Julkisen rahoituksen hakeminen vaatii yritykseltä panostuksia. Parhaimmillaan kuitenkin rahoituksen lisäksi jo pelkkä hakuun valmistautuminen selkeyttää yrityksen tavoitteita ja auttaa tekemään valintoja tulevaisuuden menestystä varten.
Menneen talven ja kevään aikana olemme yhdessä yritysten kanssa skannailleet julkisia rahoitusmahdollisuuksia monelta kantilta; olemme käyneet läpi erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, viilanneet kehittämisideoita projektimuotoon, kontaktoineet rahoittajia ja iloinneet onnistuneista hakemuksista.
Mikäli aihe alkoi kiinnostaa ja harkitset julkisen rahoituksen hyödyntämistä yrityksesi kehittämisessä, tässä tiivistettynä muutama starttivinkki.
Millaiseen tekemiseen rahoitusta voi hakea?
Julkista rahoitusta (avustusta, lainaa, takauksia jne.) voi hakea esimerkiksi yrityskauppoihin, aineettoman omaisuuden suojaamiseen, tuotteiden, palveluiden tai tuotantomenetelmien kehittämiseen, energiakatselmuksiin ja -investointeihin, uuden tiedon ja osaamisen hankkimiseen, kansainvälisten markkinoiden kartoittamiseen, vientikaupan riskeiltä suojautumiseen sekä työturvallisuuden ja työyhteisöjen kehittämiseen.
Tässä vasta pieni kattaus valikoimasta, joten avoimin mielin tutustumaan!
Mistä julkista rahoitusta haetaan?
Kotimaisia julkisia rahoittajia ovat muun muassa ELY-keskukset, Business Finland, Finnvera ja TE-palvelut. Yrittäjä voi kuitenkin suunnata kehittämistarpeen tiimoilta suoraan E-P:n Yrityspalvelukeskukseen, missä autetaan aiheen jalostamisessa sekä sopivan rahoittajan löytämisessä.
Kotimaan markkinoiden projektit: Heikki Hurrila (p. 0295 027 022)
Kansainvälisten markkinoiden projektit: Riikka Ylikangas (p. 0295 027 578).
Myös Intosta saa tukea idean jalostamiseen, joten pirauta viipymättä allekirjoittaneelle!
Mitä rahoitushakemus sisältää?
Hakipa rahoitusta pankista, sijoittajalta tai julkiselta rahoittajalta, kirjallisilta rekkiliikkeiltä ei voi välttyä. Julkinen rahoittaja tekee arviointinsa rahoitushakemuksen, mahdollisen projektisuunnitelman sekä hakemusliitteiden perusteella.
Vaadittuja liitteitä voivat olla tilinpäätös, liiketoimintasuunnitelma ja talousennuste, tarjoukset palveluista ja investoinneista, päätökset muusta rahoituksesta sekä projektin tarvitsemat luvat.
Kun ajatus kehittämisen sisällöstä on kirkas, paperit kyllä hoituvat yhteistyöllä!
Miten rahoitushakemuksia arvioidaan?
Rahoituskelpoisuuden arviointikriteerit ovat rahoituskohtaisia. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa yrityksen edellytykset kannattavaan ja kilpailukykyiseen liiketoimintaan (talous- ja henkilöresurssit, markkina- ja kilpailutilanne jne.).
Lisäksi rahoituksella tehtävän kehittämistyön tulee olla yrityksen kannalta merkityksellistä ja projektin aikataulun, resurssien ja kokonaisrahoituksen uskottavia.
Kuulostaa juhlavalta, mutta käytännössä aivan tuttuja yritystoiminnan periaatteita!
Miten rahoitushakuun voi valmistautua?
Rahoituksen hakemiseen voi valmistautua ennalta olemalla jatkuvasti tietoinen yrityksen tulevista kehittämistarpeista sekä koostamalla näitä tarpeita ja niiden vaatimia resursseja esimerkiksi vuosibudjetoinnin yhteydessä. Suunnitelmallisuuden kautta julkinen rahoitus muodostuu luontevaksi osaksi yrityksen rahoitusvalikoimaa.
Kehittää ei kannata julkisen tuen vuoksi, mutta julkista tukea kannattaa ehdottomasti hakea kehittämisen vuoksi!
***********************
Ilmaisia lounaita ei ole ja julkisen rahoituksen hakeminen vaatii yritykseltä myös panostuksia. Parhaimmillaan kuitenkin rahoituksen lisäksi jo pelkkä hakuun valmistautuminen selkeyttää yrityksen tavoitteita ja auttaa tekemään valintoja tulevaisuuden menestystä varten.
Kotimaisia, julkisia rahoittajia ja rahoitusinstrumentteja sekä vinkkejä rahoitushakuun valmistautumiseen löydät TÄÄLTÄ – linkki rahoitussivulle.
Ollaan yhteyksissä ja tehdään yhdessä!