Minkään kokoinen yritys ei voi enää piiloutua isompiensa taakse vastuullisuudessa. Vastuullisuus on osa kaikkien yritysten päivittäisiä valintoja.

– Vastuullisuus on valintoja siitä, miten ja kenen kanssa toimitaan ja miten ei. Joskus se tarkoittaa myös joidenkin asioiden hylkäämistä.

Muun muassa näin totesi vastuullisuusammattilainen, yrittäjä Kaisa Kurittu Inton toteuttamassa Mistä aloittaa vastuullisuusteot? -webinaarissa.

Tässä Kuritun esityksesta muutama kysymys ja vastaus, mitä vastuullisuus on ja millaisin palasin siitä kannattaa haukata.

 

Mistä tietää, mikä on sopivaa vastuullisuutta juuri itselle?

– Kun yrityksen toiminnasta syntyy riittävä ja tasapainoinen kuva. Ei saa sortua viherpesuun eli kertoa jostain positiivisesta lillukanvarresta, kun samaan aikaan tehdään jotain pahaa.

 

Mikä on olennaista vastuullisuuvalinnoissa?

Miettiä, mitkä ovat

  • merkittävimmät vaikutukset (vaikutukset ihmisiin, luonnolle, yhteiskunnalle (haittoja – jalanjälki), (hyötyjä – kädenjälki)
  • sidosryhmien odotukset
  • liiketoiminnan kannalta relevantit asiat

JA muistaa, että pelkkä oma pesä eri riitä, vastuullisuus kattaa koko arvoketjun.

 

Miksi vastuullisuus kannattaa?

  • Asiakkaat ja kumppanit tykkäävät
  • Rekrytointi helpottuu
  • Vastuullisuus on osa yrityksen riskienhallintaa

 

Miten päästä alkuun?

– Pyörää ei tarvitse keksiä itse uudelleen. Voi miettiä oman – pienenkin – yrityksen toimintaa esimerkiksi seuraavista näkökulmista: ilmastonmuutos, luontokato, ihmisoikeudet, työolot, yhdenvertaisuus, eettisyys, vähäpäästöisyys, raaka-aineiden ja tuotteiden alkuperä, tietoturva ja -suoja, vastuullinen myynti, vastuullinen palkitseminen

 

Lopuksi Kurittu muistuttaa ja lohduttaa:

– Usein kuulee, että vastuullisuudesta ei uskalleta puhua, koska prosessin koetaan olevan kesken. Vastuullisuudessa prosessi ON AINA KESKEN.

 

Lisätietoja: Kaisa Kurittu (DI, KTM), Ratkaisutoimisto Vinha
10 vuoden asiantuntijakokemus vastuullisuusraportoinnista, olennaisten asioiden pohtimisesta ja kehitysideoiden tuottamisesta.
Kokenut kouluttaja ja sparraaja vastuullisuusjohtamisessa ja -viestinnässä.
Kirjoittanut kirjan Yritysvastuuraportointi, kiinnostavan viestinnän käsikirja (Alma Talent 2018).
www.ratkaisutoimisto.com

 

Kiinnostuitko? Tilaa tallenne itsellesi meilaamalla johanna.rintamaki@intoseinajoki.fi

 

Inton seuraava vastuullisuuteen liittyvä tilaisuus on 12.4. järjestettävä Viesti vastuusta. Tutustu täällä ja ilmoittaudu mukaan.