Yritykselle kertyy toiminnan aikana monenlaista omaisuutta. Tavarat ja tuotteet on helppo tunnistaa ja yksinkertaista vakuuttaa, mutta loppujen lopuksi aineeton omaisuus saattaakin olla yrityksen arvokkainta pääomaa. Aineetonta omaisuutta suojaavat immateriaalioikeudet, joita myös IP-oikeuksiksi ja IPR:ksi kutsutaan. Mitä ne ovat ja miksi niistä pitäisi olla kiinnostunut? Osana eRural resilience -hanketta keskustelimme aiheesta juristi Olli Paavolan kanssa.
Immateriaalioikeus suojaa aineetonta omaisuutta, kuten ideoita, innovaatioita ja luovia teoksia. Immateriaalioikeudet ovat yksinoikeuksia, eli oikeuden haltija voi kieltää tulosten hyödyntämisen muilta.
Immateriaalioikeudet pitää itse rekisteröidä
Immateriaalioikeus antaa suojaa vain, kun olet itse huolehtinut niiden asianmukaisesta rekisteröinnistä.
Toiminimi on yrityksesi nimi, joka erottaa sinut muista.
Tekijänoikeudet suojaavat luovia teoksia, kuten kirjoituksia, musiikkia, elokuvia ja ohjelmistoja.
Tavaramerkit ovat logoja, brändinimiä ja sloganeita. Tavaramerkit kannattaa rekisteröidä jokaisella markkinalla, jossa aiot toimia.
Patentit suojaavat uusia teknologisia ratkaisuja. Niiden hakuprosessi on hyvin yksityiskohtainen ja tekninen. Monesti ainakin tekninen asiantuntija on tarpeen, joskus myös juristi.
Mallioikeudet suojaavat tuotteen ulkomuotoa ja designia.
Liikesalaisuudet eivät ole immateriaalioikeuksia, mutta niitä on hyvä tarkastella yhdessä. Liikesalaisuuksia voi myös suojata erilaisin sopimuksin.
Miksi huolehtia immateriaalioikeuksista?
Ideat ja innovaatiot ovat ne asiat, jotka tekevät yrityksestäsi ainutlaatuisen. Oikeuksistasi huolehtimalla turvaat liiketoimintaasi ja ylläpidät kilpailuetuasi.
Yksinoikeus luo turvaa kilpailijoiden toimien varalle ja mahdollistaa kilpailijoiden loukkaavaan toimintaan puuttumisen.
Kasvua ja kansainvälistymistä suunnittelevien yritysten rahoittajat ovat hyvin kiinnostuneita siitä, miten yrityksen aineeton omaisuus on suojattu.
Immateriaalioikeuksia voi myös lisensoida, eli voit korvausta vastaan antaa toiselle yritykselle luvan hyödyntää oikeuksiasi. Tämä voi olla erinomainen mahdollisuus esimerkiksi kansainvälistymiseen.
Teimme aiheesta videon Ollin kanssa. Voit katsoa sen tästä ja perehtyä tarkemmin immateriaalioikeuksiin.
Interreg Baltic Sea Region -ohjelman rahoittamassa eRural resilience -hankkeessa kehitetään Into Seinäjoen ja muiden yrityskehittäjien palveluita, jotta voimme tukea maaseutualueilla toimivia yrityksiä luonnonvaroihin perustuvan liiketoiminnan arvon kasvattamisessa, digitalisaatiossa ja kansainvälistymisessä. Teemoina ovat niin paremman arvon saaminen luonnonvaratuotteista kuin sähköiset myyntikanavat, markkinointi, logistiikka ja pakkaukset.