Sijoituspääomaa kertyi heti aluksi yli odotusten

Eteläpohjalaisyritysten kasvuun sijoittava uusi Eteläpohjalainen kasvurahasto käynnistää toimintansa toden teolla elokuussa. Kiinnostus rahastoa kohtaan on ollut erinomainen. Alkupääoman minimitavoitteeksi asetettu 3 miljoonaa euroa ylittyi ankkurisijoittajien ansiosta. Nyt mukaan halutaan vielä lisää yrityksiä ja sijoittajia, jotka haluavat vahvistaa alueen pk-yritystoimintaa ja olla mukana kasvutarinassa sijoitusinstrumentin avulla.

– Iso kiitos jo tässä vaiheessa mukaan lähteneille ankkurisijoittajille. Toivottavasti heidän esimerkkinsä inspiroi muitakin sijoittajia ja sijoitusten avulla kasvua hakevia yrityksiämme. Tämä on hieno yhteinen ponnistus maakunnan elinvoiman eteen, kiittelee Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä.

– Alueellinen kasvurahasto monipuolistaa yritysten rahoitusvalikoimaa ja tarjoaa samalla systematiikkaa ja jäntevyyttä liikkeenjohdon tueksi. Olemme erittäin mielissämme, että eteläpohjalaisille yritykselle avautuu tällainen mahdollisuus, kertoo rahastoa valmistellut Tapio Seppä-Lassila Into Seinäjoesta.

Rahaston hallinnointia ja sijoituspäätöksiä varten haettiin ammattimainen rahastonhallinnoija, Redstone Nordics Oy. Hallinnoija valittiin vuodenvaihteessa julkisella Hilma-kilpailutuksella.

Seinäjoen kaupunki on sijoittanut rahastoon miljoona euroa. Kaupungin jälkeen rahaston suurimmat sijoittajat ovat Kuortaneen Säästöpankkisäätiö ja Töysän Säästöpankkisäätiö. Ne sijoittavat rahastoon yhteensä miljoona euroa.

Muut ankkurisijoittajat ovat LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa (490 000), Etelä-Pohjanmaan Osuuspankki (10 % yhteissummasta, enintään 500 000 euroa. Tällä hetkellä 350 000 euroa), Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa (300 000), Lakeuden Etappi (200 000), Redstone Nordics (140 000) ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ry. (50 000 euroa).

Rahasto tekee 100 000 – 300 000 euron kokoisia pääomasijoituksia eteläpohjalaisiin yrityksiin. Yritysten toimiala on vapaa. Ennen sijoituspäätöstä hallinnoijayhtiö tekee yritysanalyysin kohdeyrityksestä.

Ankkurisijoittajille uusi rahasto tuli kuin ”syöttö lapaan”, kuten LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Antikainen totesi.

– Olemme kauan miettineet kanavaa, jolla voisi kehittää maakunnan yrityksiä. LähiTapiola ryhmä sijoittaa isoihin yrityksiin, mutta tässä on hyvä mahdollisuus täkäläisten yritysten kasvaa ja mahdollisesti myöhemmin nousta uuteen rahoituskokoon.

– Olen puhunut tällaisesta rahastosta jo vuosia sitten ja hienoa, että nyt ollaan tässä. Säätiöillämme on mahdollisuus myös lisätä paukkuja, jos homma toimii. Toivottavasti osaamisen taso samalla kasvaa alueellamme, Pasi Turtio totesi kommentoidessaan Oma Säästöpankkisäätiöiden roolia.

Redstonella on kokemusta vastaavien rahastojen hallinnoimisesta Mikkelissä ja Joensuussa.

– Uskon, että myös täällä saadaan tehtyä muutaman vuoden sisällä 15-20 ensisijoitusta  ja myöhemmin lisäsijoitukset esimerkiksi viiteen yritykseen, toimitusjohtaja Kaj Hagros arvioi.

Hagros näkee rahastolla myös investin-funktion.

– Jokin yritys voi sijoittua alueelle sillä perusteella, että on rahoitusta tarjolla.

 

Lisätietoja: Tapio Seppä-Lassila, +358 40 5017350, tapio.seppa-lassila@intoseinajoki.fi

 

Kuvassa Inton, kaupungin, ankkurisijoittajien ja hallinnoijayhtiö Redstonen edustajat. Kuva: Sanna Männikkö