Viimeisimmän pk-yritysbarometrin mukaan 48 % eteläpohjalaisyrityksistä suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan 10 vuoden sisällä. Yritystoiminnan jatkamiseksi ja omistajanvaihdosten edistämiseksi 18 kuntaa Etelä-Pohjanmaalla tukee rahoituksellaan Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosneuvontaa. Omistajanvaihdospalveluissa autetaan niin yrityksen ostamisesta kiinnostuneita kuin myyjiä.

Jo toiminnassa oleville yrityksille yritysosto voi olla tapa, jolla laajentaa nykyistä toimialaa tai hankkia markkinaosuutta nykyisellä toimialalla. Yritysosto tulisi saada nykyistä merkittävämmäksi vaihtoehdoksi myös yritystoimintaa suunnitteleville. Uusyritysneuvontaan asiakkaiksi hakeutuvat ovat yleensä jo päätöksensä tehneet ja päätyneet perustamaan kokonaan uuden yrityksen aivan alusta. Tästä kertoo esimerkiksi se, että alkuvuonna Uusyrityskeskus Neuvoa-antavan asiakkaista vain kuusi prosenttia suunnitteli yritysostoa. Kannattavien yritysten lopettaessa ostajien puutteessa valtava määrä taloudellista ja osaamispääomaa menetetään.

Yritysostoa puoltaa kuitenkin moni merkittävä seikka, joita alkava yrittäjä ei yleensä huomaa.

Yritysoston myötä uusi yrittäjä pääsee kiinni jo valmiiseen asiakaskuntaan ja kassavirtaan. On aivan eri asia markkinoida, että ”yrityksellämme on 10 vuoden kokemus alueemme asiakkaiden palvelemisessa” kuin ”olen juuri valmistunut tradenomiksi ja aloittanut yritystoiminnan”.

Toimialasta riippuen oman asiakaskunnan kerääminen voi kestää hyvinkin kauan. Esimerkiksi parturi-kampaaja hyvällä paikalla voi saada kohtuullisen asiakaskunnan jo vuodessa, mutta suunnittelutoimistolla voi siihen mennä 10 vuotta. Yrityskaupan myötä ostaja saa myös vanhan yrittäjän kokemukset, opit ja kontaktit käyttöönsä. Niiden arvoa ei voi edes rahassa mitata, mutta ne säästävät uuden yrittäjän aikaa ja hermoja. Sen takaan.

Yrityskauppojen aktivoimiseksi Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, Ilmajoen kunta sekä Alavuden ja Kurikan kaupungit järjestävät Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinat 8.10. Ilmajoella. Siellä ostajien ja myyjien on mahdollista kohdata toisensa. Tapahtuma on merkittävin ostajien ja myyjien kohtaamispaikka Etelä-Pohjanmaalla, joten varaa päivä, katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan. Tilaisuus on täysin luottamuksellinen. Jokainen tapahtumaan tulija allekirjoittaa salassapitosopimuksen.  Ohjelma – Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinat 8.10.2022 Ilmajoella (epyritysmarkkinat.fi)

 

Teksti ja lisätiedot: Jorma Ranta, Etelä-Pohjanmaan yrittäjät, 050 593 9739  Katso lisää. https://epyritysmarkkinat.fi/

 

PS: Myös Into on mukana EP:n yritysmarkkinoilla.