Osana eRural resilience -hanketta teimme Tilineuvonta Hietakankaan Essi Hietakankaan kanssa videon, jonka aiheena on yrittäjän ja tilitoimiston yhteistyö. Aihe on tuntunut sitä tärkeämmältä, mitä enemmän sitä tuli pyöriteltyä. Yrittäjän arjessa ei aina ole kumppania, jonka kanssa pallotella yrityksen kehittymistä. Joskus puutetta on ajastakin – arki vie mukanaan ja on vaikea irrottaa katsetta tämän päivän ja viikon työlistasta.
Tilitoimisto on ensimmäinen kumppani
Tilitoimiston apua kannattaa hakea jo ennen yrityksen perustamista. Hyvä kirjanpitäjä osaa neuvoa oikean yhtiömuodon valinnassa sekä auttaa verotus- ja palkkausasioissa. Yhteistyön avulla varmistetaan, että taloudenhallinnan perusasiat ovat kunnossa jo alusta alkaen. Tällöin arvonlisäveroasiat hoituvat sujuvasti, kuitit löytävät tiensä kirjanpitoon, laskutus rullaa ja myyntisaatavien seuranta on kunnossa.
Vaikka yrittäjä on oman alansa asiantuntija, on tärkeää ymmärtää myös taloudelliset perusteet. Hyvä kirjanpitäjä auttaa yrittäjää ymmärtämään talousraportteja ja hyödyntämään niitä päätöksenteossa. Näin taloudesta tulee voimavara, joka auttaa ohjaamaan yritystä kohti kasvua ja menestystä.
Yhdessä kohti kasvua
Kannattavuuden tutkiminen yhdessä auttaa pohtimaan, mikä on yritykselle paras tapa kasvaa. Lisähenkilöstön, uusien toimitilojen ja erilaisten rahoitusvaihtoehtojen vaikutus yrityksen toimintaan ja talouteen voidaan selvittää yhdessä etukäteen.
Kasvuyrityksen taloudessa on tärkeää katsoa lakisääteisten kirjanpitovelvoitteiden lisäksi myös muita taloudellisia tekijöitä. Kirjanpitäjä voi auttaa katsomaan lukujen taakse ja ymmärtämään paremmin liiketoiminnan kokonaiskuvaa. Mistä asiakkaat tulevat? Kannattaako käyttää alihankkijoita vai palkata omia työntekijöitä? Näihin kysymyksiin vastaaminen vaatii syvempää taloudellista analyysia.
Yrittäjän on myös hyvä muistaa, että kirjanpitäjän raportti tarjoaa paljon tietoa yrityksen taloudellisesta tilasta. Ei siis kannata lukea vain viimeistä riviä, vaan tutkia tarkkaan, mistä luvut muodostuvat. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä – tilitoimisto on yrittäjän talouden asiantuntija, joka on juuri tätä varten.
Yhteistyö vaatii avoimuutta ja huolenpitoa
Parhaimmillaan tilitoimisto toimii yrittäjän luotettavana kumppanina, mutta tämä suhde vaatii huolenpitoa ja avoimuutta. On tärkeää valita kirjanpitäjä, jonka kanssa on helppo keskustella ja tehdä yhteistyötä. Hintaa ei kannata pitää ainoana valintaperusteena, vaikka sekin toki vaikuttaa päätökseen.
Yhteistyön onnistumiseksi on hyvä selventää omia odotuksia tilitoimistolle. Toivotko säännöllistä kuukausittaista yhteydenpitoa? Haluatko saada kommentteja ja kysymyksiä raportteihin? Pidetäänkö yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse vai tapaamisissa? Näistä asioista kannattaa keskustella avoimesti, jotta yhteistyö sujuu parhaalla mahdollisella tavalla.
Kaiken A ja O on, että olet tilitoimistoon päin avoin suunnitelmistasi. Kysy tukea ja lisäpalveluita hyvissä ajoin. Tilitoimistoon kannattaa suhtautua kuin työterveyteen – parempi ennaltaehkäistä ja pitää rattaat pyörimässä kuin hoitaa ongelmia vasta kun ne ovat käsissä.
Essin kanssa tekemämme videon yrittäjän ja tilitoimiston yhteistyöstä voit katsoa tästä:
Interreg Baltic Sea Region -ohjelman rahoittamassa eRural resilience -hankkeessa kehitetään Into Seinäjoen ja muiden yrityskehittäjien palveluita, jotta voimme tukea maaseutualueilla toimivia yrityksiä luonnonvaroihin perustuvan liiketoiminnan arvon kasvattamisessa, digitalisaatiossa ja kansainvälistymisessä. Teemoina ovat niin paremman arvon saaminen luonnonvaratuotteista kuin sähköiset myyntikanavat, markkinointi, logistiikka ja pakkaukset.