Seinäjoen teknologiapalkinnon saa tänä vuonna miniFactory Oy Ltd. miniFactory on seinäjokelainen teknologiayritys, joka valmistaa innovatiivisia, teollisen mittakaavan 3D-tulostimia. Teknologiapalkinto on arvoltaan 4 000 euroa.

– miniFactory on yksi alansa uranuurtajia. Yritys on viime vuodet panostanut voimakkaasti tuotekehitykseen hankkiakseen kilpailuetua voimakkaasti kasvavassa ja kilpaillussa markkinassa. miniFactory on myös tässä haastavassa markkinatilanteessa onnistunut laajentamaan liiketoimintaa Euroopan suurimmille markkinoille. Yritys on esimerkillinen innovaatioiden hyödyntäjä periksiantamattomalla asenteellaan, Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahaston jäsen Jukka Pajunen Into Seinäjoesta perustelee valintaa.

miniFactoryn innovaatiot perustuvat omaan tuotekehitykseen. Laitteilla voidaan valmistaa komponentteja erittäin vaativaan käyttöön. Asiakkaina on mm. maailman johtavia ilmailu-, auto-, avaruus-, robotiikka-, öljy- ja kaasuteollisuuden yrityksiä. Tuotannnosta 90 % menee vientiin. Laitteita on toimitettu yli 20 maahan.

– Haluan kiittää suuresti Alfred Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahastoa, mutta myös koko tiimiämme tästä hienosta tunnustuksesta. Uuden kehittäminen vaatii markkinan pitkän aikavälin liikkeiden ennustamista ja ennen kaikkea sen ymmärtämistä. Innovaatiot syntyvät kuitenkin aina yrityksen ja erehdyksen kautta, joten työ vaatii äärimmäistä pitkäjänteisyyttä ja uskoa omaan tekemiseen. Mielestäni olemme yrityksenä oikealla raiteella ja kehitämme teknologiaamme seuraavan kasvuloikan mahdollistamiseksi tulevina vuosina. Onnistumisiin tarvitaan toki aina myös ripaus hyvää tuuria ja vahvoja onnistumisia teknologian kaupallistamiseen. Tässä maailmantilanteessa toki myös markkinasuunnan kääntymistä jälleen kasvu uralle, toteaa Olli Pihlajamäki, miniFactoryn perustaja ja operatiivinen johtaja.

– miniFactoryn laitteita kehitetään ja valmistetaan Seinäjoella. Verkostossamme on yli 50 suomalaista valmistavan teollisuuden yritystä, jotka meille osia toimittavat. Mukana on myös muutamia seinäjokisia yrityksiä. Kokonaisuudessaan miniFactory-laitteiden kotimaisuusaste on jopa 95 %. Tästä olen erittäin ylpeä. Suomalainen teknologia on maailmalla hyvin arvostettua. Meidän täytyisi vaan uskaltaa vielä itse sitä kehua ja olla ylpeämpiä.

miniFactory on perustettu vuonna 2012. Työntekijöitä on 12 ja liikevaihto vuonna 2021 oli 1,1 miljoonaa euroa. Yrityksen omistus jakaantuu perustajien ja suomalaisen materiaalialan yrityksen kesken.

 

Seinäjoen teknologiapalkinto myönnetään Alfred Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahastosta. Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö. Säätiö jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin 5 miljoonaa euroa. Seinäjoen kaupunkirahasto on yksi kuudestatoista Alfred Kordelinin säätiön kaupunki- ja kohderahastosta.

 

Lisätiedot: Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahaston jäsen Jukka Pajunen, johtaja; asiakkuudet ja sijoittuminen/Into Seinäjoki Oy, jukka.pajunen@intoseinajoki.fi, puhelin 044 418 1215

 

Teknologiapalkinnon ovat aiemmin saaneet:

2005 teollisuusneuvos Jorma Lillbacka

2006 insinööri Markku Rintaniemi

2007 Plantool Oy:n tuotekehitystiimi

2008 DI, hall. pj. Veikko Rintamäki

2009 Centaurea Oy

2010 Seamk:n Tekniikan yksikön projektipaja-toiminta

2011 Lumikko Oy

2012 Exertus Oy

2013 Lämpöässä Oy

2015 Jakamo Osakeyhtiö

2016 CoastOne Oy

2017 Pasi Haaramäki

2018 Markus Ylä-Ilomäki, Reaktor

2019 RMK Vehicle Corporation Oy

2020 Epec Oy

2021 Sofica Oy

2022 Jucat Oy