Seinäjoen keskeinen sijainti sekä hyvät maantie- ja raideliikenneyhteydet saavat miettimään, voisiko Seinäjoesta tulla lähilentojen hub – solmukohta – sähkölentokoneiden vallatessa ilmatilan.

Lentoyhteydet Helsingistä Vaasaan, Kokkolaan ja Seinäjoelle ovat avainasemassa myös kansainvälisen matkailun kehittymiselle. Toivottavasti viimeistään sähkölentokoneiden lentojen yleistyessä saamme jälleen toimivat reittilennot Helsinkiin.

Tulevat sähkölentokoneet pystyvät lentämään jatkossa noin 600 kilometrin matkan 1,5-2 tunnissa. Ohessa on kartta, minne Seinäjoelta teoriassa voitaisiin lentää sähkölentokoneilla. Seinäjoen etäisyys on loistava ottaen huomioon monet mielenkiintoiset matkailukohteet.

Vai miltä kuulostaisivat Tarto-Seinäjoki-Kittilä, Helsinki-Seinäjoki-Åre menopaluuyhteydet?

Vai miltä kuulostaisivat Tarto-Seinäjoki-Kittilä, Helsinki-Seinäjoki-Åre menopaluuyhteydet? Välilaskut Seinäjoelle mahdollistaisivat monia eri variaatioita lähimatkailulle. Sähkölentojen hub Seinäjoki keskiössä olisi loistava ratkaisu.

Miten saamme maakuntamme vetovoimaiseksi kv. matkailijoille?

Iso asia lentoliikenteen kasvulle ovat myös matkailun vetovoimatekijät vanhan Vaasan läänin alueella. Matkailupalveluita on, mutta niiden tuotteistaminen ja markkinointi eivät ole käsitykseni mukaan tällä hetkellä sitä tasoa, millä kansainvälisiä vieraita alueelle voidaan saada houkuteltua ja myös palveltua.

Yhdeksi esimerkiksi voidaan nostaa vaikka Ähtäri Zoo päiväpaketti Seinäjoelta. Kuka alkaisi myydä tällaista sekä kotimaan että kv-matkailijoille? Seinäjoelta lähdettäisiin aamutuimaan VR:n  paikallisjunalla, vierailu Ähtäri Zoossa ruokailuineen sekä tarvittavat kuljetukset Ähtärin suunnalla.

Sama pätee kesäisiin päivävierailuihin Power Parkiin. Ne tulisi paketoida kuljetuksineen Seinäjoelta, Kokkolasta ja Vaasasta. Kemin Matkailu Oy on tuotteistanut mm. marjanpoimintaa turisteille makkaranpaistamisen kera. Missä meidän vastaavat tuotteet?

Matkailun vetonauloja    

Miksi alueellemme voitaisiin tulla? Kesäisin alueemme on täynnä erilaisia markkina-, kulttuuri- ja urheilutapahtumia sekä festivaaleja. Alvar Aalto ja seutukuntamme kulttuuritarjonta tulisi tuotteistaa kulttuurinälkäisille. Meillä on valtakuntammekin mittapuussa aivan mahtavat perhematkailukohteet.

Vielä kun saisimme jonkin Sunwing-tyyppisen perhehotellin seutukunnalle, niin johan matkailuvirta kääntyisi myös tänne. Kuortaneen Urheiluopiston ja edesmenneen Aki Hintsan loistavan filosofin pohjalle pystyttäisiin varmasti rakentamaan terveys- ja liikuntaturismia.  Meillä on luontoa yllin kyllin, mitä ehkä itse emme arvosta, mutta vieraamme arvostavat. Ja ei voi jättää huomioimatta kaupallisia keskittymiä ja erilaisia ainutlaatuisia tehtaanmyymälöitä.

Kuntien pitäisi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja lopettaa kuntakohtainen matkailupuuhastelu. Yksi iso toimija Vaasan Matkailun ja Visit Lakeuden johtamana voi ainoastaan saada tämän muutoksen aikaan ja seutukunnan matkailu uudelle kv-tasolle. Ilman laajaa kunta- ja yritysyhteistyötä meidän on turha kuvitella seuraavaa askelta matkailullemme.

 

Jani Karvonen, projektipäällikkö

 

Tutustu tarkemmin Seinäjoen lentoasemaan ja sen kehittämiseen tästä linkistä