”Valmiin liiketoiminnan ostaminen oli minulle moninkertaisesti järkevämpää.”

Onko sinulla unelma yrittäjyydestä ja yrityksen pyörittämisestä, mutta yrityksen perustaminen nollasta tuntuu liian työläältä, taloudellisesti mahdottomalta ja jopa liian pelottavalta? Haluan rohkaista juuri sinua jo olemassaolevan yrityksen tai liiketoiminnan ostoon.

Oma kokemukseni liiketoiminnan ostosta, toimikoon rohkaisuni esimerkkinä.

2023 helmikuussa päätin tehdä unelmieni eteen asioita. Käännyin Into Seinäjoen Jussilan Eevan puoleen, kun oli haaveissa perustaa majoitusliiketoiminta.
Kovat toimitilaetsinnät olivat päällänsä pitkään, mutta tuloksetta. Kunnes loppuvuodesta sain Inton Vainionpään Marjalta vihjeen myynnissä olevasta liiketoiminnasta, Hostel Bjorkenheimistä, Seinäjoen Piirillä.

Siinä samassa soitin yrittäjille ilmoittaakseni olevani kiinnostunut ostamaan heidän majoitusliiketoimintansa. Silloin takaraivoni saneli minulle ensimmäisen kerran pelon ja epävarmuuden sanoja, kun taas sydän ja sen rohkeus käskivät mennä katsomaan toimitilaa.

Vierailun jälkeen lähdin laskemaan paljonko täysin uuden yrityksen perustamiseen olisi pitänyt hakea lainaa, verrattuna valmiin liiketoiminnan ostamiseen.
Laskelmien tulos oli selkeä. Valmiin liiketoiminnan ostaminen oli minulle  moninkertaisesti järkevämpää. Plussalistalle nousivat muun muassa valmis asiakaskunta, kalusteet, brändi ja verkkosivut, joita voi matkan varrella uudistaa, kun liiketoiminta jo pyörii. Nämä perusteet vetivät ostohousuni jalkaan.

Into Seinäjoen Eeva ja Marja olivat isona apuna talouden arvioinnin ja muutenkin koko onnistumisen kanssa. He ohjasivat minut myös Etelä-Pohjanmaan yrittäjien yrityksen ostoneuvojan, Jorma Rannan luo. Häneltä sain valtavan määrän tietoa tulevaa kaupankäyntiä ajatellen. Vielä vähän ennen kaupankäyntiäkin soittelimme Jorman kanssa asioista. Hän rauhoitti jännitystäni kaiken kanssa monta kertaa.

Vaikka yksin yritän, en kuitenkaan koe olevani yksin. Into Seinäjoen naiset ja Jorma Yrittäjistä eivät ole unohtaneet minua kauppojen jälkeenkään.
Aina kun kävin Intossa Eevan ja Marjan sparrauksessa, lähdin sieltä kotiin entistä itsevarmempana. Uusyrityskeskuksessa kävin myös juttusilla ja sieltä tarttui mukaan lisää itsevarmuutta.

Koko prosessin ydin yrityskaupoissa on mielestäni se, että on itsevarma ja päättäväinen oman visionsa kanssa, vaikka ei 100-prosenttisesti tietäisikään mitä eteen tulee.

Riski on otettava ja samalla jollain lailla myös itselleen uskoteltava, että tämän ei tarvitse olla lopullista, jos asiat eivät menekään niin kuin oli ajatellut. Työtä ja paljon tunteja koko liiketoiminnan osto vaatii, jotta hommat lähtevät varmasti oikeaan suuntaan.

Lopuksi kun oli pankin kanssa asiat hoidettu, oli totuuden hetki. Kaupankäynnissä oli yrityksen oston asiantuntija mukana ja siinäkin oli kovin turvallinen olo koko kaupasta. Nimet paperiin ja vähitellen myyjät opastivat tämän uuden yrittäjän alkuun.

Kaiken myllerryksen keskellä yhtä aikaa kaikki oli tosi helppoa ja samalla ongelmia toinen toisensa perään. Ongelmiin oli kuitenkin aina joku, jonka kontaktoimalla asia ratkesi.

Loppukaneetiksi haluan sanoa: Jos kannattavuuslaskelmat ja suunnitelmasi näyttävät vihreää ja jos ostopäätös yhtä aikaa sekä pelottaa että herättää sisäisen palosi henkiin, silloin kaupat ovat oikea päätös!

– Sonya Zouiter / Yrittäjä, Hostel Bjorkenheim

Yrityskaupat käyntiin -hankkeen tavoitteena aktivoida Etelä-Pohjanmaan alueella yrityskauppoihin ja kehittää edellytyksiä onnistuneisiin omistajanvaihdoksiin parantamalla eteläpohjalaisten yritysten omistajanvaihdosekosysteemin toimivuutta eri alueiden erityistarpeet huomioiden.

Tutustu hankkeeseen tarkemmin täällä.