Seinäjoen Aalto-keskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kokonaisuus houkuttelee tulevaisuudessa entistä enemmän kotimaisia ja kansainvälisiä matkailijoita. Vastuullisuus on ehdoton edellytys kehittää vierailukohteita tulevaisuuteen.
Tule visioimaan yhdessä!
Työpajassa haetaan vastauksia mm. kysymyksiin: – Miten huomioida vastuullisuus kaikkine puolineen Aalto-keskuksen toiminnassa? – Millaisia vastuullisuuteen liittyviä toimenpiteitä meidän tulisi tehdä tulevaisuudessa (tiekartta)? – Mitkä ovat vastuullisuustyömme tavoitteet? – Miten sitouttaa eri toimijat vastuullisuustyöhön? – Millä keinoin viestimme Aalto-keskuksen vastuullisuudesta? – Mitkä ovat meille potentiaalisimmat sertifikaatit?
Työpajan fasilitoinnista vastaa ympäristöekonomi (MMM) Kaisa Merilahti, jokatoimii kestävän matkailun asiantuntijana ja koordinoi Rambollin monialaisia palveluita matkailuelinkeinon tarpeisiin. Kaisalla on laaja-alainen kokemus matkailun alueellisesta kehittämisestä ja matkailutoimijoiden yhteistyön sekä osaamisen edistämisestä. Kaisa on aikaisemmin työskennellyt korkeakouluissa Pirkanmaalla ja Kainuussa sekä on toiminut kansainvälisten matkailun verkostohankkeiden projektipäällikkönä. Kaisan vahvuutena on osallistava sidosryhmäyhteistyö, matkailijan ja matkailutoimijoiden tarpeiden tunnistaminen sekä matkailullisten vahvuuksien ja erityispiirteiden tunnistaminen ja niiden liiketoiminnallinen hyödyntäminen. Kaisa teki pro gradu –työnsä v. 2012 kestävän matkailun liiketoimintamalli –hankkeelle Seinäjoen Ruralia-instituutissa, missä työskenteli myös harjoittelijana.
Iltapäivän ohjelma
Aloitus ja Seinäjoen Aalto-keskus 2.0 -hankkeen esittely Johanna Rintamäki, Into Seinäjoki Oy
Kaisa Merilahti, Ramboll Oy:
Sustainable Travel Finland –polku • Napakka johdanto/motivointi: Miksi vastuullisuuteen panostaminen on tärkeää, mitä hyötyä siitä on käyntikohteelle • Sustainable Travel Finland –polku on Aalto-keskuksen vastuullisuustyön pohjana. Mikä on STF-ohjelma ja mitä apuja se tarjoaa?
Työpajatyöskentely: Kuinka lähteä liikkeelle? • Mitkä ovat keskuksen suurimpia vaikutuksia (negatiivisia ja positiivisia), mikä lisää kilpailukykyämme, kestävän kehityksen kannalta olennaisia/yhteisiä asioita, mitä haluamme saavuttaa?
Kahvitauko, noin klo 13.30 Kirjaston kahvilan/Trimma ry:n tarjoilut Tuc-keksit lohi- ja kasvistäytteillä Makeita keksejä Marjasmoothie Kahvi & tee
Työpajatyöskentely: Vastuullisuuden ydin Edellisen ryhmissä käydyn työskentelyn pohjalta tunnistetaan ja määritellään yhteisesti: • Vastuullisuustyömme tavoitteet • Vastuullisuuslupaus / vastuullisuuden ydin Aalto-keskuksessa • Seuraavat askeleet
Työpaja on avoin kaikille kiinnostuneille, mutta erityisesti osallistujiksi toivotaan Seinäjoen Aalto-keskuksen toimijoita sekä matkailu- ja kulttuurialan yrityksiä ja yhdistyksiä.
Seinäjoen Aalto-keskus 2.0 -hanke
Seinäjoen kaupunki on uusimmassa strategiassaan linjannut yhdeksi tärkeimmäksi tavoitteekseen Aalto-keskuksen saamisen Unescon maailmanperintökohteeksi yhdessä 12 muun kohteen kanssa sekä Visitor Center -vierailukeskuksen perustamisen Seinäjoelle. Käynnissä olevan kehittämishankkeen keskeisenä sisältönä on Seinäjoen Aalto -keskuksen toiminnallisen kehitysprosessin käynnistäminen ja tiekartan laatiminen sekä erityisesti Aalto Visitor Center -vierailukeskuksen toimintamallin luominen kansainväliset matkailijat huomioiden. Hankkeessa laaditaan Aalto-keskukselle tiekartta, jossa määritellään keskuksen toiminnallisen kehittämisen toimenpiteet ja vastuutahot. Tiekartta ottaa huomioon lisääntyvän matkailun asettamat vaatimukset mm. kestävän kehityksen huomioimiseksi kohteissa, niiden saavutettavuus ja käytettävyys. Tilaisuus on osa hankkeen toimenpiteitä. Hankeaika: 1.1.2023-31.12.2023. Rahoitus: Etelä-Pohjanmaan liitto, Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha (AKKE). Hankenumero: 2022 12 AKKE