Lauri Latvala, 31, osti vuonna 2022 sukunsa yrityksen Lumikon. Seinäjoella yli 50 vuotta toiminut firma on erikoistunut valmistavan teollisuuden lämmönhallintaratkaisuihin. Lauri haluaa viedä yrityksen kohti kasvua Pohjois-Euroopassa. Millaisin opein hän kasvattaa ja kehittää firmaansa?

 

Ota oppia menneisyydestä

Kun siirryin vuonna 2022 Lumikon pääomistajaksi, menin heti allekirjoitustilanteen jälkeen tapaamaan isoisääni. Nostimme maljat ja ymmärsimme molemmat hetken ainutlaatuisuuden. Olen vuosien mittaan keskustellut paljon liiketoiminnasta isoisän kanssa. Yrityksellä on aina tarinansa sekä kehitysvaiheensa, joista kannattaa ottaa oppia.

Veljekset Asser, Torsti, Kyösti ja Esko olivat 70-luvulla rohkeita luodessaan aivan uutta liiketoimintaa. Ennakkoluulottomat ratkaisut näkyivät monella tasolla. Kun asiakas Saksassa ajautui maksuvaikeuksiin, Lumikon miehet matkustivat Seinäjoelta paikan päälle selvittämään tilannetta. Takaisin he tulivat lentokoneen kanssa, sillä muuta ei maksuksi löytynyt. Veljekset suorittivat lentolupakirjan, minkä jälkeen lentokonetta käytettiin Lumikon koneiden huoltotoiminnassa ympäri Suomen. Mahtoi olla aikamoinen ilmiö 70-luvun Suomessa.

Tällä samalla uskalluksella ja asenteella Lumikko toimii tänäkin päivänä. Veljeksistä seuraava sukupolvi on jatkanut sinnikkäästi hienoa työtä ja on edelleenkin mukana yrityksemme kehittämisessä. Olen tästä erittäin kiitollinen.

 

Lauri Latvala Lumikon Seinäjoen tehtaalla. Kuva: Krista Luoma

Opi ihan kaikesta

Minulla on utelias ja innostunut elämänasenne. En ylipäätään ajattele elämästä niin, että tekisin vain asioita, jotka vievät minut suoraan määränpäähän. Sivupolut ja kiertotiet antavat tärkeitä näkökulmia. Rauhanturvaajakokemus Afganistanissa opetti paineensietokykyä ja tasa-arvon merkityksen. Rahoituksen opinnot yliopistossa veivät Etelä-Pohjanmaan Osuuspankkiin, jossa työ sijoituspäällikkönä antoi oppia niin talouden lainalaisuuksista kuin asiakastyön tärkeydestäkin.

Kansainvälistä kokemusta hankin Lehtovuori Oy:ssä kehittämällä jälleenmyyntiverkostoa Euroopassa. Todellinen luovuuden koetinkivi oli, kun aloitin ennen vuoden 2020 jalkapallon EM-kisoja myyntipäällikkönä Suomen Palloliiton omistamassa Fanimo Oy:ssä. Korona peruutti kisat, ja minusta tuli alan tuotteiden verkkokauppias. Onni onnettomuudessa siis. Opin paljon verkkokaupasta, ja tiimimme viisitoistakertaisti kahdessa vuodessa myynnin.

En varmasti olisi ostanut Lumikkoa ilman edellisiä työkokemuksiani. Kun kokee monenlaista, riskinottokyky kasvaa. Esteet eivät tunnu enää ylivoimaisilta.

 

Usko kehittämiseen

Vuonna 2017 aloitin Lumikon hallituksessa. Mietin yritystä heti myynnin ja markkinoinnin näkökulmasta, mutta toki laajemminkin. Vaikutuin, miten teknologisesti kovaa kehitystyötä ja lämmönhallinnan ratkaisuja Lumikossa oli tehty. Asiakkaat ovat aina olleet liiketoimintamme keskiössä, ja ratkaisuja on kehitetty yhteistyössä kentältä saatujen kokemusten perusteella.

Ajan myötä innostuin firmasta yhä enemmän, ja päätös liiketoiminnan jatkamisesta tuntui oikealta. Isäni Anssi Latvala on kokenut talousalan ammattilainen, joten häneltä sain hienoa apua ja henkistä tukea.

 

Luota muihinkin kuin itseesi

Isoisä on aina toistellut minulle: Tiimi on suurin voimavara. Ajatusmaailma on yleinen ja tuttu myös joukkueurheilusta, mutta en kuitenkaan ollut täysin tajunnut, miten jäätävän hyvällä tasolla tiimiajattelu ja sitoutuminen yritykseen Lumikossa ovat. Nämä ihmiset vakuuttavat minut kerta toisensa jälkeen osaamisellaan.

Johtoryhmään hankimme osaamista, jota itseltäni ei löydy. Toimitusjohtaja Kimmo Pyykösen palkkasimme ulkopuolelta tukemaan Lumikon tulevaisuuden tavoitteita. Kimmo on toiminut parikymmentä vuotta menestyksekkäästi valmistavan teollisuuden johtotehtävissä. Tuotannon ja tuotannonkehityksen johtajaksi houkuttelin rauhanturvaajakaverini Joonas Pakkasen Konecranesilta. Joonaksella on juuri oikeaa osaamista ja kokemusta toimintojen kehittämisestä. Pitkän linjan kokenut lumikkolainen ja alan rautainen ammattilainen Ville Saikkonen johtaa projekteja ja tuotekehitystämme.

