Lisäresursseja kehittämiseen

EU rahoittaa monella eri tavalla yritysten tutkimus- ja kehitystyötä. Kansallisesti ELY-keskuksen ja Leaderin kautta jaettavat rahoitukset ovat varmasti jo monelle tuttuja, mutta EU tarjoaa myös suoraa rahoitusta suurempiin tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Jos yrityksenne tavoitteena on esimerkiksi…

  • kehittää uutta teknologiaa
  • ottaa käyttöön uusia digitaalisia palveluita tai sovelluksia
  • tehdä toiminnastanne entistä vastuullisempaa
  • kasvaa
  • kansainvälistyä

…voivat erilaiset suorat EU-rahoitukset olla juuri oikea tuki matkalla tavoitteeseen. Seuraavaksi koitan avata näiden suorien EU-rahoitusten hyötyjä ja antaa vinkkejä vauhtiin pääsemiseen.

 

Erilaiset rahoitustyypit

  • Avustus, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Avustus on aina tietty % hankkeen todellisista kustannuksista ja maksetaan siis jälkikäteen. Yleensä yritykseltä vaaditaan lisäksi jonkinlaista omarahoitusosuutta ja riittävää kassavirtaa hankkeen läpivientiin.
  • Lainaa, jossa on mahdollisesti paremmat ehdot kuin perinteisessä rahoituslaitoksen myöntämässä luotossa. Laina voi olla myös pääomaehtoista.
  • Takausta, jota myönnetään perinteisen rahoituslaitoksen myöntämään lainaan.

 

Verkostoja

Pääosa EU:n tutkimus- ja kehityshankkeista toteutetaan yhteistyössä useiden eri toimijoiden kesken. Tätä ryhmää kutsutaan konsortioksi. Tyypillisesti hankekonsortioon kuuluu isoja yrityksiä, pk-yrityksiä, start upeja, tutkimuslaitoksia ja erilaisia kehittämisorganisaatioita.

Yksi konsortion jäsenistä toimii koordinaattorina ja vastaa hankkeen hallinnosta, yhteydenpidosta rahoittajaan, projektin etenemisestä ja talouden seurannasta sekä rahaliikenteestä.

Konsortiossa jokaisella on oma hankesuunnitelmassa määritelty tehtävänsä, monesti yhteistyössä yhden tai useamman kumppanin kanssa. Näissä kohtaamisissa on mieletön mahdollisuus oppia toisilta ja kehittää yhdessä ratkaisuja. Ja kuka tietää, vaikka hankkeessa tutuksi tullut toimija olisikin tulevaisuudessa yhteistyökumppanisi kyseisellä markkinalla?

 

Kansainvälisyyttä

Hankkeet toteutetaan lähes aina kansainvälisessä yhteistyössä, sillä rahoitusehdot yleensä vaativat, että osallistujia on vähintään kahdesta Euroopan unionin jäsenmaasta.  Yhteinen työkieli on pääsääntöisesti englanti. Hankekumppaneiden kautta aukeaa yhteyksiä heidän kotimarkkinoilleen ja samalla opit kyseisen maan liiketoimintaympäristöstä ja tavasta tehdä töitä.

 

Kuinka päästä alkuun?

Myönnetään, EU-rahoitukset ovat melkoinen soppa. Siksi erityisesti ensimmäisillä kerroilla suosittelemme olemaan yhteydessä asiantuntijaan. Tapoja on monia:

  • Tutkimus- ja kehitysorganisaatiot kuten VTT, Seinäjoen yliopistokeskus ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ovat hyviä ensimmäisiä kontaktipisteitä.
  • Toinen vaihtoehto on ottaa ensin yhteyttä rahoituksia tuntevaan konsulttiin, joka osaa heti, ja yleensä maksutta, arvioida kannattaako ideaanne lähteä kehittämisprojektiksi edistämään. Konsultti voi auttaa hankeidean muotoilussa, hakemuksen valmistelussa, hankekumppaneiden hakemisessa ja itse projektin läpiviennissä. Hinnoittelussa voi olla mukana ”success fee -elementti”, jolloin osa palkkiosta maksetaan vasta, kun hankehakemus tulee hyväksytyksi.
  • Enterprise Europe Network on mainio alusta hankekumppaneiden etsimiseen. Sieltä voit itse hakea omaan hankkeeseesi kumppaneita tai löytää valmiita hankeideoita, joihin etsitään lisää kumppaneita hakemaan ja toteuttamaan työtä.
  • EU:n Funding & Tender -portaalissa listataan kaikki auki olevat rahoitushaut. Sieltä löydät myös hankekumppaneita etsivien organisaatioiden ilmoituksia.
  • Business Finlandin EU-rahoitusneuvonta tarjoaa perustietoa rahoitusohjelmista, erilaisia tapahtumia ja hankekohtaista ohjausta.
  • Ja tietysti me Intossa autamme mielellämme. Sparraamme mielellämme ideaasi ja autamme etsimään oikeat yhteistyökumppanit jatkoa varten.

Keneen tahansa yllä mainituista voi ja pitää ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Riittää, että sinulla on idea – yhdessä voidaan sitten miettiä eri tapoja rahoittaa sen toteuttamista.

 

 

Kirjoitus on osa Smart Con Europe -hanketta. Hankkeen tavoitteena on parantaa yritysten ja erityisesti pk-yritysten mahdollisuuksia hyödyntää aiempaa tehokkaammin erilaisia EU:n tarjoamia tutkimus- ja kehitysrahoituksia, kuten Horisontti -rahoitusta. Smart Con Europea rahoittaa Interreg Europe.