Kotka-Haminan seudun kunnat ovat menestyneet huonosti yrittäjyysbarometreissa ja Elinkeinoelämän keskusliiton kuntarankingissa Kotka-Hamina on tottunut pitelemään häntäpäätä. Nyt tähän halutaan muutos. Mistä apu? Seinäjoelta.

– Päätimme kutsua apuun maan parhaan yrittäjyyskaupungin – Seinäjoen! Seinäjoki on paistatellut EK:n kuntarankingin ja Suomen Yrittäjien kuntabarometrin kärjessä vuosi toisensa jälkeen. Mikä taho voisikaan siis olla parempi mentori kuin maamme huippu, kampanjaidean kehittäneestä kehittämisyhtiö Cursorista todetaan.

Seinäjoelta matkaa ensi viikoksi kaakkoisrannikolle kolmen henkilön tiimi: yrittäjät Liisa Seppälä ja Ossi Viljanen sekä Into Seinäjoen viestintä- ja markkinointipäällikkö Sanna Männikkö. He tutkivat, miten Kotka-Hamina-alueen yritysilmapiiri poikkeaa Seinäjoesta. Tiimi vierailee paikallisissa yrityksissä ja kehitysyhtiössä ja tekee huomioita, haastattelee ihmisiä, vertailee ja antaa vinkkejä.

Vierailuista syntyy videomateriaalia, jonka avulla alueen yrityksiä kannustetaan osallistumaan keväällä toteutettavaan Suomen Yrittäjien kuntabarometriin. Tavoitteena ei enempää eikä vähempää kuin haastaa Suomen paras.

– Todella hauska idea ja rohkea veto. Olen itse Kotkasta kotoisin ja toiminut yrittäjänä siellä ja Seinäjoella, joten tunnistan hyvin alueiden erot. Kotkan alueella on paljon upeita yrityksiä, yrittäjätarinoita, meri ja muuta kaunista. Ja paljon liikaa vaatimattomuutta ja oman osaamisen vähättelyä. Nyt on kiva mennä kannustamaan sikäläisiä nostamaan omaa häntäänsä, mm. Pöyrööt-sarjakuvien piirtäjänä tunnettu Liisa Seppälä toteaa.

Ossi Viljanen peräänkuuluttaa yritysilmapiirin rakentamisessa laajaa, avointa alueellista yhteistyötä. Matalia kynnyksiä ja samaan maaliin tähtäämistä.

– Ja asennetta, että ollaan ylpeitä omasta tekemisestä ja kotikonnuista. Tosi rohkea ja ennakkoluuloton avaus kotkalaisilta tällainen yhteistyö.

Vaikka Seinäjoki on ollut ykkönen yli 10 kertaa erilaisissa kuntien yrittäjyysimagovertailuissa, omaa tekemistä halutaan kehittää entisestään.

– Haluamme parantaa omaa juoksuamme ja palvella entistä paremmin alueemme yrityksiä. Muut kaupungit ja alueet tekevät samoin, joten yhtään ei auta hellittää, Sanna Männikkö toteaa.

Lisätietoja: Sanna Männikkö, puh. 040 571 9998, sanna.mannikko@intoseinajoki.fi