Veikko Koiviston yrittäjyyttä motivoi erityisesti kotipaikka Peräseinäjoki

Peräseinäjokelainen pitkän linjan yrittäjä Veikko Koivisto on ollut mukana kymmenessä yrityksessä, noin. Perustanut hän on neljä yritystä, ainakin. Tällä hetkellä hän on teräsmies, peltimies ja rautakauppias, mutta ehkä kuitenkin eniten kauhamies.

– Kauhoista tiedän kaiken, hän toteaa ilmeenkään värähtämättä.

Ja kauhoja hän on tehnyt ja myynyt. Eikä siis soppakauhoja, vaan kaivinkoneenkauhoja.

– Eurosteel-nimellä on tehty 20 000 kauhaa. Edelleen myyn itse kaikki kauhat, sillä kukaan muu ei tiedä kauhoista niin paljon kuin minä. Kun asiakas soittaa ja kertoo, millainen kone hänellä on, osaan heti sanoa, millainen kauha siihen passaa ja mitä se maksaa.

Kauhat ovat Koiviston yritysryppään kingin – kuten hän itse ilmaisee – eli Vemitekin bisnestä. Ei suurinta, sillä 70 % Vemitekin liikevaihdosta tulee teräksen alihankinnasta. Yksi suurimmista asiakkaista on kivenheiton päässä sijaitseva Nordec.

Koiviston ja omistajatiimin tavoite on nostaa oma tuotanto puoleen liikevaihdosta. Uusi aluevaltaus ovat bioenergian tuotantoon käytettävien koneiden kuljetinmatot.

 

Kotipaikan puolesta

Vemitek porskuttaa omalla vahvalla painollaan. Vemitekin naapurissa toimiva VMT-Rauta ja Rakennustarvikeliike kisaa kovemmassa seurassa, suurten kansainvälisten rakennustarvikekauppojen ja Seinäjoen läheisyyden puristuksessa. Peräseinäjoen puolustajana Koivisto haluaa kuitenkin, että paikkakunnalla on myös oma rautakauppa.

Peräseinäjoen kehittämiseen liittyy osittain myös Koiviston ja kumppaneiden tuorein yritysostos. Konepaja Steeldeckin tehdashalliin kaivattiin uutta tekemistä ja niinpä ostettiin Tuurin Peltikeskus ja siirrettiin sen toiminta Peräseinäjoelle ja samoille kulmille Koiviston muiden yritysten kanssa. Nyt rakentajat saavat katto- ja seinäpellit, peltilistat, kattoturvatuotteet ja muut tarvikkeet läheltä.

– Yrityksen siirto Peräseinäjoelle oli alusta asti selvää, mutta kymmeniä vuosia käytössä ollutta nimeä ei haluttu vaihtaa.

 

Suklaarasioita ja joutenoloa

Koivisto on yrityksiä perustaessaan ja ostaessaan tarttunut ojennettuun suklaarasiaan. Siis mitä?

– Tilaisuuksiin, joita on tarjottu. Elämähän on kuin suklaarasia: koskaan ei tiedä mitä kaikkia makuja sisältä löytyy. Ikinä en ole etsinyt ostettavaa, mutta tarttunut tarjottuihin tilaisuuksiin. Riskejä en ole pelännyt, mutta hulluja riskejä olen karttanut. Mieluummin töissä kuin jouten tai pahanteossa, Koivisto naurahtaa.

Nyt kun mainittiin sana jouten, on pakko kysyä, osaako moniyrittäjä olla ollenkaan jouten. Tai kuvitella siirtyvänsä jopa kokonaan sivuun.

– Olen jo nyt perjantait käytännössä pois ja ensi vuonna on tarkoitus siirtyä entistä enemmän taka-alalle ja hallitustyöskentelyyn. Poikani on jo mukana yrityksissä, joten meidän perheen omistusten osalta sukupolvenvaihdos on hoidettu.

Tuurin Peltikeskuksen käytännön vetämisestä vastaava Rami Kangasniemi naurahtaa Koiviston puheille vetäytymisestä.

– Ei tule tapahtumaan. Veikko tulee taatusti rollaattorillakin katsomaan, miten täällä pärjätään.

Koivisto on kerännyt vuosien varrella isot kontaktiverkostot sekä yrityksistä, yrittäjäjärjestöistä että kuntapuolelta luottamustoimien ansiosta.

– Olen jo varsin lähellä tilannetta, että Seinäjoellakin voin puhelimessa todeta vain, että Veikko tässä terve. Kyllä siitä on iso apu, että tuntee ihmisiä. Aina löytyy joku jolle voi soittaa, jos tarvitsee apua.

 

Kuvassa: Tuurin Peltikeskuksen vetäjä Rami Kangasniemi (vas.) ja Veikko Koivisto panivat hymyssä suin kädet puuskaan. ”Eikös sitä näin kuulu kuvassa olla”, miehet naurahtavat.

Kiinnostuitko sinä yritystoiminnasta Seinäjoella? Ota yhteyttä:

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut