Into Seinäjoki ja SJK Juniorit edistävät yhdessä lasten hyvinvointia

 

Kuvassa Mahtikiska Wallsport Areenassa Seinäjoella.Into Seinäjoki ja SJK Juniorit edistävät lasten terveellisempää ravitsemusta kevään aikana Mahtikiska -pilotissa Wallsport Areenan kahviossa. Kioskissa testataan uusia terveellisiä välipalatuotteita ja vahvistetaan niiden avulla urheiluseuralle myös vastuullisempaa roolia lasten hyvinvoinnin edistämisen ajurina.

– Koska SJK Junioreille lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää, oli helppo innostua Inton ehdotuksesta lähteä yhteistyöhön tähän pilottiin, SJK Junioreiden toiminnanjohtaja Jussi Saarijärvi toteaa.

– Yksi osa valmentamista on toimia esimerkkinä lapsille ja kasvatuskumppaneina vanhemmille ja kouluille. Koemme, että täten myös Wallsport Areenan kioskitarjonnassa tulee ottaa huomioon terveellisyyden edistämisen näkökulma, seurakehittäjä Tero Tamminen painottaa.

Pilotin aloitti vuoden alussa pelaajille ja pelaajien vanhemmille suunnattu kysely, jolla selvitettiin pelaajien sekä heidän vanhempien toiveita ja ajatuksia. Vastauksissa nousi esiin selkeästi, että terveelliset välipalat ovat tärkeitä ja niitä toivottiin valikoimaan. SJK:n liigajoukkueen pelaajat ovat olleet mukana pilotissa kertomalla millaisia välipaloja he syövät ja mm. maalivahti Jesse Öst kertoi Youtube -videolla miten suuressa roolissa ravitseva ruoka hänelle on.

– Taustalla on monialainen pitkään jatkunut yhteistyö, jossa myös alueen ruoka-alan yritykset ovat vahvasti mukana. Tällä hetkellä ideoimme Mahtikiskaa myös kesän Energialiigaan, joka kokoaa joka tiistai parhaimmillaan 1000 vanhempaa ja lasta Prunttimäkeen. Tavoitteena on skaalata Mahtikiskaa muillekin urheiluseuroille ja kiinnostuneita yhteydenottoja onkin jo tullut monia, asiantuntija Elina Koivisto Into Seinäjoesta kertoo.

 

Taustalla kansainvälinen kumppanuusverkosto

Mahtikiska-pilotti on Into Seinäjoessa osa Cities2030 -hanketta, jota toteutetaan yhdessä 40 eurooppalaisen kumppanin kanssa. EU:lta on saatu neljäksi vuodeksi 12 miljoonaa euroa kaupunkien ja alueiden kestävien ruokajärjestelmien kehittämiseen. Into sekä toinen alueellinen partneri, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, keskittyvät Suomen pilotissa lasten ja nuorten ravitsemuksen ja hyvinvoinnin edistämiseen Healthy Kids of Seinäjoki -toimintamallin puitteissa.

Yhteistyökumppaneita ovat Seinäjoen kaupunki, koulut, kolmas sektori sekä alueen yritykset. Osuuskauppa Eepee on lahjoittanut terveellisiä välipaloja tuotetestaukseen, ja näistä tuotot ohjataan SJK Junioreiden Respect -rahastoon, jolla tuetaan vähävaraisten lasten harrastamista.

– Tämän projektin vahvuus on mahdollisuus luoda konkreettista ja paikallista. Pilotti SJK:n kanssa on yksi monista hankkeen osallistavista yhteisluontiprosesseista kuluttajien kanssa. Tavoitteena on luoda mahdollisuuksia ruokajärjestelmän muutokseen kohti kestävämpää ja terveellisempää suuntaa, asiantuntija ja hankkeen projektipäällikkö Koivisto toteaa.

 

Lisätietoja: Elina Koivisto, Into Seinäjoki Oy, elina.koivisto@intoseinajoki.fi, 040 736 2043

 

CITIES 2030

CITIES2030-hanketta ”Co-creating resilient and sustainable food systems towards FOOD2030”, koordinoi Venetsian Yliopisto ca ’Foscari. Euroopan unionin H2020 -tutkimusohjelman rahoittamana CITIES2030 pyrkii toteuttamaan kestäviä kaupunkien ja alueiden ruokajärjestelmiä neljän vuoden ajan.

Hankkeen konsortiossa on kuusi yliopistoa (Universita ca ’Foscari Venezia, Hogeschool VIVES, Politecnica de Madrid, Espanja, Riian tekninen yliopisto, Nicosan yliopisto, Luxemburgin yliopisto), 10 kaupunkia ja kaksi aluetta. Mukana on myös 23 kehittämisorganisaatiota eri puolilta Eurooppaa.

CITIES2030-projekti on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta avustussopimuksen nro 101000640 nojalla.