Jatkuva muutos pitää yrittäjän virkeänä

Katilan tila on vaihtamassa tuotantosuuntaa maitotilasta erikoiskasvituotantoon. Muutosvastarinta ei sovi yrittäjälle muuttuvassa maailmassa, yrittäjä Tea Katila sanoo.

”Olen impulsiivinen ja vaihtelunhaluinen ihminen. Jos joka päivä on sitä samaa, eikä vaihtelua ole näköpiirissä, kyllästyn. Minua motivoi, kun saa opetella jotain aivan uutta, jossa ei ehkä alussa ole aivan paras. Olen sitä mieltä, että kaikkea voi oppia. Sen vuoksi uskallan haaveilla omasta siideripanimosta, jossa raaka-aineena ovat oman tilan omput.

Olemme mieheni kanssa hoitaneet lypsytilaa viisitoista vuotta. Sekin on antoisaa, mutta nyt on aika muuttaa suuntaa. Olemme nyt muutaman vuoden viljelleet erikoiskasveja, muun muassa vesimeloneja ja valkosipulia. Tänä kesänä istutimme maillemme 600 omenapuun tainta. Erikoiskasvinviljelystä tulee tilamme pääelinkeino, mutta etenemme maltilla. Yks kaks ei voi suuntaa vaihtaa, joten lehmät pysyvät navetassa vielä jonkin aikaa.

Tea Katila, Katilan tila.

Erikoiskasvinviljelyä ei tällä alueella ole erityisen paljoa vielä, mutta uskon tilanteen muuttuvan piankin. Maailma on muuttunut. Kuluttajat arvostavat yhä enemmän lähiruokaa ja kotimaisia kasviksia ja hedelmiä. Tarjonta alkaa kasvaa, kun joku on ensin vähän veturina ja onnistuukin – sitten muut uskaltavat kokeilla.

Olemme saaneet ideoillemme tukea Seinäjoelta, ihan jokainen instanssi Ely-keskuksesta Maaseutuvirastoon ja Into Seinäjokeen on tahoillaan antanut neuvoja. Seinäjoella on osaamista kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin. On hyvä, ettei kaikkea tarvitse osata itse. Jos jotain kehitettävää keksin, niin kenties elintarvikepuolen yrittäjiä voisi auttaa vielä tehokkaammin siihen liittyvän byrokratian kanssa. Tieto vaadittavista luvista on toki internetissä tarjolla, mutta aika hajallaan. Vaatimukset voisivat olla kootusti jossain. Tämä kannustaisi yrittäjyyteen, ei pelottaisi siitä pois.

Unelmia ja ideoita, mutta ei hötkyilyä

Tilamme sijainti aivan Nurmon keskustan lähellä on ihanteellinen lähiruokayrittäjän kannalta. Ihmiset voivat helposti piipahtaa ostoksilla meillä tilalla. Lisäksi kuljetamme tuotteitamme itse vähittäiskauppoihin ja lähiruokarinkeihin Seinäjoelle, Lapualle ja Vaasaan. Seinäjoen markkina-alue on varmasti riittävän kokoinen meidän tuotannollemme pitkäksi aikaa.

Yrittäjyydessä on parasta, kun saan koordinoida itse omaa työtäni. Tykkään myös, kun voi suunnitella tulevaa ja testata omia ideoitaan.

Unelmia ja ideoita pitää olla, mutta hötkyillä ei voi, kun haaveet kuitenkin vaativat pääomaa.  Viiden vuoden tähtäimessä on haaveena perustaa oma siideripanimo. Olisi hienoa pystyä tekemään omaa punaista siideriä meidän valitsemastamme, Suomessa vielä harvinaisesta punamaltoisesta omenalajikkeesta. Näen jo itseni kukkivan omenatarhan keskellä pitämässä aperitiivikutsuja ja ihmiset kohottamassa maljoja meidän siiderillämme.”

 

Teksti: Kirsi Haapamatti, kuvat: Krista Luoma

 

Pikagallup

Mikä on yrittäjän näkökulmasta parasta Seinäjoella?
Meidän tilamme kannalta sijainti on ykkösasia. Maatilamme on täysin maaseudulla, mutta silti aivan kaupungin vieressä ja ihmisten helposti tavoitettavissa. Kuluttaja arvostaa sitä, kun hakee meiltä vesimeloneita ja näkee sen melonipellon omin silmin.

Mitä kerrot ulkopaikkakuntalaisille Seinäjoesta?
Kerron, että tämä on kasvukeskus, jossa kaikki on lähellä. Kaupungin palvelut, luonto ja maaseutu, jossa tuotetaan ruokaa.

Paras paikka Seinäjoella
Nurmo kaikkinensa. Olen asunut Nurmossa seitsemänvuotiaasta lähtien, ja kaikki tärkeimmät muistoni liittyvät jollain lailla Nurmoon.

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa