20 vuotta sitten Irakista paennut ja Seinäjoelle päätynyt Dilshad ”Dilli” Sitar, 40, ryhtyi yrittäjäksi heti kun sai Suomen kansalaisuuden. Pohjalaista yrittäjäasennetta ei mieheltä puutu.

Dishad SitarDilli tunnetaan konepiireissä kaveriksi, joka tekee eikä meinaa. Tästä osoituksena ovat ne sadat maatalouskoneet, jotka hän on kaupitellut Suomesta Irakiin. Konemieheksi hän oppi jo kotimaassaan, jossa perheellä on Erbilissä maatalouskoneiden huoltoon erikoistunut yritys.

– Olin Irakissa maatalouskoneiden huoltomies, mutta Suomessa minulle sanottiin, että pitää olla mustavalkoinen todistus, muuten ei voi huoltaa.

Todistuksen puuttuminen ei nuortamiestä silti pidätellyt. Hän teki töitä siivoojana ja varastomiehenä, kunnes sai idean ostaa leikkuupuimurin ja lähettää sen Irakiin.

Dilli marssi E-P:n Kone ja Tarvike Ky:n liikkeeseen hieromaan kauppoja. Vaikka yhteinen kieli puuttui, yrittäjät Timo ja Seppo Rajahalme tulivat hyvin juttuun asiakkaan kanssa. Niin hyvin, että Dilli ilmoitti tulevansa heille töihin.

Timo Rajahalme esteli ja antoi ymmärtää, ettei töitä ole, mutta Dilli oli sinnikäs ja sanoi siitä huolimatta tulevansa. Seuraavana aamuna hän ilmestyikin työmaalle. Aika pian kävi selväksi, että tyyppi on ansainnut paikkansa ja palkkansa.

– Dilli piti korjaamon siistinä ja hyvässä järjestyksessä. Jos ei ollut muita töitä, hän hyppäsi trukkiin ja lähti siirtelemään tontilta rikkinäisiä kuormalavoja oikeisiin paikkoihin. Koko ajan hän keksi tekemistä, Timo Rajahalme kertoo.

Työssään Sitar verkostoitui maatalouskonealan toimijoiden kanssa. Hän osti käytettyjä koneita ja toimitti niitä Irakiin. Dillin kielitaidon avulla myös E-P:n Kone ja Tarvike onnistui saamaan ulkomaankauppaa Lähi-Itään.

Ensin kansalaisuus, sitten yrittäjyys

Turvapaikanhakijan tie Suomessa on ollut täynnä kuoppia ja esteitä. Seinäjoelle kotiutunutta miestä kun oltiin karkottamassa maasta monta kertaa.

Timo Rajahalme auttoi paperisodassa niin, että lopulta vuonna 2020 Dilli sai Suomen kansalaisuuden.

Sen jälkeen hän on perustanut kaksi yritystä: Dillin Koneen, joka on erikoistunut kuorma-autojen ja muiden raskaiden moottoriajoneuvojen kauppaan sekä DS Autofiksaus Oy:n. Jälkimmäisessä on mukana myös toinen irakilaismies, vuonna 2015 Suomeen turvapaikanhakijana tullut hitsaaja Khder Serbaz, 38.

Serbaz oli fiksannut autoja myös Irakissa. Seinäjoella hän on opiskellut kone- ja tuotantotekniikkaa.

2021 aloittanut DS-Autofiksaus työllistää neljä henkilöä. Yritys toimii Dillin omistamassa kiinteistössä Hyllykallion Rajatiellä.

– Tässä saa olla ittensä päättäjä, siitä minä tykkään ja se on yrittämisessä parasta.

Seinäjoki on Dillin mielestä maailman paras paikka asua ja yrittää.

– En vaihtaisi Seinäjokea mihinkään. Täällä me eletään ja tänne meidät haudataan, määrittää kolmannen polven konemies, joka on päättänyt, että kaikista kolmesta lapsesta tulee myös konemiehiä, tyttärestäkin.

 

Teksti ja kuvat: Pirjo Latva-Mantila

 

Pääkuva: – Seuraavaksi on tarkoitus rakentaa uusia halleja tähän ja aloittaa myös autokorjaamo, rengas- ja vannemyynti ja teippaukset, Dilshad Sitar suunnittelee. Hän perusti DS Autofiksauksen yhdessä Khder Serbazin kanssa.

 

 

 

Kiinnostuitko Seinäjoesta? Ota yhteyttä, jutellaan lisää:

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut