Seinäjoki kahdella kärjellä ekosysteemisopimukseen

”Olemme varsin ison kehittämiskokonaisuuden äärellä, ja Seinäjoki hienosti oikeassa sarjassa yliopisto- ja yliopistokeskuskaupunkien kanssa.”

Seinäjoki lähtee valtion kanssa solmittavaan ekosysteemisopimukseen kahdella kärjellä: 1) Ruokaekosysteemin kestävällä uudistamisella ja 2) Älykkäästi uudistuvalla teollisuudella. Seinäjoen sopimusehdotus vuosille 2020-2027 on nimeltään ÄLYKÄS VIHREÄ KASVU.

– Olemme varsin ison kehittämiskokonaisuuden äärellä, ja Seinäjoki hienosti oikeassa sarjassa yliopisto- ja yliopistokeskuskaupunkien kanssa. Vuositasolla Seinäjoelle kaavaillaan yhteensä noin puolen miljoonan euron perusrahoituspottia. Lisäksi tulevat erilliset perusrahoituksella valmisteltavat kehittämishankkeet, toimitusjohtaja Leena Perämäki Intosta kertoo.

Perämäki kehuu ja kiittää yrityksiä osallistumisesta valmisteluun.

– Siksi erityisesti teknologiayritysten toimenpiteet ovat käynnistymässä jo tämän vuoden puolella.

Valtio solmii sopimuksen Seinäjoen kaupungin kanssa. Into vastaa ohjelmakokonaisuuden ja yksittäisten toimenpiteiden koordinoinnista ja valmistelusta. Mukana ohjelman suunnittelussa ja toteutuksessa ovat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoen yliopistokeskus, Sedu, Etelä-Pohjanmaan Liitto ja Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus.

– Ohjelman valmistelu on sujunut nopeasti ja aloittamaan päästään näillä näkymin jo lokakuussa, Perämäki toteaa.

Teknologiaa ja ruokabisnestä

Ohjelmakärjet nousivat Perämäen mukaan yritysten tarpeista.

– Ensimmäisen painopisteen eli ruokaekosysteemin systemaattista kehitystyötä on tehty vuosia laajalla yhteistyöllä. Nyt ollaan valmiimpia liiketoimintaverkostojen kehittämiseen ja start-up -kulttuurin vahvistamiseen. Kehittämistä ja toimialan kansainvälistymistä tehdään jatkossa entistä enemmän suurten yritysten vahvuuksien pohjalta. Tämä mahdollistaa globaalisti kilpailukykyisen ekosysteemin syntymisen.

Toinen painopiste – ”älykkäästi uudistuva teollisuus” – pohjautuu alueen nosteessa olevan valmistavan teollisuuden kasvuun automaation ja digitalisaation avulla.

– Vahva yritysvetoinen keskittymä on valmis nousemaan seuraavalle tasolle uudenlaisen arvonluonnin logiikassa ja digitalisaatiossa. Yritysten kasvua tuetaan kestävillä logistisilla ratkaisuilla ja uusien liiketoimintamallien edistämisellä.

Lisätietoja:
Leena Perämäki, toimitusjohtaja, 0400 675 121
Hannemari Niemi, kehittämispäällikkö, 040 145 1300

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa