Tänään vietettiin Atrialla uuden siipikarjatehtaan laajennuksen avajaisjuhlia. Valtiovallan tervehdyksen juhliin toi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.
Mistään pikku hallista ei olekaan kyse, vaan Atrian historian suurimmasta investoinnista: 165 miljoonan euron tuotantolaitoksesta.
Ministeri Sari Essayah saapui avajaisjuhliin yhdessä Atrian hallituksen puheenjohtajan Seppo Paavolan ja Atria Oyj:n toimitusjohtajan Kai Gyllströmin kanssa.
Investointi kasvattaa Atria Suomen siipikarjan tuotantokapasiteettia noin 40 prosentilla. 3 hehtaarin hallin teurastuslinjan kapasiteetti on 15 000 lintua tunnissa. TUNNISSA. Jotta tuotanto pyörii pysähtymättä, täysperävaunullinen rekka tuo kanoja purkuhalliin 40 minuutin välein. Yhdeltä tilalta tulleet linnut käsitellään tehtaassa yhtenä eränä. Tilatieto kulkee muiden prosessissa kertyvien tuotetietojen mukana ja päätyy pakkaukseenkin, jotta kuluttaja ja asiakas tietävät, millä perhetilalla kana on kasvanut. Nopeimmillaan lintu etenee 10 kilometrin matkan tehtaan sisällä neljässä tunnissa. Lopputuloksena kokonainen broileri, joka on asiakkaalla seuraavana päivänä.
– Uusi tehdas on Atrialta hieno satsaus Seinäjoelle ja koko suomalaisen ruokaketjun kehittämiseen. Tämä vahvistaa entisestään Seinäjoen asemaa Suomen ruokapääkaupunkina, Into Seinäjoen toimitusjohtaja Leena Perämäki toteaa.
Uusi yksikkö edustaa Atrian mukaan alansa moderneinta tehdasta niin teknologialtaan kuin energiatehokkuudeltaan. Rakennus mm. käyttää lämmitykseen ja jäähdytykseen suurimmaksi osaksi omaa hukkalämpöään.
Myös tuoteturvallisuus ja hygienia ovat tärkeä osa tuotantoa: yön aikana tuotantotilat pestään lattiasta kattoon.
Siipikarjanlihaa kului Suomessa viime vuonna 167 miljoonaa kiloa. Atrian näkemyksen mukaan kulutus kasvaa 205 miljoonaan kiloon vuoteen 2040 mennessä.