Ruokaekosysteemin kestävä uudistaminen on yksi alueemme strategisista päämääristä. Myös Inton tavoitteena on edistää ja luoda uusia innovaatioita kestävän, jäljitettävän, turvallisen ja laadukkaan elintarvikeketjun kehittämiseksi. Ekosysteemilähtöinen innovaatiotoiminta on meille luonteva tapa toimia: kokoamme yhteen eri toimijoita ja sparraamme kehitystyötä yrityslähtöisempään suuntaan.

Food Days lanseerattiin tänä vuonna tarjoamaan inspiraatiota tutkijoille, kehittäjille ja startupeille. Food Days -tapahtumaviikolla (4.-8.9.) valokeilassa olivat alueen vahva ruokaosaaminen, ruokaketjun kehittäminen ja kohtaamiset tulevaisuuden ruoka -teeman ympärillä. Kaikilla alueemme ruoka-alan kehittäjillä oli mahdollisuus järjestää oma tapahtumansa, tämän yhteisen tapahtumabrändin tukemana. Kutsuimme mukaan erityisesti kansainväliset ja kansalliset verkostomme, koska tavoitteena oli kertoa alueemme ulkopuolisille meidän vahvasta TKI-osaamisesta ruokasektorilla, sekä verkottaa toimijoita yhteen.

Into järjesti ”Innovative Food Business” -tapahtuman 6.9.2023, joka tarjosi näkemyksiä maailmanluokan ruokainnovaatioista, sekä esimerkkejä siitä miten TKI-sektori tekee yhteistyötä alueen yritysten kanssa terveyden edistämiseksi, ja hyviä esimerkkejä kestävyyden edistämisestä. Annan nyt lyhyen katsauksen muutamalla esimerkillä tapahtumamme esityksistä:

Honkajoki Oy on Suomen johtava eläimistä saatavien sivutuotteiden jalostaja. Yritys valmistaa ja jalostaa eläimistä saatavia sivutuotteita korkealaatuisiksi, puhtaiksi ja turvallisiksi raaka-aineiksi asiakkailleen eri teollisuudenaloilla. Yrityksenä he noudattavat maailman korkeimpia tuotantostandardeja varmistaen, että kaikki heidän tuotteensa ovat 100-prosenttisesti puhtaita ja että ympäristöresursseja käytetään mahdollisimman kestävästi

Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Vaasan yliopisto osoittivat, miten ne pystyivät vähentämään ruokahävikkiä Lapuan yläasteella 46%, joka kumuloituu taloudellisena noin 2000 eurolla kuukausittaisena säästönä

Luonnonvarakeskuksen yhteistyö Wageningenin yliopiston kanssa ”ClearFarm” -hankkeessa johti siihen, että maatalouden kestävän kehityksen hallinnan digitalisointi ja anturitietoihin perustuva eläinten hyvinvointi-indeksi tuovat lisäarvoa kuluttajille, kun näitä tietoja hyödynnetään pakkausmerkinnöissä.

Maailmankuulu gin- ja viskituottaja Kyrö Distillery Oy kertoi, miten he ovat saavuttaneet asemansa markkinoilla hyödyntämällä dataa ja laajaa tutkimusta markkinoiden ja asiakkaiden ymmärtämiseksi, ja selitti, kuinka tärkeää on jatkuvasti tarkastella ja arvioida tiedon perusteella.

 

Food Days -viikko jatkui Ruralia-instituutin (Helsingin yliopisto) InnoFood-tapahtumalla, jossa mm. lukuisia startup-tapahtumia organisoivan ArcticStartup Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jan Ameri, Blue Lobster -sovelluksen kehittäjiin kuuluva ja Forbesin 30 under 30 -listalle valittu tanskalainen Nima Sophia Tisdall ja epäonnistumisten suuri puolestapuhuja, hollantilainen innovaatioprofessori Paul Iske pitivät erittäin inspiroivia esityksiä toiminnastaan innovaatioiden ja liiketoiminnan edistämiseksi.

Kestävän ja turvallisen elintarvikearvoketjun kehittäminen on todellinen mahdollisuus paitsi Suomelle myös koko Euroopalle. Näillä verkostoitumistapahtumilla voimme edistää yhteistyötä ja asiantuntemusta tukemaan julkisen ja yksityisen sektorin innovatiivisten kehittämisyhteistyön syntymistä.

Kuvat: Visio Creative / Henri Saranpää