Oletko miettinyt mahdollisuutta ostaa jo toiminnassa oleva yritys haaveilemaltasi alalta?
Yrittäjyyttä harkitessa mielessä on yleensä jo pidemmän aikaa kypsytelty liikeidea, joka vain odottaa toteuttamistaan. Juuri se toteuttamisen tuska saattaakin olla yksi syy, minkä takia yrittäjyyden aloittamista siirtää jatkuvasti eteenpäin.
Yrittäjyyden alkutaipalella eteen tulee monenlaista selvitettävää, investoitavaa ja pitäisihän ne asiakkaatkin jostain haalia. Arvioiden mukaan uudella, aloittavalla yrittäjällä kestää kolmisen vuotta saada uuden yrityksen toiminta kunnolla käyntiin.
Olisiko yrityksen alusta asti perustamiselle jokin vaihtoehto? Oletko miettinyt mahdollisuutta ostaa jo toiminnassa oleva yritys haaveilemaltasi alalta?
Jo toiminnassa olevassa yrityksessä on kaikki valmiina: toimitila, asiakaskunta ja osaava henkilökunta. Parhaassa tapauksessa saat valtavan määrän tietotaitoa luopuvalta yrittäjältä siitä, mikä toimii ja mikä ei, eikä sinun tarvitse tehdä kaikkia samoja virheitä uudelleen. Kaikkea ei tarvitse luoda alusta, vaan voit rauhassa tutustua toimivaan yritykseen ja tehdä muutokset vähitellen, tarpeen mukaan.
Ostamalla yrityksen poistat samalla markkinoilta yhden potentiaalisen kilpailijasi.
Omistajanvaihdoksesta tulee yleensä ensimmäisenä mieleen eläköityvä yrittäjä, joka viimeisillä voimillaan yrittää saada yritykselleen jatkajaa, jos oma lapsi ei olekaan suostunut jatkajaksi. Ehkä tässä mielikuvassa onkin paljon totta. Seinäjoen Ammattikorkeakoulun vuonna 2021 tekemän Omistajavaihdosbarometrin mukaan Suomen yrittäjäkenttä on voimakkaasti ikääntymässä. Maassamme on 74 000 yrittäjää, jotka ovat täyttäneet 55 vuotta ja näistä 44 prosenttia arvioi myyvänsä yrityksen ulkopuoliselle lähivuosien aikana. Myyntiin on mahdollisesti tulossa lähivuosina jopa 32 000 yritystä.
Voisiko yritysten ostaminen, arvon nostaminen ja myyminen olla uusi tapa ansaita asuntoflippauksen tapaan?
Pk-yrityksen hinta ei toki ole aivan yhtä helposti määriteltävissä kuin myytävän asunnon, mutta arvonmääritykseenkin on apua saatavilla useilta eri toimijoilta. Yrityksille olisi hyödyllistä miettiä yrityksen arvoa jo hyvissä ajoin ennen kuin yrityksen myynti on varsinaisesti ajankohtaista, ettei myyntihetken koittaessa eteen tule epämiellyttäviä yllätyksiä.
Onnistunut omistajanvaihdos palvelee kaikkia osapuolia; yrittäjän osaaminen saa jatkoa ja uusi yrittäjä pääsee kehittämään jo toiminnassa olevaa yritystä ilman uuden yrityksen lastentauteja. Toimivat yritysmarkkinat ovat tärkeä osa myös yhteiskunnallisesti.
Ulla Yli-Kohtamäki