Kaupunki-ilmailun tulevaisuus Seinäjoella: Lentävä startti dronelogistiikalle ja ilmataksipalveluille?

 

Seinäjoen kaupunki ottaa harppauksen kohti tulevaisuutta. Käynnissä on uusi selvitys kaupunki-ilmailun mahdollisuuksista. Selvitys keskittyy kysyntäennusteeseen ja tarpeiden kartoitukseen Seinäjoen ja lähialueiden yrityksissä. Selvityksen tekee Euroopan johtava dronetoimintojen asiantuntijayritys Robots Expert Finland, lyhyesti REX.

 

Miksi kaupunki-ilmailu?

Kaupunki-ilmailulla on potentiaalia muuttaa koko logistiikkakenttää. Dronet ja sähköiset VTOL-ilma-alukset (Vertical Take-Off and Landing)  voivat nopeuttaa pakettien toimitusta, vähentää liikenteen ruuhkia ja pienentää päästöjä. Seinäjoki sijaitsee ideaalisti tällaisille innovaatioille. Erityisesti selvityksessä tullaan huomioimaan Dronamics Oy:n tuomat mahdollisuudet miehittämättömän rahtilentoliiketoiminnan saralla. Tämä voisi tarkoittaa merkittäviä hyötyjä etenkin kuljetusketjun alku- ja loppupäihin.

Kysyntäennuste ja tarvekartoitus

Uuden selvityksen ensimmäisessä vaiheessa yrityksille suunnataan verkkokysely, joka kerää tietoa erilaisista logistisista tarpeista. Kyselyssä tutkitaan mm. toivottua toimitusnopeutta, palvelun hintaa ja odotettua käyttöastetta. Yritykset voivat myös itse määrittää, mihin alueisiin ja minkälaista painoluokkaa olevia toimituksia he toivoisivat palvelulta.

Toimintasäde ja alueet

Kyselyssä perehdytään kolmeen erilaiseen toimitussäteeseen:

  • 15 km: Sisältää Nurmon ja Ilmajoen
  • 25 km: Jalasjärvi, Kurikka, Koskenkorva, Peräseinäjoki
  • 40 km: Lapua, Kuortane, Alavus, Ylistaro ja Kauhajoen koillisosa

Toimenpidesuositukset ja kustannusarviot

Selvityksen pohjalta laaditaan kustannusarvioita ja toimenpidesuosituksia, jotka voivat ohjata mahdollisia pilottihankkeita tulevaisuudessa. Esimerkiksi -entokenttä-Roves ja Kurjenneva-Roves väleille on suunniteltu dronelogistiikkapilottia.

Yhteenveto ja jatkotoimenpiteet

Seinäjoen alueen yritykset ovat nyt avainasemassa vaikuttamassa tulevaisuuden kaupunki-ilmailun suuntaan. Selvitys tarjoaa tärkeää dataa, jonka pohjalta voidaan tehdä päätöksiä ja suunnitella jatkotoimenpiteitä.

Seinäjoella on mahdollisuus toimia suunnannäyttäjänä kaupunki-ilmailun alalla. Tämä selvitys ei ole ainoastaan ensimmäinen askel kohti tätä visiota, vaan myös strateginen työkalu, joka luo pohjaa tuleville päätöksille. Tavoitteena on, että Seinäjoki voisi olla Suomen keskus drone-ilmailulle.

 

Kiinnostuitko? Pääset vastaamaan selvityksen kyselyyn tästä. Kysely on auki 10.10.2023 asti. Kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken arvomme 20€ lahjakortin seinäjokelaiseen kahvilaan.

 

 

Inton Elisabet Kivimäki haastattelee Robots Expertin toimitusjohtajaa Tero Vuorenmaata kyselystä.