Yrittäjyys ja kevytyrittäjyys ovat upeita uramahdollisuuksia luoda täysin uusi ura tai tienata oman palkkatyön ohessa lisää omalla erityisosaamisella. Olethan kuitenkin verrannut yrittäjyyden ja kevytyrittäjyyden eroja ennen kuin teet päätöksen?

Olipa kerran Maija, joka työskenteli taloushallinnon asiantuntijana metallialan yrityksessä. Hänen suuri intohimonsa oli kuitenkin aina ollut leipominen.

Hän leipoi taiturimaisia ja uskomattoman herkullisia kakkuja ystäviensä ja sukulaistensa juhliin. Palaute kakuista oli ylistävää ja sana kiiriikin suusta suuhun eteenpäin ja Maijalle sateli tilauksia yhä enemmän. Välillä Maijalle tuli tunne, että kakkujen leipominen kiinnostaisi niin paljon enemmän kuin lukujen tuijottelu palkkatöissä ja hän olikin alkanut haaveilla yrittäjyydestä.

Loikkaus kokopäiväiseksi yrittäjäksi tuntui Maijasta kuitenkin liian rajulta vaihtoehdolta, joten ratkaisuksi hän päätyi kevytyrittäjyyteen. Kevytyrittäjyys on helppo väylä testata liikeidean toimivuutta ja kokeilla yrittäjyyttä sivutoimisesti. Palveluntarjoajia kevytyrittäjyyteen löytyi useita ja heidän valikoimissaan on paljon arkea helpottavia palveluja. Kevytyrittäjänä Maijan ei tarvinnut huolehtia itse kirjanpidosta tai vakuutuksista.

Kevytyrittäjäpalvelu lähetti myös laskut asiakkaille Maijan puolesta, piti huolen ennakonpidätyksistä ja rahat tehdystä työstä olivat nopeasti hänen tilillään. Käytännössä kevytyrittäjäpalvelu hoiti suurimman osan siitä Maijalle vieraasta yrittämisen byrokratiasta, joka häntä yrittäjyydessä pelotti. Juoksevia kuluja ei Maijalle tullut, vaan hän maksoi kevytyrittäjäpalvelulle ainoastaan silloin, kun jotain heidän kauttaan laskutti. Maijalle palvelu toi hänen kaipaamaansa helppoutta ja hän sai kevytyrittäjänä vain keskittyä leipomiseen ja nauttia saamastaan lisätienestistä.

Tilausmäärien noustessa Maija osti uuden ison uunin ja kaksi ammattitasoista monitoimikonetta.  Harmillisesti verottaja ei kuitenkaan hyväksynyt kuluja vähennyksiksi, koska Maija oli kevytyrittäjä. Kuluvähennysasia ei Maijaa kuitenkaan kauaa haitannut, koska kakkuja meni kaupaksi koko ajan kiihtyvällä tahdilla. Se harmitti jonkin verran, että arvonlisäveron alarajahuojennukseen ei Maijalla ole kevytyrittäjänä mahdollisuutta eikä arvonlisäpalautuksia myynneistä ollut mahdollista saada.

Harmittavasti Maijan työpaikalla metallialan yrityksessä alkoivat yt-neuvottelut ja Maija irtisanottiin. Suureksi yllätyksesi TE-toimiston päätöksessä Maija luokiteltiinkin yrittäjäksi, eikä hän ollutkaan oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan. Nyt Maijalla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin avata itselleen Y-tunnus ja kokeilla siipiään täysipäiväisenä yrittäjänä. Kakkujen menekki osoittautui kuitenkin hyvin kausiluonteiseksi ja on kuukausia, jolloin Maijalla on vaikeuksia saada kakkujen myynnistä tarpeeksi laskutettavaa tullakseen sillä toimeen.

Maija harmittelee vain sitä, että olisipa hän tutkinut yrittäjyyden riskejä, käyttänyt asiantuntija-apua sekä tehnyt tarkempia liiketoiminnan laskelmia jo kevytyrittäjyyden alkuvaiheessa.

X X X

Yrittäjyys ja kevytyrittäjyys ovat upeita uramahdollisuuksia luoda täysin uusi ura tai tienata oman palkkatyön ohessa lisää omalla erityisosaamisella. Olethan kuitenkin verrannut yrittäjyyden ja kevytyrittäjyyden eroja ennen kuin teet päätöksen? Sopiiko juuri kevytyrittäjyys tilanteeseesi paremmin vai olisiko yrittäminen toiminimellä kuitenkin taloudellisesti kannattavampaa?

Älä epäröi useiden vaihtoehtojen viidakossa, vaan tule Kevyesti yrittäjäksi -markkinoille Seinäjoki Areenaan 14.5. klo: 9.30-13 ja saat vastaukset kysymyksiisi. Markkinoiden järjestäjinä toimivat Uusyrityskeskus Neuvoa-antava, Into Seinäjoki Oy ja Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto.

Koko markkinoiden ajan ohjelmassa on lyhyitä tietoiskuja, kevytyrittäjien puheenvuoroja paikalla myös näytteilleasettajia. Unelmasi yrittäjänä saattaa olla lähempänä kuin uskotkaan!

 

Ulla Yli-Kohtamäki, ulla.yli-kohtamaki@intoseinajoki.fi, puh. 050 408 0477