Itse vastaan myynnistä ja markkinoinnista sekä toimin huoltopalvelujemme toimitusjohtajana. En ole toimialamme syväosaaja. Ja sehän on vain hyvä asia. Osaan tuoda esille ulkopuolisen näkökulman, mikä onkin yritystoiminnan kehittämisessä tärkeää.

Tavoitteet ovat korkealla, mutta niin pitää ollakin.

Valitse vahvuutesi ja kehitä

Nykyliiketoimintamme voi kiteyttää lauseeseen: Ratkaisemme asiakkaan ongelman lämmönhallinnan osalta. Missiomme on: Olemme kasvuyritys ja paras kumppani pohjoiseurooppalaiselle valmistavalle teollisuudelle lämmönhallintaratkaisuissa. Tavoitteet ovat korkealla, mutta niin pitää ollakin.

Teemme ilmastointilaitteita raitiovaunuihin ja juniin. Esimerkiksi Helsingissä pian toimintansa aloittavan Jokeri-pikaraitiovaunujen ilmastointilaitteet tehdään tehtaallamme Seinäjoella. Suurin kasvualueemme on vihreä siirtymä ja teollisuuden sähköistyminen. Olemme tehneet tällä alalla kotiläksymme erinomaisesti, joten osaamisellamme on nyt kysyntää. Muun muassa sähkökäyttöisten kaivoskoneiden latauksen jäähdytys on monen vuoden tuotekehityksen tulos. Myös ratkaisu energian talteenotosta ratikoissa on meidän käsialaamme.

Kolmas tuotelinjamme on puolustusteollisuuden tarvitsemat ratkaisut, joissa standardit ovat hyvin tiukat. Elämme ikäviä aikoja, joten ratkaisuillamme on nyt enemmän kysyntää. Olemme esimerkiksi valmistaneet jo yli 40 vuotta ilmastointijärjestelmiä miehistönkuljetusajoneuvoihin.

 

Ole aina oikeudenmukainen

Haluamme olla monessa asiassa maailman parhaita, mutta jos epäonnistumme työntekijöidemme hyvinvoinnissa ja oikeudenmukaisessa kohtelussa, menee moni muukin homma pieleen. Meille tämä on tärkeä perusarvo, josta emme luista. Hyvinvoivat työntekijät ovat Lumikon menestyksen ja kasvun perusta. Meillä on pitkiä työsuhteita, mutta tarvitsemme kasvaessamme myös uusia osaajia. Olemmekin panostamassa työnantajakuvamme markkinointiin. Olimme taannoin Tampereen yliopiston rekrytointimessuilla. Lumikko-innostuksemme tuntui tarttuvan diplomi-insinööriopiskelijoihin, koska saimme todella paljon laadukkaita kesätyöhakemuksia.

 

Mieti minne yrityksesi perustat

Isoisä veljineen teki aikanaan hyvän päätöksen, kun he päättivät pyörittää Lumikkoa seinäjokelaisessa autotallissa. Tämä on nimittäin aivan mahtava kaupunki yrittäjälle. Seinäjoella ihmiset haluavat tehdä töitä ja uskaltavat innostua asioista. Myös kaupungin asenne yrityksiin on aivan poikkeuksellinen. Olemme saaneet paljon apua, kasvustrategiaamme on tuettu ja asiat etenevät nopeasti.

 

Älä pelkää

Ostin Lumikon, kun sota Ukrainassa alkoi. Olisi ehkä ollut järkevää lykätä päätöstä, mutta tein päätöksen myös tunteella ja rohkeudella. Sota kylläkin aiheuttaa vaikeuksia toimintaamme. Kun maailman logistiikkaketju on rikki, komponenttien saatavuudessa on jatkuvia ongelmia. Johtoryhmämme käyttääkin todella paljon aikaa toimitusketjujen varmistamiseen, ja toistaiseksi olemme selvinneet hyvin.

Haasteista huolimatta olen todella onnellinen ja uskon vahvasti tulevaisuutemme. Innovoimme, kehitämme ja toteutamme. Ja takuuvarmasti kasvamme!

 

Tämä on aivan mahtava kaupunki yrittäjälle. Seinäjoella ihmiset haluavat tehdä töitä ja uskaltavat innostua asioista. Myös kaupungin asenne yrityksiin on aivan poikkeuksellinen.

 

Tutustu Lumikkoon tarkemmin täällä >> 

 

Teksti: Riitta Pollari, Era Content Kuvat: Krista Luoma

 

Yrittäjätarinat: Nämä ovat tärkeimmät hetket yrittäjän urallani. Seinäjokelaiset yrittäjät kertovat niistä hetkistä ja opeista, jotka ovat olleet merkityksellisiä heidän yrittäjäurallaan.

 

Klikkaa muihin yrittäjätarinoihin tästä

Kiinnostuitko Seinäjoesta? Ota yhteyttä, jutellaan lisää

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut