Seinäjoella on käsissään maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus – Aalto-keskus, joka muodostuu kuudesta Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta sekä niitä yhdistävästä Kansalaistorista. Vuodesta 2022 alkaen Museovirasto on valmistellut varsinaista ehdotusta Aallon humaani arkkitehtuuri-kokonaisuuden nimeämisestä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Aalto-arkkitehtuurin sarjana ehdotettavaan kokonaisuuteen kuuluu yhteensä 13 Aaltojen suunnittelemaa kohdetta*, joista Seinäjoen Aalto-keskus on yksi.
Lisäksi Seinäjoen kaupunki on strategiassaan linjannut Aalto-keskuksen kehittämisen. Näihin Into Seinäjoki vastaa Seinäjoen Aalto-keskus 2.0 -hankkeella.
Päätavoitteina on tehdä Aalto-keskukselle kehittämisen tiekartta sekä Aalto visitor centerin toimintamalli. Kehittämistyön keskiössä ovat vastuullisuus ja kestävän matkailun periaatteet. Unesco-kohteiden periaatteisiin kuuluu osallistaa asukkaita ja muita toimijoita kehittämiseen, joten myös hankkeen toimenpiteet ovat kaikille avoimia.
Kevään ja alkukesän aikana tarjotaan kolme eri mahdollisuutta osallistua kehittämistyöhön:
Aalto-keskus matkailijan silmin -tiekarttatyöpaja
Ti 25.4.2023 klo 12-16, Seinäjoen kaupunginteatteri
Työpajassa käydään läpi Aalto-keskuksen kohteiden edellytykset niin kotimaisten kuin kansainvälisten matkailijoiden palveluista, käytettävyydestä ja saavutettavuudesta – mitä pitää vielä tehdä ja kuka niistä vastaa ja milloin pitää olla valmista. Asiantuntijana Outi Raatikainen, Pink Eminence.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen: tapahtumat.intoseinajoki.fi/aaltotiekartta
Ma 15.5.2023 klo 12-16, Ainonkulma, Virastotalo
Vastuullisuus on ehdoton edellytys kehittää matkailukohteita tulevaisuuteen. Mitä, milloin ja miten Aalto-keskuksen on syytä valmistautua? Tule visioimaan yhdessä! Asiantuntijana Kaisa Merilahti, Ramboll.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen: tapahtumat.intoseinajoki.fi/aaltovastuullisuus
Aalto-keskus Unesco-kohteeksi -miniseminaari
Ti 6.6.2023 klo 12-16, Jaaksi-sali, Apila-kirjasto
Puheenvuoroissa kuullaan mm. Unesco-hakemuksen valmistelusta, erilaisista kansallisista ja kansainvälisistä Aalto-verkostoista, Finlandia-talon elämyksellisestä Experience Finland -konseptista, Seinäjoen suunnitelmista sekä kansainvälisestä arkkitehtuurimatkailusta.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen: tapahtumat.intoseinajoki.fi/aaltominiseminaari
– Voimme odottaa Unesco-päätöstä aikaisintaan kesällä 2026, joten meillä on hyvin aikaa valmistella Aalto-keskus matkailijaystävälliseksi. Edellisessä Aalto-hankkeessa yhteiskehittämisen tuloksena syntyi suosittu Aalto Aesthetics -tapahtuma, joten odotan innolla työpajoja, että mitä kaikkea saammekaan yhdessä aikaan!, visioi projektipäällikkö Johanna Rintamäki.
Lisätiedot: projektipäällikkö Johanna Rintamäki, 040 592 7518
* Kaikki 13 Aalto-kohdetta: Alvar Aallon ateljee, Alvar Aallon kotitalo, Finlandia-talo, Kansaneläkelaitoksen päärakennus, Kulttuuritalo Helsingissä, Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus, Muuratsalon koetalo, Paimion parantola, Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Sunilan selluloosatehtaan asuinalue, Säynätsalon kunnantalo, Villa Mairea ja Vuoksenniskan Kolmen Ristin kirkko.