalio- ja ravitsemusasiantuntijoiden liitosta ja Latvian maaseutufoorumista. Mukana on lisäksi kaksi kansallisen median edustajaa.

Vierailua isännöivät Into Seinäjoki ja ProAgria Etelä-Pohjanmaa/Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset.

– Toive vierailusta tuli latvialaisilta, kun tapasimme Cities2030-hankkeen kansainvälisessä kumppanitapahtumassa aiemmin tänä vuonna. Ministeri Šmits on aloittanut ministerinä viime syksynä ja toivonut pääsevänsä tutustumismatkalle juuri Suomeen. Latvialaisia kiinnostavat erityisesti julkiset elintarvikehankinnat – esimerkiksi lähiruoan painottaminen ja sen aluetaloudelliset vaikutukset, ravitsemus hankintakriteerinä – ja kouluruokailun kehittäminen, Cities-hankkeen projektipäällikkö Elina Koivisto Into Seinäjoesta kertoo.

Vierailuohjelmaan kuuluu yrityskäyntien lisäksi suomalaiseen ruokaosaamiseen sekä lasten ja nuorten ravitsemukseen liittyvä pienoisseminaari. Vieraat pääsevät myös tutustumaan Seinäjoen kaupungin ruokapalvelukeskus Alvariinaan ja syömään koululounaan.

– Tavoitteena on avata vieraille vahvaa elintarvikealan osaamistamme monelta kantilta, kehittämisasiantuntija Terhi Välisalo ProAgria Etelä Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisista toteaa.

– Latvialaiset tutustuvat vierailun aikana eteläpohjalaiseen ruokaketjuun ja siihen, kuinka hyödynnämme ruokamaakunnan vahvuuksia muun muassa julkisissa hankinnoissa. Etelä-Pohjanmaalla tehdään myös vahvaa kuluttajatyötä sen parissa, mikä on ruoan matka pellolta pöytään. Se tukee kotimaista ruoantuotantoa ja ruoankulutusta. Tähän kuluttajatyöhön latvialaiset pääsevät vierailun aikana tutustumaan muun muassa maitotilalla.

 

Lisätietoja:

Elina Koivisto, Into Seinäjoki, puh. 040 736 2043

Terhi Välisalo, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, puh. 0400 463 129